Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak rád, napsal bych ten fór

26. 10. 2017
7
16
1708
Autor
lastgasp

Jak rád napsal bych ten fór.

 

          Mám snahu psát povídky, které by lidi bavily, zaujaly a kterým by se i zasmáli. Bohužel výsledek je skoro opačný. Nudný popis, suchý děj, chybějící pointa, zanikající téma, všednost, zbytečný balast, smát se není čemu. Četné komentáře moje díla takto hodnotí.  

          Tak rád bych psal něco humorného, to znamená chytrého, moudrého a vtipného, co dokáže v čtenáři vybouchnout a současně povzbudit v poslání, něco co dokáže polechtat bránici, donutí smát se nahlas jako pošuk a brečet, ale nedokážu to. Přečetl jsem mnoho povídek a humoresek, vím, co člověka trefí a odbourá, sám to nedokážu.

           Četl jsem teď nedávno knihu „Nuselskej punk“ o příbězích obyčejných lidí od autora, jehož pseudonym je Green Scum. Kniha velmi zvláštní a kdo rozumí i prostředí, kde se děj odehrává, musí se chechtat na každé stránce. Bydlím tam a znám to dobře. Možná i některé postavy. Nejen proto se chechtám, ale tomu, jak o nich autor píše. Jistě to každému nepůjde do noty, ale popis události, kdy nuselský týpek Džuda vypráví o šíleném týpkovi Priessnitzovi, že bojuje od deseti let s pitím. Dá si ovocnou šťávu. Prima. Spoustu vitamínů. Skvělý. Pak tam pošle osm piv. Vitamíny vychčije takovým fofrem, že ani nestačej pozdravit. Když jen cituji ta slova, mám pusu roztaženou jako otevřenou garáž.

            Nebo když Džuda vyplel hrob babičky a zasadil kytky. Semínka kytek. Macešky. Jsou fajn barevný. Nerostou moc do vejšky. Nepruděj. Po čase se šel se svojí Bárou na hřbitov podívat. Když přišli k hrobu, začala se Bára smát. Nejdřív potichu. Pak víc a víc nahlas. Zvedl oči. Hrob byl obsypaný kedlubnama. Asi se při setí přehmátl. Ač je to humor černý, mě odrovnal.

            Jak lehce autor popíše situaci, kdy Priessnitz na podzim použije prevenci proti nachlazení. Priessnitz byl mozek. Kurva mozek. Mokrej kapesník. Igelit a plínu. A bacil se může jít vysrat. Na jaře pak krk rozbalí. Už jen takovou koninu vymyslet je kumšt. Napsat to pak je umění, kterého nejsem hoden.

            Připadám si jak milované dítě, které rodiče sedmkrát radostí vyhodí do výše, ale jen šestkrát ho chytí. V úvaze uvažuji, že úvah o psaní zanechám a raději si něco přečtu od lidí, co to umí. Třeba od pana Green Scuma.  


16 názorů

lastgasp
11. 08. 2021
Dát tip

Marino díky za přečtení a hodnocení. Mně se také líbí, jak píšeš. Příkladně mě zaujala báseň Muž a žena. Napsal jsem krátký komentář, ale zatím co jsem se učil psát ô pro slovo půvabné, tak mi text zmizel. Chtěl jsem ti odepsat slovensky. Tak něco příště. To, co píšeš je správně česky. Překvapil mě ten počet náhledů. Hezký den.


Mamarína
10. 08. 2021
Dát tip

Mne sa páči, ako píšeš. Píšeš rád? Ja keď píšem básničky, tak ma to nesmierne teší a napľňa. A to je bomba. Jasné, že ak sa to ešte niekomu páči, tak to tiež krásne pohľadí.

Píš, píš, keď seba pohľadíš,

nebo spíš se dobře naladíš? ( Hi hi, je to správně česky? )


lastgasp
14. 09. 2019
Dát tip

Romane díky za přečtení a tip pro moji sebekritiku.


lastgasp
04. 11. 2017
Dát tip

Díky za přečtení. Ilumináty si určitě opatřím.


lastgasp
29. 10. 2017
Dát tip

To je trefné. Čárka doufám již zmizela. Má to opravdu společné přání. Slyšet ten hlas a napsat dobrý fór. Děkuji za přečtení Kolobajdo.

 


Kolobajda
29. 10. 2017
Dát tip

"Jak rád, slyšel bych ten hlas, Hallo Satchmo hallo, hallo Satchmo jako ty..."   Jiří Jelínek a Eva Pilarová   ...   tak tady je to s čárkou   /**


lastgasp
27. 10. 2017
Dát tip

Agáto, vedlejší příznak očkování je lehčí peněženka, jinak nic. Tu pitomou čárku se mi podařilo odstranit, po velkém bádání, jak se to dělá. Děkuji za přečtení a všechny dobré rady a nenastydněte jako Priessnitz.

 


Kočkodan
27. 10. 2017
Dát tip
Jak rád bych byl býval tohleto radeji necetl... Neboj, to je jen fór. :-)

revírník
27. 10. 2017
Dát tip

Píšeš "... raději si něco přečtu od lidí, co to umí. Třeba od pana Green Scuma." No jo, ale Green Scum už to umí. Čti taky od dalších. A dalších. Určitě tě při tom něco ohromnýho napadne a ukáže se, jaká sranda je číst i tebe.

Přidávám tip za vtipnou sebekritiku.

Tu čárku v nadpisu vyhoď.


agáta5
27. 10. 2017
Dát tip

vidíš a já myslela, že se očkuje jen na tři typy chřipky, kmeny jako mexická chřipka nebo prasečí nás snad minou... hm... že bych si ten nadstandart dala píchnout taky? má to vedlejší příznaky?


lastgasp
27. 10. 2017
Dát tip

Přátelé, byl jsem se nechat očkovat proti chřipce. Za stokorunový nadstandard jsem dostal onačejší vakcínu hned proti čtyřem kmenům najednou. To však bledne před vaším povzbuzením a pohlazením na duši za které vám moc a moc děkuji. Slibuji, že vás odměním zase nějakou blbinou.


agáta5
27. 10. 2017
Dát tip

zapomněla jsem to důležitý... piš, píšeš dobře... třeba jednou ten fór dorazí...


Gora
27. 10. 2017
Dát tip

Bědovateli, hlavu vzhúru, vidíš své psaní příliš černě - zrovna schopnost napsat takto sebekrititické pojednání svědčí o nadhledu a smyslu pro humor.

Jo, a tu čárku v nadpisu bych odstranila - je tam navíc. A piš:-)


agáta5
27. 10. 2017
Dát tip

mám roztaženou pusu jako otevřenou garáž :)) líbí se mi moc poslední odstavec... nene, tebe rodiče šestkrát v nadšení vyhodili do vzduchu a šestkrát chytli, páč jinak bys psal jako Green Scum.. ono spadnou párkrát na hubu dá člověku nadhled, ironii a zvláštní černý humor... to aby překřičel to smutný v sobě...  navíc já třeba jsem od přírody optimista a recesista, takže když mě to popadne, jsem schopna napsat o sobě jak jsem líná a bordelářská, ale špína mě ještě nesežrala :))

kedlubny na hrobě jsou úžasný... přijde rodinka povzpomínat... u toho chroupou kedlubny a no není to báječný? :)))

tobě tip, jsi velmi inspirativní :)

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru