Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční strom

15. 12. 2017
6
12
1527
Autor
bixley

Tak Melanie Trump údajně zakoupila patnáct vánočních stromků. Inu, budiž jí to přáno. Peníze na to má a kam stromkypostavit taky má. Ale o ekologii asi nemá ponětí.

Což o to, malévánoční stromky se dnes pěstují na latifundiích k tomu určených, tak snad nevznikají takové škody, i když i to je sporné.

Horší je , že se na každé náměstí v republice musí postavit nějaký urostlý strom pokud možno ze šumavských hvozdů. Těch náměstí je v naší republice určitě několik set. Jak k tomu ty stromy přijdou?

Nestálo by za to zamyslet se nad tím, jak to zařídit jinak? Třeba na náměstí zasadit malinký smrček, který do toho velkého vánočního stromu bude postupně dorůstat? Vždyť na náměstí vánocům poslouží i menší ozdobený stromek. Lidé si ho aspoň budou považovat. Bude to zkrátka JEJICH vánoční strom. Když dokážeme sdílet auta a byty, proč bychom nemohli sdílet i kus přírody na náměstí?

A kdoví, třeba si pod ním časem budou byvatelé nadělovat i drobné dárky pro radost. 

 


12 názorů

bixley
29. 03. 2021
Dát tip

Tak vida, aspoň někde. :-)


Jamardi
29. 03. 2021
Dát tip

Souhlasím. V Krnově to tak přesně je.


bixley
30. 09. 2020
Dát tip

Máš pravdu, Edvine. On se snad i ten vánoční strom vyvíjel, původně měl snad symbolizovat jabloň v ráji (ke smrku se dospělo později), ne nadarmo je v ten den totiž svátek Adama a Evy. Takže s Ježíšem vlastně souvisí jen to, že mu lidé nosili do jesliček dary a my si je teď nadělujeme mezi sebou.


Edvin1
30. 09. 2020
Dát tip

Rád bych věděl, jaký stromeček měl asi Ježíšek, když se narodil? Žádný, že. Zato všude v Judeji, svírané předsudky kněží a strachem z římské knuty, učil, jak v pohodě přežít. 

Tvůj nápad se mi velice líbí, právě pro jeho symbolický význam. Stavět mohutný strom, ozdobený pozlátkem a lampiony na památku někoho, kdo se narodil v chlívku a zemřel nahý na šibenici, je nesmysl. O tom, kým Ježíš byl, neříká nic. 

Nepřekvapila Vás tato moje poznámka? Možná ano, on totiž dnes skoro nikdo vánoční stromeček s Ježíškem v Jesličkách nespojuje.  A už vůbec ne s tím, co učil, a jak žil. 


bixley
19. 12. 2017
Dát tip

To je dobrý. Kde to je?

Moje kamarádka léta pěstuje na zahradě vánoční stromek v soklu, který na vánoce přestěhuje do velkého obýváku, kolem něj dá betlém, pak zase zpátky na zahradu. Už má druhý stromek, ten předtím přerostl.


Cimanad
19. 12. 2017
Dát tip

V našem městě je už několik let zvykem, že strom vždy někdo městu daruje, tj.že mu vadí v zahradě, u domu. Město zajistí pokácení a odvoz. Máte po problémech s kácením a strom ještě poslouží dobré věci.

 


Lerak12
16. 12. 2017
Dát tip

Od totálně    konzumní (KSA), ekologické chování vůbec neočekávám. Já bych ten extrovní dorůstající Vánoční stromek kvitoval! Ušetřila by Radnice i příroda. Ale zase by to nebylo tak pompézní.


Dodola
15. 12. 2017
Dát tip

Souhlas. 


Gora
15. 12. 2017
Dát tip

Peníze na to má a kam stromkypostavit taky má - oddělila bych ta dvě slova, stačilo by jedno MÁ - to první

 malévánoční stromky - také dvě dohromady

Vynechala bych to o penězích /všeobecně známý fakt...my jhí to přece nezávidíme:-)/

Představa, že si lidé budou vážit"svého" stromečku odmala do vzrostlého - pěkná, ale...někteří lidé - vandalové - asi ne

Máš prima zamyšlení, bixley


Andělka1
15. 12. 2017
Dát tip

***


Kočkodan
15. 12. 2017
Dát tip
Pionýrem by mohlo být treba Nové Mesto pod Smrkem. (lehký úsmev)

agáta5
15. 12. 2017
Dát tip

podepisuju

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru