Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

černá a bílá noc

02. 12. 2017
11
14
1256
Autor
cvrcka




po kolena ve svojí trávě a hlíně
opírám se o veřeje mraků
váhám

vrostly mi do hor
temně bílé


někde dávno uvnitř
vím že se mi to jen nezdá
že to není jen pocit jako kdyby tady
byly mnohem víc doma než já

takže jim dávám místo a stavím kolem nich
neposílám je pryč jste příliš velké
zmizte


na určitých místech
plané řeči stojí
víc než jen zadupanou chvíli

mnohem víc
když je mi blízko zima
bílo vně

kde bude potom uvnitř
váhám

 

 


14 názorů

cvrcka
11. 05. 2020
Dát tip

Dodolo, díky,vykladej po svém jen houst! 

Umbratico,chce to cvik.


Umbratica
07. 12. 2017
Dát tip

Jedno ze základníchbudhistických meditačních cvičení spočívá v tom,že pozorujeme jaksi z nadhledu své vlastní myšlenky. To se dost podobá sledování plynoucích mraků.  Sledovat vlastní myšlenky,pokud je mysl klidná,to je celkem snadné. Mnohem horší už je ,sledovat vlastní myšlenky třeba ve vzteku.


Dodola
05. 12. 2017
Dát tip

Co tam dál tuším? Nevím, nerozumím tomu, jsou to jen pocity, snad jakéhosi splynutí s přírodou (nebo snad subjektu a objektu?), jakoby se ztrácela hranice mezi uvnitř a vně. Ale to už trochu fantazíruju, vykládám si to asi tak trochu po svém.


cvrcka
04. 12. 2017
Dát tip
jasny, Rendle - ja sama vím, o čem jsem napsala, ale nevím přesně, o čem to vyznívá. Takže z mýho pohledu můžeš jako čtoucí bezevšeho říct úplně konkrétně, k jakýmu smyslu nebo nesmyslu textu ses dočetl :) a já pak můžu vidět, jak precizně, čistě, sdělně nebo ne jsem zachytila. U Tebe o tápání, hledání, ale v začátku příliš-nevhodně- obrazně. Díky za obšírnější popsání dojmu.! Umbratico - vážím si, že přidáváš k textu tečny, že jsi tu osobně, se svým, otevřená. Mraky jsou nebe jako myšlenky nás. Moc pekné. A tak. Rezonance.

Umbratica
04. 12. 2017
Dát tip

Pro mne je ta báseň jakýmsi způsobem rozdělená na dvě části. První část mluví o tom,že mraky jsou v krajině mnohem víc doma,než my,což je přímo budhistický pocit,ve druhé části se říká,že plané řeči stojí na určitých místech,pro což je v psychlologii speciální termín(maladaptační meditace,nebo tak nějak) - v hlavě se mi spojily řeči(myšlenky) a mraky.Myšlenky by také měly volně putovat hlavou jako mraky krajinou.Ostatně "naše" pocity jsou právětak "naše" jako mraky na nebi. Tip.


cvrcka
03. 12. 2017
Dát tip
qíćalo, pokud bys byla ochotná (i když vím, že i komentátor je jen role :) ), vnášíš tou interpretací svoje vlastní světlo. Nelze nelze nelze o něm smysluplně říct, že je v jakémkoli směru "chybné". Ten rozvoj je podle mého to, co má v hovorech smysl - necyklit k položenému, ale odrazit se dál. Ta interpretace je dokonalá. Mě celkem zaujalo, že prvním komentářem ses dotkla podhoubí, který v tom textu ale podle mého prostě přímo není a teď jsi to vysvětlila, že fakt si úplně připadám znova v tom textu a zároveň jako kdybys byla u toho se mnou. To je moc fajn. Doufám, že nejen ve virtualitě se Tvé vnímavosti dostává patřičného povděku. Hm. (jdu se zabořit..aspoň po kotníky)..... :)

atkij
03. 12. 2017
Dát tip
:)

cvrcka
03. 12. 2017
Dát tip
atkij - pokud slůvko udeří o pozornost, tak beru výtku, pokud sama zpochybníš :) jako nepodstatnost...co obhajovat, hrome? :) qí - to je zajímavý, jakejch vrstvách toho textu kutáš. "strach z volnosti", sakrblé, kde ses ho tam jen dokutala!? Rendle - bezva, beru na vědomí. Dovedl bys mi říct, kam Tě těch pět veršů posílá? Já mám ten text ve fázi, kdy možná považuju za nosnou linii něco jinýho, než vnější oko. Dovedeš trochu uchopit, o čem ten text pro Tebe je? Dík, jestli si najdeš chvíli. Dodolo :) to by mě zajímalo, co tam dál tušíš. Jsem s úklonou, i k tipařům. Ahoj!

Dodola
03. 12. 2017
Dát tip

Stojím ve veřejích porozumění, dál se až bojím


atkij
02. 12. 2017
Dát tip
Pujcuji si na chvili tve vahani a rozhlizim se v nem. Libi se mi tve pojeti.V te atmosfere nachazim cosi blizkeho. Trikrat "jen" ... prvni dve zamer, treti by nemuselo byt. Mozna se zameruju na nepodstatne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru