Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žhnoucí pece děloh

02. 11. 2017
9
9
958
Autor
Movsar

Žhnoucí pece děloh

Ve dne v noci žhnoucí pece děloh chrlí na svět golemy. Třikilapdesát mazlavé hlíny, píšou pak na všechny známé adresy hrdí divotvůrci. A golemci ještě slepí a ulepení od tělesných šťáv pláčou do objektivů. Vmžiku budou vystaveni jako důkaz o nejméně jedné noci plné prasečinek. Není svět komické místo? 


Staropanenství

Ještě před sto lety byla za starou pannu považována neprovdaná 23letá dívka. A prý v tom věku ztrácela iluze utvářené četbou šestákových románků. Dnes se staropanenský věku posunul k čtyřicítce a s iluzemi je to právě naopak: čím jsou starší, tím jsou jejich představy o ideálním muži fantastičtější.


Prvky bez účasti

Krmeny kaší virtuality děti nabývají na váze i na hlouposti. Řečová centra jim atrofují, aniž by vůbec dostala šanci. Rodiče se radují, že s dětmi nemusí mluvit, číst jim a vůbec se jim věnovat; stačí pořídit tablet (jak zvláštní shoda se slovem „tabletka“!). A rozčilují se, když někde zaslechnou přísný soud Savonaroly digitální doby, neboť nechtějí nic slyšet o svých slabostech. I děti se rozčilují, lehají si na zem a tlučou končetinami, když je jim odebrán opiát počítače. Jednou budou stát malátné, jako ty stíny v řadě na metadon, a vydávat pouhé zvuky, to virtuální svět je promění v prvky bez účasti.   


Podivuhodně nesnadné místo

Zvědavost je vhání do digitálních krajin, od rána do noci bloudí těmi báječnými místy. Co hledají, domnívají se nacházet. A nezapadá tam slunce a není tam zima, ženské se tam nestydí a krev teče jen z cizího. Je to podivuhodně snadné místo. Je tak snadné a nekryté, žádný Řím nového věku. A přece je tak nesnadná je i jen pouhá představa jeho vyvrácení.


Růžové propadliště lásky

Staví se na okraj růžového propadliště lásky a skrývá strach. V určitou chvíli už nemůže jinak, opouští bělostné stráně těla, po nichž se pouštěl jak dítě s drakem, a končí ztracen. A ona bere hlavu do dlaní a líbá ji. A ukládá do koše…


9 názorů

Josephina
05. 11. 2017
Dát tip

dělohy jsou naštěstí stále ještě IN!


upupa
04. 11. 2017
Dát tip

Rodenie detí - z toho spravila zločin nemravnosti kresťanská cirkev, predtým to nebolo.

Ideálni muži, ideálny svet virtuality - to sa dobre predáva, to má zese na svedomí kapitalizmus. "Bez práce nie sú koláče" je nepredajné.

Opäť trefné a krásne pesimistické postrehy.


Silné téma, dobré zpracování - pkěné mini-úvahy.


Movsar
03. 11. 2017
Dát tip

egile, díky. já osobně nejsem úplně zastánce té spitzerovy teorie digitální demence, resp. jen jekési její redukováné a spíše fenomenologické, dá-li se tak říci, části: obávám se o řeč. tady totiž nebudou na vině primárně digimédia, jejich fungování a vliv na mysl, nýbrž s nimi související odklon od humanitas a episteme k techne. od řeči k pouhým řečem. péče o jazyk je to poslední, co tahle civilizace sleduje. zatím jsem stále nertozhodnutý, zda digitální revoluci přitakat, anebo se jí stavět. pomáhám si literaturou jako je floridi, který asi nejlépe nyní tematizuje tuhle digidobu.  


egil
03. 11. 2017
Dát tip

Prvky bez účasti jsou silné námětem, které je velmi aktuální - a tudíž nosné. Fenomém digitální demence, jejíž dopady ještě nemohou být do důsledků prozkoumány, protože chybí časový odstup (poslední věta mi tudíž přijde taková až příliš kategorická, jakoby plytká), nepochybně silně ovlivní budoucnost...

Ono už je to už docela dlouho, kdy vztah mezi indexem a reálným jsoucnem vymizel; a indexy se začaly řetězově vztahovat zase k jiným indexům (či obrazům obrazů, symbolům...). Virtualita má mnohem hlubší kořeny než jen ve sféře IT. Podstatný faktor je třeba vytvářebí kopií kopií kopií (...). Přišlo by mi dobré, kdyby se třetí část nějak vztahovala k té první (byť třeba úplně imanentně). 

Nicméně je důležité o těchto věcech psát. Budu se těšit na nějaký výraznější ponor do tohoto tématu!


Movsar
03. 11. 2017
Dát tip

díky, mí věrní čtenáři. ano, není to pěkné. ale - proč by mělo být?


lawenderr
02. 11. 2017
Dát tip

Líbí se mi poslední dvě - pro mě přesně ta správná porce poezie, moudrosti a lehkého úsměvu:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru