Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ryzí poezie

17. 10. 2017
9
11
1163
Autor
Movsar

Rozum

Rozum. To, co nás na něm fascinuje a proč jej milujeme, je přesně to, čím nás omezuje a dělá slabými. Schopnost myslet něco, co není, znamená taky prohlubovat své úzkosti. Jsme utkáni z rozporů. 


Co kdyby láska…

Sedí na Vyšehradě, za řekou nad Zlíchovem zapadá slunce, ale ještě je pořád dost světla, aby četla. Vyrazili o neděli jen tak, mezi všechny ty dvojice a rodiny vypučelé na povel. A sedí a čte a jak projde nějaký muž, zvedá k němu oči a v ruce se jí rozechvívá list. A pak padá jako ty okolo, zas to nebyl on. Možná zas přijde příští neděli, protože co kdyby láska… 


Večer na Václaváku

Město už se proměnilo v indigovou louži večera. V knihkupectví na rohu Vodičkovy a náměstí lidé ještě listují romány i Platónem, na chvíli se stávají účastníky nebezpečných známostí i potravou dravého filosofa. K Baťovi zatím proudí zástupy bažících žen a ven už vycházejí v nových lodičkách či módních keckách. Z bankovního domu se kolébají poslední úřednice, které zdržely narozeniny paní vedoucí. Taxikáři pod lipkami vedou namodralý kouř a světácké řeči. Mladým milencům u Hájka stačí mlčení a trocha piškotové pěny. A v kavárnách mezitím dosud neznámí lidé zadělávají na velmi nebezpečné známosti.


Ryzí poezie

Pavel Rychetský se toho rána rozhodl nejít do práce. Namísto do Joštovy zabočil z České pasáží do antikvariátu. Dlouho vybíral, až mu k dobru přišla kniha ryzí poezie. Zaplatil třicet korun a vydal se do hostince U Dundrů. Poručil si pivo, a protože se schylovalo k poledni taky párek s křenem. A pil pivo a jedl ten párek s křenem a četl ryzí poezii. A o kus dál v Joštově mezitím plénum mužů v talárech nervóznělo, kde asi tak může být Pavel. A taky lidé na chodbě v Joštově, lidé na svém lidství zneprávněni a znesvobodněni, nervózněli. A Pavel zatím pil pivo a jedl párek s křenem a četl ryzí poezii.


Sladký úkoj krve

Sobota, to je den galavečerů. Gladiátory vženou do osmiboké klece a sudí zavelí své „fight“! A diváci v tom lítém mači hledají a nacházejí sladký úkoj krve. S úderem posledního gongu pak odcházejí ve vzrušeném oparu dojmů ku svým domovům. Tam jsou, neprávem viněni z nevěry, knokautováni manželkami. 


11 názorů

CHT
30. 11. 2017
Dát tip

Rychetský vykroužen excelentně, Úkoj krve nekompromisní. Ovšem stále je to skóre 2:3. škoda.


K3
25. 11. 2017
Dát tip

Je radost číst. Vidím to jako na dlani.


Fajn.


Movsar
08. 11. 2017
Dát tip

určitě ano, díky!


Souhlasíš s nominací této miniatury do soutěže PM? Díky za odpověď.


Yan73
18. 10. 2017
Dát tip

Ryzí poezie! Y.


Zbora
17. 10. 2017
Dát tip

To je moudré.


Zbora
17. 10. 2017
Dát tip

Rozum. To, co nás na něm fascinuje a proč jej milujeme, je přesně to, čím nás omezuje a dělá slabými.


Gora
17. 10. 2017
Dát tip

Pavel R.prožil příjemné dopoledne:-)

Večer na Václaváku...a Co kdyby láska...hezké


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru