Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matrix

08. 12. 2017
14
22
1138
Autor
agáta5

         

Čerpám zaslouženou dovolenou. Naklepu si řízečky a pouštím televizi.


Zrovna běží reklama na vložky. Neprodyšně poletují vzduchem, zakrouží nad blankytným nebem a střih na holčičí zadek. Piluju natržený nehet a smažím první řízek na Lukaně. Otočit a přepnout kanál. Profesionální hospodyně ukazuje zuby a rozsypává perličky pracího prášku do kamery.  Nahradí ji svalnatý černoch. Zařve, zaškube ňadry, změní se v motorku, z uší mu vylezou řídítka a ten samej černoch na něj-sebe skáče a jede vstříc svým osudům. 

Mrknu ven, kde se mění fasáda jako loni, předloni a za rok. Letos bude meruňková a garáž zelená. Soused mi visí na rtech. Kolem profrčí potetovanej traktorista s balíky slámy. Na piercingu u nosu mu uvízla část snídaně. Nakláním se ke schránce. Kaufland zlevnil Lukanu, tajná společnost posílá měkký balíček: vyzkoušejte naše vložky, už více nebudete chtít jiné.

 
Mažu oštípanou paži doporučenou mastí. Ze zdi přicházejí dobří duchové a obdarovávají osamělého dědečka medvídkem. Rozbrečím se.  Sexsymbol Borhyová mi popřeje krásnou noc. Její ústa spolknou potetovaného traktoristu i s nedojedenou snídaní. Balíky slámy se rozletí a poničí novou fasádu souseda. Ten ani nemukne. Visí na rtech Borhyové a škube osvalenými ňadry.  Profesionální hospodyně sedne na oba černochy, přidá plyn a jede do Kauflandu pro neprodyšné vložky. Holčičí zadek schová meruňku mezi půlky. Osamělý dědeček sní můj řízek.  Půjdu spát hladová.

Ze zásuvky teče černá hmota. Rozlévá se po ložnici, pojídá bačkory, koberec. Plazí se nahoru po noze stolku, žere můj krásnej noťas. V kaluži zachytím odraz anděla. Zvětšuje se.  Mizí lampička.  Tmu ředí svíčka na okně, z hmoty vystupuje svalnatá postava s křídly.  Otevře dokořán ústa a vyplivne na postel bělostné zuby profesionální hospodyně. Odříhne si. Pokojem zavoní řízek. Konečně usnu.


Probouzím se na houbičce. Jedna kapka jaru umyje talíř. Spláchne ho vlna Lenoru s modrými kytičkami. Pes zaštěká do ručníku. Vzduchem proletí tuba s Trojanem a rozprskne milión hvězd.  Osvětlená rampa pohřbívá chlapce s autíčky  do krabice. Jejich ztuhlé úsměvy pošle opice na měsíc, kde je pochytá černý anděl a nalepí si je na škubající ňadra. 
Chtěla bych vypnout televizi, ale ovladač zmizel v Matrixu.  Vybíhám bosa ven. Tohle musím přece zastavit. Cvak. Kolečko se přestává točit. Cha chá.
Pod nohama se začne vlnit tráva…
 


22 názorů

Danny
18. 04. 2019
Dát tip
kouknu se na blbku, pokud tě zajímá Matrix, mám ve svých dílech jeho parodii jménem Magorix, kterou si velmi cením :)

agáta5
18. 04. 2019
Dát tip

matrix je skvělej, taky na něm ujíždím... to se to pak píše :)

blbka je taky dobrá, jestlis ještě nečetl, tam jsem ti to užila taky... blbůstka jak se patří


Danny
18. 04. 2019
Dát tip
inu já se koukal na seznam tvých děl a zaujal mě ten název, protože jsem fanouškem té filmové trilogie (i když kdyby byla jenom jednička, bylo by to možná lepší, nevím) - mimochodem šušká se, že má být čtvrtej díl, ale moc se o něm zatím neví

agáta5
18. 04. 2019
Dát tip

muhehehe, to je bejkárna co? :)))))  jsem si to užívala - to psaní tenkrát:)


Danny
18. 04. 2019
Dát tip
pěkně vykresleno, s jemnou ironií, tip

agáta5
30. 05. 2018
Dát tip

Přemku, četl jsi to v kruhu rodinném tenkrát?? chichi

čtu to znovu a myslím, že jsem tu reklamní debilitu vystihla přesně... je to úplnej horor  :) neměnila bych ani čárku


lastgasp
29. 12. 2017
Dát tip

Přečetl jsem s velikým zájmem, protože u TV jsem velmi skromně. Reklamy vůbec neznám a žasnu, co se kolem toho děje. K čemu nás to navádí. Některým názvům nerozumím (Lukana?). Nejedná se o staroslovanskou bohyni sucha a neúrody? Všiml jsem si také přímo rozporných komentářů, ale tak to bude v Čechách asi vždycky. Přečtu to nahlas při rozloučení se starým rokem v kruhu rodinném a uvidím, jak jsem zanedbaný. Bis bald.

T


Dodola
12. 12. 2017
Dát tip

Zajímavá pointa... poté, co si čtenář málem oddechl


atkij
09. 12. 2017
Dát tip
:)

Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Ta Borhyová ti ozvlášť leží v žaludku:-)

Někdy je blivno...


Notreal
08. 12. 2017
Dát tip

Málem jsem se pozvracel z toho spojení "sexsymbol Borhyová". Nádherná exkurze do Tvé mysli. Připoměla mi Celu.


Při reklamách odcházím dělat něco užitečného. Ale i tak si mnohé stihnu užít. Je to prostě nádhera, co vše by se nám mohlo hodit.

Líbí se mi tvé podání.  :-))) /T


Kočkodan
08. 12. 2017
Dát tip
Není mi úplně jasné čími ňadry škubal soused. Vím ale určitě, že já jsem žádné úsměvy neodesílal. Kladně hodnotím snahu psíka co nejméně rušit okolí štěkáním do ručníku. Bedna může někdy být na bednu... (ztuhlý smajlík)

mND
08. 12. 2017
Dát tip

Jano, vážně. Když se k textu poprvé vrátíš za měsíc, vylepšíš ho zázračně vcm BEZESNAHY. OK, trochu radosti z práce to vezme, ale převaž si to pak s výsledkem, co tu bude navěky. A nekecej, že tohle nechceš! Kdo se cpe i do knihy próz Písmáčanů, tomu OPRAVDU  něco chybí;).


Lerak12
08. 12. 2017
Dát tip

Jsem jak Alice Cooper v Říši divů. Ale Ty jsi ještě za těma hranicema. Super dílko. Cítím se, tak nějak odlehčeně.


agáta5
08. 12. 2017
Dát tip

ty mě navádíš, abych nad texty víc přemejšlela?   ach to já tak nerada...

tehnický výkresy hm...  ty mi nikdy nešly


mND
08. 12. 2017
Dát tip

(Všimla sis, že zůstávám přihlášenej? Veřejně? A taky píšu kritiky...)

 

Hele, v tomhle jsou skvělý věci a taky spousta zbytečností. Možná by to automatický psaní pro tebe fakt bylo. Přečíst si po sobě měsíc starej text, to je soda, to je fáákt parádní výlet. Do světa co trochu znáš, ale spíš už ne. Tolik překvapení, věř mi. A všechno to může dál přetvářet, vylepšovat, nově zapasovávat do sebe. Všimneš si tématickýho opakování, proto se může stát spojníkem. Nebo zas jinde a jinak se opakuješ, ha, tady mi hrabe, tohle mě ve skutečnosti nejvíc štve. Automatický psaní (stejně ho už děláš) by opravdu mohlo bejt tvojí doménou. Samozřejmě, všichni máme choutky uveřejnit něco TEĎ. Ale když si uděláš několika týdenní předstih, bude vždycky co, ne?

 

(Když ty týráš dislektika gramatikou, taky si na tobě ulevim;). Já jsem technik kámo, SPŠ Duchcov, technický výkresy, pracovní postupy, gracka lopata krumpáč, TO JE MOJE;))


agáta5
08. 12. 2017
Dát tip

pedvo, ani já netušila :)

Aleši, nepřeháním, pustila jsem si po delší době televizi no a vidíš, co se stalo :))))))


už to s tím penny-kafem přeháníš!!! :o)


pedvo
08. 12. 2017
Dát tip

Hlavně, že to všechno dobře dopadlo. Netušil jsem, že lze mít tak dobrodružný život.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru