Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MOJE IDEÁLNÍ DOVOLENÁ

12. 10. 2017
5
20
884
Autor
PACHATEL

 

MOJE IDEÁLNÍ DOVOLENÁ

 

Někdo hodně hodný by mě odvezl
od mé alkoholické despotické matky
na to místo u staré továrny
nejlépe automobilem s červeným lakem
a bílými pruhy po stranách
Za jízdy bych mohl plivat na řidiče
nebo počůrat kožené sedačky
Můj epileptický pes by jel s námi
protože u staré továrny
bych ho zvlášť trýznivým způsobem utýral k smrti
a pak upekl na ohni z ojetých pneumatik
Samozřejmě že nějaký technicky způsobilý člověk
by kolem nainstaloval telegrafické zařízení
abych mohl poslat několik desítek telegramů
s dotazy i stížnostmi na lidi co nejsou jako já
Po obědě bych nemusel spát ani být na internetu
ale šel bych do lesa dloubat
kramlí svoje jméno do kůry stromů
Chvíli před tím by mě musela
učitelka ze zvláštní školy naučit používat mýdlo
Směl bych civět na holky
když bych nějaké potkal
 - tamto bychom nedělali -
a kluci by mi nesměli dávat do pusy
bordel z podlahy
Večer by mě zase někdo odvezl k matce
Cestou bych škubal řidičovi vlasy
nebo bych kvičel jako tele před řezníkem


20 názorů

annnie
28. 12. 2020
Dát tip

Tohle je teda nářez! Výborný! A to jsem taky milovnice zvířátek :)...Proč jsi takovýhle věci přestal psát??? Nebo si je dáváš do šuplíku???


PACHATEL
27. 02. 2018
Dát tip

Otázky byly jen "řečnické" - to hledání je pořád patrné v každém z nás. Ale abych se vrátil k normě. Myslím si, že musí v člověku nějaká norma (ale asi bychom to mohli nazvat jakkoli) kolovat. Musí v nás být jakási esence, ze které a skrze níž dokážeme formulovat protiklady. Pak i ta frustrace (ale i její opak), o které píšeš, má teprve smysl. Tudíž báseň asi není primárně o něčem, co nás svazuje, spíš poukazuje na to, že forem a tvarů, způsobů, příčin a následků je nekonečně mnoho a je nepatřičné některé vyzdvyhovat a jiné zavrhovat...


cvrcka
06. 02. 2018
Dát tip
podotykam, ze veta, ze je tezke byt normalni, kdyz jsi dite byla psana se skepsi az usmeskem nad slovem normalni. Prave proto, ze norma podle meho cloveku v zilach puvodne nekoluje. A hodne me na textu zaujalo, jak sebejiste a absurdne samozrejme zachycuje prirozene vyverajici frustraci - kdy nejde pochopitelne o obraz despoticke alkoholicky, ale o sveraci kazajku normy, ktera vyverani (radeji) potira. Mozna ze opravdu je ceho se bat, kdybychom tuto kazajku povolili. Mozna by ty bestialni casti nas samych pohltily tolik, ze by zustavaly nezaplnitelne kratery. Mozna take ve znovuobjevovani cloveka pod kazajkou mirime pres /neodvratny, myslim/ zanik civilizace zpet ke zpusobum stredovekym. Mozna. Ovsem i informace o osobni volbe, ktera pak siri odpovidajici vlny, mezi nami jsou. Proc jsme nemocni? Lze proti tomu neco delat? To myslis vazne? :) Ty to nepozna(va)s, kdyz se to deje? :) nechci bejt tajemna - kazdej vime to svy. Nic vic, nic min. Chech - a vlastni otazky jsou vzdycky cennejsi nez jakykoli cizi odpovedi.

PACHATEL
06. 02. 2018
Dát tip

Cvrcko (Cvrčko?),

předně díky za zájem a komenty. Začnu popořadě, protože Tvých názorů je opravdu hodně (nic ve zlém).

 

Mám také děti a myslím, že právě a jedině děti jsou "normální" (jestli mi rozumíš). Pokud nebudeme uvažovat nějaké patologické stavy, tak jedině je bych považoval za prosté jakýchkoli nezdravých postojů, špatných vzorců apod.

 

K básni samotné. Půjdu na pranýř a přiznám jistý inspirační zdroj, který má reálný základ. Proto mne asi ani nepřekvapuje, že to na Tebe působilo jako sociální satira. Život sám totiž píše tu nejlepší literaturu a já se zde jen pokusil absurdněji zachytit dojem z určité autentičnosti, která pro někho může působit odpudivě. Ale člověk nemůže zapřít život jako takový, se všemi krásami i ošklivostmi. Pokud se někomu zdá znetvořený, tak vlastně popírá sám sebe. Protože díky dobru poznáváme zlo...

 

Ano, jsme všichni nemocní, ale proč? Lze proti tomu něco dělat (lze být opět Dětmi)? Rád bych znal odpověď...


cvrcka
04. 02. 2018
Dát tip
jeste k tomu chci pripsat, ze obecna haklivost na obecne dusevni zdravi je podle meho extremne kontraproduktivni a zilo by se nam mnohym lepe, kdybychom aspon sami sobe byli ochotni priznat, ze proste zdravi nejsme a o zdravi, zdrave komunikacni navyky a zdrave vazby s okolim se musime sami intenzivne snazit. Ze mnozstvi nezdravych postoju je tak ohromne, ze kazdy nejake mame, ze ani obecny vzorec zdravi se s realnym zdravim zcela neprekryva a ze byt zdravy/byt na ceste ke zdravi je urcitym zpusobem nas ukol. Saakrys, jsem se rozpovidala!? - jo, ctu to s mnoha konotacemi. Proste MATCH. Hehe

cvrcka
04. 02. 2018
Dát tip
--- ctu --- ja mam totiz deti. Je pomerne tezky bejt normalni, kdyz jsi dite. Nebo nepomerne tezky? To taky. Tohle me zatim oslovilo nejvic. Je to z meho pohledu perfektne zacilena socialni satira, pokud se da hovorit o satire, kdyz je k zpristupneni dila vyuzitej jinej prvek nez humor - zde neco jako bolest. Muzu se rozepsat i vic. Jsou tam hodne poeticky verse (stara kovarna ve mne vzbuzuje az nostalgii, i kdyz to zrejme ma byt misto pochmurne industrialni a odlehle, podobne popis sympatie k cervenemu autu s pruhy je l navazani kontaktu s dalsim __napriklad mym__ mozkem v zacatku zasadni) po obede bych nemusel spat ani byt na internetu - to je proste //esencialni// vers. Tri palce, i kdyz palcive. Hm hm .

Umbratica
16. 10. 2017
Dát tip

Já se snažím respektovat jinou poetiku a jiný pohled na svět. Myslím,že časem se objeví nějaká tvoje básnička,které dám tip. Vždyt' i Radovanovi jsem dala dosti tipů.


PACHATEL
13. 10. 2017
Dát tip

S každou svou básní qičím jako tele před řezníkem! Básník si přece nesmí vymýšlet ;o)


PACHATEL
13. 10. 2017
Dát tip

HELL YEAH! Pokud máš automobil s červeným lakem atd., jsi žhavý kandidát Kočkodane... :o)


PACHATEL
13. 10. 2017
Dát tip

Svět je krutý a utrpení k němu patří... promiň (Agáto)!


PACHATEL
13. 10. 2017
Dát tip

Umbratico, myslím, že máme trochu jinou poetiku, ale snad stejný pohled na svět ;o) 


Kočkodan
12. 10. 2017
Dát tip
Podle mne nejsi nijak přemrštěně náročný, tohle by přece bylo poměrně lehce zrealizovatelné... ;-)

Whitesnake
12. 10. 2017
Dát tip

Někdo hodně hodný by mě odvezl/ od mé matky/despotické alkoholičky... by možná mělo větší šmrnc

 

jinak mi sedla... takové to uvolněné rozumování, který někdy zasrší vtipem


Umbratica
12. 10. 2017
Dát tip

Myslím,že Radovan Sromný - Tvořivý v tobě bude mít adekvátního následovníka.


agáta5
12. 10. 2017
Dát tip

he?  na hlubší kritiku nemám :)) až na toho psa je to bomba... jsem milovnice zvířátek, tak i když je epileptický, no... ehmm..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru