Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osvěžující lehkost Miloše Zemana

22. 10. 2017
8
15
1106
Autor
Movsar

Internetem krouží fotografie Miloše Zemana držícího v rukách dřevěnou maketu samopalu s lahví becherovky namísto zásobníku. Kdosi k ní připsal otázku: Pověsili byste si vedle fotky Masaryka tohle?

Autor svou sugestivní otázkou ovšem píše jen další kapitolu české pohádky: proti ikonickému jezdeckému portrétu Masaryka jako prince na bílém koni staví komickou momentku Zemana jako ztělesnění ostudného pádu českých dějin. Přijměme jiné, méně černobílé hledisko.

Sub specie ludi je naopak Miloš Zeman s dřevěným samopalem blíže pravdě: svět není vážným místem ve vesmíru a postmoderní doba právě toto nevážné, hravé, „jediné pravdě“ neustále unikající pojetí akcentovala. Ostatně Miloš Zeman není jediným prezidentem – řečeno s Nietzschem – dionýského, tedy orgiastického, temného a rozvratného principu; vzpomeňme flamendra Václava Havla s jeho provokativními milostmi nebo Václava Klause s podobnou zálibou v excentričnosti a trucpodnicích všeho druhu. Oproti tomu autorem vzpomínaná Masarykova velevážná póza na koni vyjadřuje princip opačný, apolinský, princip stavící do popředí estetiku, světlo, harmonii, ovšem taky klam a odstup od lidského.

Pokud opustíme své vážné sebepojetí, tu pýchu vědomí, zdánlivá nesnesitelnost Zemanova vystupování může nabýt osvěžující lehkosti.      


15 názorů

Štírka
02. 11. 2017
Dát tip

 Pobavilo.. Mám ráda, když se někdo umí zamyslet bez ohledu na preferovaná dogmata a pohledy na věc


agáta5
25. 10. 2017
Dát tip

mě vadí, že mi nic nevadí... svět není pohádka a Babiš je vůdce, kterýho si zvolil národ sobě!   ámen:)   holt čtvrt národa vůdce potřebuje asi...


Umbratica
23. 10. 2017
Dát tip

Když jsem byla na gymplu,sebrali nám učebnici literatury(které se říká v žargonu Balajka). Měla jedinou vadu : Byla v ní velka fotka Masaryka a pár celkem kladných řádků o něm. - Mám tu učebnici dodnes v knihovně jako mnohé jiné libi prohibiti.


Movsar
23. 10. 2017
Dát tip

quíčalo, jsem rád, že tě článek pohnul k tak zásadnímu obratu. :-)

yane, díky.

umbratiko, asi i zeman bude muset vykoupit své hříchy smrtí. kdoví jak o něm budou lidi přemítat za 100let. masaryk nám "zatuhnul v metaforu" a právě na to jsem se snažil taky ukázat.


Umbratica
23. 10. 2017
Dát tip

Masaryk má tu obrovskou výhodu,že už je velmi dlouho mrtev a několik generací mezi jeho a naší dobou mu zaručuje,že jeho mýtus zůstává téměř neposkvrněný. - Kdo ale skutečně četl aspoň některá jeho díla,nebo třeba jeho dopisy Kramářovi,má na něj poněkud jiný náhled.

Zeman není tak komická postavička,jak by se mohlo zdát. Je bezskrupulózní válečník,velmi inteligentní taktik a stratég,milovník moci.Člověka jako je Zeman bych nikdy nechtěla mít za protivníka.

Tip za náměty k přemýšlení.


CHT
23. 10. 2017
Dát tip

no to  se právě ptám: co ti (nám) má vadit? Jaké máme (máš) mít limity? Pleslovské ? (šéfr. Mf Dnes)


Yan73
23. 10. 2017
Dát tip

Mně se líbí už i ten název příspěvku Y.


a co mi má vadit? jak říkám: počkám na skutky. Občani mu dali mandát, asi jim vadí ze všech nejmíň. Nebo že by zafungovala ta aura všemi pronásledovaného Jánošíka?  


CHT
23. 10. 2017
Dát tip

jakó....tobě nevadí, Aleši?

neboj, mi to nevadí, že ti nevadí.

vadí, nevadí?


nepodléhám kampaním. počkám si na skutky. třeba EET mi vadí, ale respektuju to...


CHT
22. 10. 2017
Dát tip

jakó....tobě nevadí, Aleši?

neboj, mi to nevadí, že ti nevadí.

vadí, nevadí?


Movsar
22. 10. 2017
Dát tip

lidi se rádi bojí, tak si malujou démony.


a přitom bylo smyslem té fotky démonizace...stejně jako je démonizován Babiš...čtyři roky ve vládě nevadil, tedˇ náhle jeho vláda znamená konec demokracie...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru