Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak hrál klavír koledy

09. 12. 2017
3
8
1432
Autor
bixley

V obývacím pokoji stál klavír. Když Péťa na něj cvičil, hrál etudy a drobné skladbičky. Docela se mu to líbilo. Teď se ale blížily vánoce a klavír si řekl, že jednou bude hrát sám, bez Péti. Všechny tím překvapí.
    A hned začal cvičit vánoční koledy. Jenže neměl noty a nemohl si vybavit melodii. Proto poprosil počítač, aby mu vánoční koledy našel na internetu a přehrál. Počítač mu ochotně vyšel vstříc. Nejprve mu přehrál koledu Půjdem spolu do Betléma. Klavír si ji poslechl a hned ji zahrál i s doprovodem.
    „To je krása!“ volala otáčecí židlička u klavíru. „Zahrej to ještě jednou.“
    A tak klavír hrál. Křesla si podupávala do rytmu a lustr se točil u stropu.
    „Tahle koleda ti už jde,“ řekl počítač a přehrál mu koledu Narodil se Kristus Pán.
    Klavír nejprve zahrál jen melodii a pak přidal doprovod. Tentokrát se k němu přidaly knížky v knihovně a sborově si brumlaly. Klavír byl velmi potěšen takovým zájmem. Snad se to lidem bude také líbit.
    Poté mu počítač přehrál další koledy - Nesem vám noviny, Chtíc, aby spal, Jak jsi krásné neviňátko, Rolničky... A klavír hrál a hrál a cvičil a cvičil.
    Všichni už uměli koledy nazpaměť a byli rádi, že si mohou s klavírem zazpívat. Jednou ale klavír zjistil, že mu uprostřed klávesnice nehraje jedna klávesa. Byla to klávesa cé. Ať se snažil, jak se snažil, vždycky byla potichu. Co teď? Vánoce jsou za dveřmi a on nemůže hrát. Klavír z toho byl hrozně smutný.
    „Tak zahraj něco bez noty cé,“ radil mu počítač.
    „To nejde,“ naříkal klavír, „nota cé je v každé koledě.“
    „Tak to zahraj výš nebo níž, ne uprostřed. Noty cé jsou nahoře i dole.“
    Klavír tedy nejprve zkusil hrát koledy ve vyšší poloze. Jeho hra teď připomínala štěbetání ptáčků. Potom hrál naopak dole, teď zas bručel jak medvěd.
    Ale nebylo to ono. Klavír zamyšleně preludoval. A pak na to přišel. Vždyť nemá jen klávesy, má i struny! Prostě notu cé zadrnká.
    A když nadešel Štědrý den, maminka nosila na stůl kapra, bramborový salát, cukroví a vánočku a Péťa s tatínkem hezky ozdobili vánoční stromeček, klavír usoudil, že je ta pravá chvíle a spustil: „Narodil se Kristus Pán...“. Hrál na klávesy a notu cé vždy zadrnkal. Mamince, tatínkovi i Péťovi se tato zvláštní hra velice líbila a nadšeně mu tleskali. A potom se k němu přidali „Narodil se Kristus Pán, veselme se.“

 


8 názorů

bixley
29. 03. 2021
Dát tip

Že jo?


Jamardi
29. 03. 2021
Dát tip

Co by ne :)


bixley
15. 03. 2018
Dát tip

Jé, děkuji, netušila jsem, že máš takové hudební znalosti. Já jsem to upřímně řečeno tak daleko nedomýšlela. :-)


Lakrov
15. 03. 2018
Dát tip

...Když Péťa na něj cvičil... ## nezvyklý slovosled hned na prvním řádku.  Takže si ten klavír tak trochu hrál na cembalo, napadá mě po dočtení,  v jehož průběhu mě však zaměstnávala otázka, jak využít fungující "Cerné"  klávesy do které tóniny transponovat, aby se dalo vyhnout tónu "C".  Byla to tedy pro mě zajímavá hádanka; třeba  Fis-dur? (fis, gis, ais, h, cis, dis, eis, fis)  a Dis-mol (dis, eis, fis, gis, ais, h, cis, dis)  Za připomenutí časů, kdy mi noty nebyly cizí,  tip.  


Gora
15. 12. 2017
Dát tip

aha, asi máš pravdu...na něm mohl tak dělat kotrmelce...promiň:-))


bixley
15. 12. 2017
Dát tip

Ještě jsem o tom přemýšlela: říká se hrát na klavír, na kytaru, na housle, nikoli na klavíru, na kytaře, na houslích. Takže na něj bylo správně. :-)


bixley
11. 12. 2017
Dát tip
Díky za názor a hlavně za opravy.

Gora
10. 12. 2017
Dát tip

Bixley, zase milý příběh, ty máš opravdu hezké nápady. 

 

Když Péťa na něj cvičil - Když na něm Péťa cvičil


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru