Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hovory Já

09. 12. 2017
28
53
4155
Autor
Gora

 

Hovory Já.

Na podrážkách předvánoční vůni skořice, směřují kroky strávníků  do jídelny.  Z výtahové šachty je vidět na stráň za hotelem, zpevněnou kamenným tarasem. Polodivoké kočky sedí na rantlu jako malí Budhové, přimhouřenýma očima sledují pohyb lidi uvnitř. Jsou na nich závislé. Čekají.

Za prosklenou stěnou jídelny pozvolna mizí pod sněhem Lesní kaple. Uvnitř mezi cinkáním příborů sněží slůvka, slova, věty. Ohřívané párou z varnic mísí se s omastkem v ústech a těžknou. Říkám tomu podle Horníčka hovory Já jako Jáchymov.

Já také jako zájmeno já – všichni mluví hlavně o sobě. Já bych to uvařil líp, moje maminka, ta uměla jinak játra na slanině. Já slyšela, že kdyby nás sestry zapomněly ve vaně, ty radony rozežerou člověku kosti. Ultrazvuk taky, pozor na to.

Já plave v polévce i omáčníku, smaží se na  pánvi a griluje v konvektomatu. Napichujeme je na vidličky a polykáme. Ind, šéfkuchař exotického zjevu s vysokou čepicí pobízí gesty,  kouzlí s naběračkami. Z nerezových nádob jako by neubývalo.

U švédských stolů se střídají Češi s Němci, Němci s Araby, Arabi s Rusy,  předstírajícími, že jsou Němci  Jak to s nimi opravdu je, prozradí ve výtahu, kde už nedrží dekorum.

Muž ve značkové teplákovce a sportovní obuvi je pro mne typickým představitelem jáchymovského Já. Na požádání i bez něj předvede mobil s výpisem z Wikipedie, jak jinak než o sobě:

Klasické pravé křídlo, lehkonohý technik, skromný a slušně vystupující fotbalista. Rychlost, přihrávky a geniální fotbalový vtip, toť definice toho, čím se stal malý X.Y. velikánem a veličinou našeho fotbalu.

S reprezentantem - skromným a slušným – však v lázních šijí všichni čerti. V osmaosmdesáti chytá za ruce jakoukoliv ženu ve svém dosahu a jen tak nepustí, masérky s obavami sledují rozpis procedur. Sportovec v.v. si plete masáž zad s erotickou, jako kdysi v Brazílii, když byl v té reprezentaci.  Skutečně – doteď má tah na bránu.

Vedlejší stůl ovládla zasvěcená rozprava o předcích:

Já zas měla pradědu, který zahynul v bitvě u Bělehradu. Dodnes pátráme po jeho ostatcích. 

Já měla prarodiče odsunuté ze Sudet. 

Já mám problémy se zácpou.

Odcházím, aby mi nezaskočilo. 

Na chodbě voní skořice, pokojská s tváří cherubína rozvěšuje na dveře vánoční výzdobu. Za oknem stále padá sníh. Zachumelené kočky se na tarasu občas oklepou a dál čekají.

Správce budovy nese do zadního traktu ceduli. Postavil ji k tarasu. Je na ní v pěti jazycích: Zákaz krmení divokých koček.


53 názorů

Gora
27. 03. 2018
Dát tip

black8  - děkuju, potěšilo, že jsi četla:-)


black8
27. 03. 2018
Dát tip

príjemné čítanie a autenticky opis. veľmi vydarené, nechýba mi tam nič.:-) *


Gora
02. 01. 2018
Dát tip

kvaji, díky, no, jednotit to měly ty kočky...bylo to jen takové lázeňské tlachání, které jsem odposlechla...díky:-)


kvaj
02. 01. 2018
Dát tip

Je to příjemné na čtení, hezké obrazy, dal jsem tip. Nějak se ale nemohu zbavit pocitu, že to zůstává v rovině postřehů. Trochu mi chybí prvek, který by celém textu dal jednotící smysl. Třeba ho ale jen nevidím. Vím, je tam to já, pak mi z toho ale vypadávají ty kočky. 


Gora
21. 12. 2017
Dát tip

Ano...rozumím:-))) JÁ je krmila pokaždé, ale chci jim dopřát teplo v útulku, ač přijdou o svobodu...když jsem odjížděla, bylo jich tam méně...


bixley
21. 12. 2017
Dát tip

Tak trochu jsem tím narážela na ten "jáismus". :-)


Gora
21. 12. 2017
Dát tip

bixley, díky:-)

Já jindy taky krmila, ale teď tam na stolech v jídelně byly cedulky - snaží se je odchytit, a do klece vlezou jen hladové...


bixley
21. 12. 2017
Dát tip

Skvěle vykreslená atmosféra. Člověk to všecko plasticky vidí před sebou. 

JÁ bych asi ty kočky nakrmila. :-)))


Umbratica
14. 12. 2017
Dát tip

Ty kočky před naším D.S. jsou z novostavby naproti,kde ještě nikdo nebydlí. majitelé se tam asi budou stěhovat příští rok a ted' tam jen jezdí krmit ty kočky. Kočky jsou pořád samy a tak se táhnou k lidem.


Gora
13. 12. 2017
Dát tip

Koukačka, to je milé:-)  Dík, Hugís:-)


Hugo Ramon
13. 12. 2017
Dát tip

Gora - koukačka života :-)


Gora
12. 12. 2017
Dát tip

Jani, děkuju ti - je to s kočičkama nekonečný příběh....


vesuvanka
12. 12. 2017
Dát tip

Irčo, díky za  pěkné postřehy z lázní :-))). TIP

Rozesmálo mě "Já plave v polévce i v omáčníku...." Těch čekajících koček mně přišlo líto -  správce by jim ani dobrůtku nedopřál, achjo...

 


Gora
11. 12. 2017
Dát tip

blackie, děkuju:-))


báječné počteníčko....:-))...............*/**


Gora
11. 12. 2017
Dát tip

upupo, jen jeď, je to bezvadné:-))


upupa
11. 12. 2017
Dát tip

A to som chcel ísť do kúpeľov (lázní).

Len si robme prdel, aspoň bude jasné, od čoho je tu smrad.


Gora
11. 12. 2017
Dát tip

Um, děkuju...tady došlo dle správce k odchytu koček do sklopců a odvezení do útulku....raději se na stráň nedívám, ničí mne to:-(


Umbratica
11. 12. 2017
Dát tip

Asi bych taky občas potřebovala takovouhle mezinárodní inspiraci a občasný výtet za hranice všedních dnů. - Vyhnálov a domov seniorů mi tolik inspirace neposkytují.

Jeden detail z tvé prózy ale ladí i s mými prožitky. Taky před dveřmi D.S. ted' čekávaji dvě odrostlá kot'ata a čekají,kdo jim co dá.  Tip.


Gora
10. 12. 2017
Dát tip

a2a2a - moc děkuju, že jsi četl. Ty problematické pasáže upravím...když jsem o nich dnes přemýšlela, ten Babiš mi taky vyčuhuje.

 Psaní mne chytlo:-) Děkuju.


a2a2a
10. 12. 2017
Dát tip

Pochválím, že se ti daří ve stručnosti na malou plochu namalovat spoustu obrázků. Navíc i do jednoho uzavřeného prostoru - jídelny - ve kterém rozehráváš řadu na sobě nezávislých situací se společným jmenovatelem. Také se mi líbí snaha celek uzavřít do jakéhosi poetického rámu. Trochu kostrbatě mi vyznívá formulace první věty, asi bych napsal jednodušeji ...S vůní skořice na podrážkách směřují... Také ten proloženě psaný odstaveček mi signalizuje něco výsadního, ústředního v textu, přičemž jde, jak se mi to jeví, jen o jednu z epizod, nemluvě o tom, že je ve stínu Babiše, který v tom souhrnu snad ani neměl být, protože chtě nechtě z těch milých momentek vykukuje při čtenářském vnímání. Závěr hezký, to je právě ten poetický rám textu. Je vidět, že píšeš s chutí, že dobře využíváš postřehů okolo sebe a neschází ti ani vtipné formulace, např. ta s předváděním mobilu, velmi typický moment ze života. Také rytmicky se text dobře střídá, takže i řes větší množství epizod je čtivý, má spád.


Gora
10. 12. 2017
Dát tip

Dodolo, moc díky.


Dodola
10. 12. 2017
Dát tip

Je to tak, Já otravuje pořád, i když jsme úplně sami :)


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Evži, díky ti:-)


Skvělé postřehy. /T


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Kočkodane, takový zájem musí každou Písmačku potěšit....dnes se mi budou zdát hezké sny:-) a díky


Kočkodan
09. 12. 2017
Dát tip
Jááááá jsem si také hezky početl. Rovněž zeleninovo-ovocný komentář soka Jardy považuji za pěkný. Jááááá bych Goru také chtěl, i když je to už trochu starý... (mrk)

Gora
09. 12. 2017
Dát tip

agáto, opraveno dle qíčaly...

každý si udělá názor sám...díky:-)


agáta5
09. 12. 2017
Dát tip

já zrovna v těhle větách, kdy se mluví o někom jiným, není nic  jájovskýho.. o dědovi, o Monice...  já je docela opruz, snažím se i v komentářích ho nepoužívat :))   ,na druhou stranu, proč by člověk neměl být víc zaměřen k sobě žejo, když si pamatuju doby, kdy to bylo tabu a z lidí dělalo ovce být skromnej atd.  je mi milejší jája než přetvářka

souhlas s kvíčalou :)


atkij
09. 12. 2017
Dát tip
Cetla jsem zrejme jeste pred. Ok:)

Gora
09. 12. 2017
Dát tip

atkij - Jitko, díky ti...úpravy jsou již provedeny....další mne nenapadají:-(


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Leraku, no, popisnost je asi má slabina....děkuju za fajn komentář:-)) i s Aureliem:-)


atkij
09. 12. 2017
Dát tip
Celkove bezva cteni. Souhlas s poznamkami qvicaly. Trochu poupravit a bude jeste lepsejsi:)

Lerak12
09. 12. 2017
Dát tip

"Aurelius", samozřejmě. Vylezl jsem právě z postele a jsem ještě nerozkecanej!


Lerak12
09. 12. 2017
Dát tip

Hmm. Z názvu něco jako Aulerius a poté odvození z Jáchmova. To je dobré! Na Tvůj "formát" překvapivá popisnost místní krajiny i věcí.  Je mi nakonec tak vlastní, to přece víš. K Adventnímu času nakonec jímavost patří. Rty jsou usty pokladnice a máš to parádně odposlouchané. Pěkné čtení s přidanou hodnotou.  


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Movsare, díky, jáství si pamatuji jako pojem z psychologie, zde jsem použila trochu jako slovní hříčku já-chymovskou...nasloucháním druhých se dozvídáme cosi i sami o sobě, díky.


Movsar
09. 12. 2017
Dát tip

"já", "jáství" je velký fenomén. za krátkou dobu několika století novověku byl raketově vystřelen do vesmíru jako hvězda, aby byl vzápětí ostřelován a zpochybněn. autorita první osoby ale nikdy nevymizí, je to jistý záchytný bod v řeči a myělení. za zamyšlení t 


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Petře, tak ať nepřipálíš, šikulko:-) a děkuji!


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

qí, díkes, jdu na to...více očí více vidí, moc ti:-))


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

gabi, díky...no, Oldjerry je skandalista:-)))


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Oldjerry, díky...no, vezmi příklad ze Sparťana - za dva roky devadesát, a jak se činí:-))) Díky za poklonu, potěšila.


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Díky, Čudlí:-)


Petr333
09. 12. 2017
Dát tip

Odskočil jsem si od plotny k noťasu (dneska u nás vařím já) a báječně si početl. Tak zdravím do Jáchymova Petr.


smejem sa na komentári starého Jerryho, takže jedna hviezdička aj jemu **


Oldjerry
09. 12. 2017
Dát tip

Gora se prostě umí dívat... hrábne do koše s brambory a vytáhne broskev. Kdybych neměl prima ženu - chtěl bych ji. (Jenže na mne je to moc mladý... (:-D..)**


Čudla
09. 12. 2017
Dát tip

/*


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Štírko, moc dík - oči a uši otevřené:-)


Štírka
09. 12. 2017
Dát tip

O čem se lidé baví je kapitola sama pro sebe a vždy byla...vzpomínám, jak jsem na školení o polední pause utíkala na stráň a raději vnímala vůni hlíny rozehřáté sluncem...A tobě, Iri, jako vždy tip... Umíš !!!


Gora
09. 12. 2017
Dát tip

Diano, děkuju - je to top výběr z té spousty vět:-)


Diana
09. 12. 2017
Dát tip

Zase skvělé! *** A měla jsi štěstí, apoň nenadávali na poměry, to by bylo ještě horší... ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru