Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

oni

19. 10. 2017
10
12
488
Autor
aleš-novák

 Opakuje se to každý rok touhle dobou, takže už se ta zpráva ani nedostává na titulní stránky novin. Už jsou zase tady. ONI. Nechají své přistávací moduly dopadnout na zem, klidně za bílého dne, uprostřed babího léta. Někdy je jich na jednom místě plno, jindy zas jen pár průzkumníků.

Odhodí své pichlavé kabáty a vyčkávají. Schovají se do padajícího listí, není kam spěchat. Hlouček štěbetajících dětí z nedaleké školky pátrá pod stromem očima po zemi, za chvíli se jejich kapsy zaplní tmavohnědým nadělením. ONI se nechají odnést  do vyhřáté třídy, vědí, že právě malé dětské ruce jim dokáží vdechnout další život. Ještě před chvílí to byli jen ONI, najednou se proměnili tu na pravěkého člověka, tu na hada, tam zas na žirafu s dlouhým krkem.

Když odpoledne odejdou děti ze školky domů, setmí se, ONI si vymýšlejí příběhy postav, na které se proměnili. A ráno předají své fantazie dětem, aby se ty příběhy mohly opravdu odehrát.

Jdu říjnovým podvečerem, školka za plotem parku už je zahalená do tmy. Shýbnu se, odhrnu listí a sevřu jednu tmavohnědou kuličku v dlani. Schovám si ji do kapsy, než zase za rok přiletí ONI.

Kaštánkoví poslové podzimu.


12 názorů

kuča
21. 10. 2017
Dát tip

Něžné, milé, radostné. *


8hanka
20. 10. 2017
Dát tip

dnes som si ich  ako každú jeseň cestou z prace nazbierala i ja, hoci figúrky už  nevyrábam, teší ma pohľad na ich naleštené kabátiky v košíku 

 


Kolobajda
20. 10. 2017
Dát tip

To beru - máš představivost...  (jako ty děti)   - - - Následující s tvým minipříběhem nesouvisí: učitelka ve druhé třídě mi říkala kaštánku - a já nevím proč   o))   /**


Tak tedy v noci žijí kaštanoví tvorové!!!! To je krásné. /T


Benetka
19. 10. 2017
Dát tip

...tohle mě moc potěšilo! Vskutku milé dílko! Děkuji! :)


Kočkodan
19. 10. 2017
Dát tip
Psát o nich dílka nebo z nich vytvářet ty různé figurky, na to vás užije, ale tahat jejich jedlé bratříčky za někoho z ohně, to už je slabší a nikomu moc nešmakuje, že?... ;-) No ale protože jsem také čekal spíš něco politického, tak jsem si podobně jako gabi vlastně rovněž oddychnul. O plodech voleb – poslancích podzimu – se raději bavit nebudeme.

Diana
19. 10. 2017
Dát tip

Jaká krásná vzpomínka! Hřeje až u srdce...***                                     


Jo, také málokdy odolám.

 


posílám tip agáto, za tvé rozvinutí příběhu...:o)


som sa bála, podľa názvu, či to nebude o voľbách...a oni sú to gaštankovia...spomienka na prvú triedu, obrovské gaštany sme mali priamo pred školou, zbierali o dušu, najviac sa mi rátali takí, ktorým zostalo pol šupky - pichľavá čiapočka

 


Gora
19. 10. 2017
Dát tip

Zrovna jsem do soutěže na Poetu dala sonet se zvířátkovým námětem:-), máš to pěkné...


agáta5
19. 10. 2017
Dát tip

....a na zemi pod stolem zbyde pár zatoulaných kaštanů. Když se setmí, trochu tu prskne, maličko začoudí a ven se vyklubou skřítci. Mají hnědá kukadla a prstíky jako jehličky. Chvíli jen tak poskakují na místě a zkoušejí své ruce a nohy, nakonec se rozeběhnou do všech koutů školky. Támhle opraví ručku auta, tuhle zase žirafě hlavu.. a pak se schoulí do klubíčka v jednom z kočárků a usnou...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru