Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Němý film

Výběr: Lyryk, a2a2a
21. 12. 2017
16
25
2078
Autor
Umbratica

PF  2018 všem na Písmáku.

Protože jsem tady v roce 2017 naposled , přeju všem pěkné svátky a v příštím roce autorům samá úspěšná díla a těm , co si většinou jen čtou , hluboké čtenářské prožitky. Taky se občas pokusím přispět svou troškou do mlýna.

Dnes zveřejňuji svůj poslední letošní klip z Vyhnálova jako takovou malou ladovskou vánoční pohlednici.

 

 

 

Němý film

 

Střechy si osedlal dým

a cválá nedělí

 

Sníh zasypává jizvy

po rýči pluhu i úderech zvonu

a tiše pohřbívá blátivé stopy

okolo prázdného kostela

 

Jak je dnes daleko k vítání jara !

Hra vázne

kra ke kře v řece pevně lne

krá nezakopne o skřivánčí trylek

a všechny ty vločky

všechny ty saze

připomínají němý film

letité škrábance

a maková zrníčka v hemživé šedi

 

Obrázky jsou však v pohybu

a kdosi za kopcem

úporně točí klikou

 

 

 

 


25 názorů

Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

4U,

moc děkuji za hvězdičku a budu se snažit,aby se ti moje dílka líbila i v příštím roce.


Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

a2a2a,Lyryku,

moc děkuji za výběr.

 

Díky za přání ,qíčalko,

taky tě moc ráda čtu a všechno,co přeješ ty mně,přeju i já tobě.

 

atkij,

začal nový měsíc i rok,řeka už zase teče a já ti přeju hodně úspěšných básní v roce 2018.

 

Čudlo,Evženie,Agáto,

děkuji za přání a budu moc ráda,když mě budete číst i v příštím roce. Agáto,těším se na tvoje nové básničky i na to,že si čas od času popovídáme.

 

Dodolo,

V roce 2018 ti přeju hodně zajímavých experimentálních básní,které si vždycky ráda přečtu. - Myslím neustále na to,že někdo za kopcem točí klikou. Nechtěla bych skončit někde ve smrádku a teploučku jako hrdina mé Inverze(2.1.18).

 

Bobe,

já si ale vždycky ráda přečtu i názory člověka,kterému se moje dílka nelíbí. Třeba má v lecčems pravdu.Dokonce je mi takový kritik sympatičtější,než ti ,kteří jen mlčí,protože on si dal aspoň tu práci,aby mi napsal svůj názor. Pro řadu lidí totiž já nebo ty,Bobe,vůbec neexistujeme.Možná ani ještě nezaregistrovali to,že tu jsme.

 

K básničce "Noční hlídka" :

Čudlo,Evženie,Dodolo,

díky za tip. Byla to asi jen bezvýznamná improvizace pro zvláštní období roku. Jsem ale ráda,že vám ta básnička udělala na chvilku radost.


Umbratiko nic si z toho podprumerneho a mizerneho versotepce Whitesnake nedělej od te doby co si ho jeho tipovaci a zdejsi plebs zvolil za redaktora tak mimo hrani si na basnika zacal si ten nymand hrat i na kritika. Jde mu to jako jeho hra na básníka - ubohost nuda lacinost a s pokusem o vaznost z toho nakonec vychází jen smesnost. Ale mějme pochopeni Pismak je jeho teritoriem vždyť kdo by jinde sta o tu jeho nudu a versotepeckou neumnost kterou zde vydává patrne zaslepen nějakým velikarskym bludem za poesii. Vul zůstane vždy jen vole jemu jeho handicap nevysvetlis. Jedine co umi je plivat na lepší než je on sám. Připomíná mi Formanova Salieriho z Amadea chudáček...

White Já jsem viděl větší záplavu kliše staci navstivit ty tvé pokusy o vazanou poesii. Tvé versotepectvi to je ukázkový příklad podprumernosti nudy a kyce. Proto tu afikovany komentář zde nechápu protoze jako uspávac hadů jsi jeden z nejlepsich fakiru zde. White zbav se sve pýchy a nadutosti otevři oci pochop ze zatím mnohým aútorum zde nesahás ani po kotníky a pak se znovu pokus něco napsat a az predlozis něco co má I nějakou literarni hodnotu ne jen ty tvé ubohosti co jsou jen podprumernym hnusem pak umbratiku kritizuj. Věřim ze az pochopíš jak těžké je napsat kvalitní báseň nebudes tu kydat to sve prskani stejne tak bezvyznamne jako tve jalove pokusy o hodnotnou tvorbu ;-) na tebe toto White bohaté staci ale na tebe staci kde co ;-)

a2a2a
22. 12. 2017
Dát tip

První verš má kouzlo, prázdný kostel a poslední sloka celá spolu hodně souvisí a nabízí varovnou tesknotu. Čtivé a líbezné, jak je to u tebe vždy.

 


agáta5
22. 12. 2017
Dát tip

vypichuju to, co KK.. super... jinak ti přeju taky krásné svátky a pohodu umbr...


4U
21. 12. 2017
Dát tip

líbí *


Dodola
21. 12. 2017
Dát tip

Z ladovské poetiky vytrhne poněkud znepokojující závěr, takový... existenciální :-)

Připojuju se k přání, tobě i všem na Písmáku a k tomu podstatnému aspoň trochu toho sněhu 


Krásné a pohodové svátky a ten nový rok také. :-)


Čudla
21. 12. 2017
Dát tip

/*


atkij
21. 12. 2017
Dát tip
Rekla bych napsana, aby byla ... Hra vázne kra ke kře v řece pevně lne krá nezakopne o skřivánčí trylek Tohle je fakt super a mohlo by stat i samostatne jako miniatura. Pekne svatky a kupu napadu v novem roce, krom zdravi a vseho podstatnejsiho:)

Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Bodejt' by to nebylo sedlácké. Vždyt' já jsem selka. A jurodivá děcka na návsi ? - Ty miluju - vždyt' jsem psala úvodem,že je to taková ladovská pohlednice. - Jurodivá děcka uplatním v nějaké příští básničce . Mám ráda,když se něco děje. Mám ráda akci,pohyb a vzruch. Tahle básnička je moc poklidná,to je pravda.

Hezké vánoce,White.


Whitesnake
21. 12. 2017
Dát tip

je to takové snaživé, přízemně sedlácké, takové ty střechy, co si osedlávají dý, a sníh, co zasypává jizvy, vzlyk, vzlyk, a rýče pluhů a blátivé stopy a kostel.... už dlouho jksem nečetl takou zátopu klišé. Chybí snad jen jurodivá děcka na návsi. Hrůza!


Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Knihomole,

taky ti přeju moc pěkné svátky na Slovensko a trochu ti závidím,že nejspíš u vás zase sníh bude a u nás ne. Ted' padá,ale je to jen takový poprašek.


jéé

kra ke kře v řece pevně lne

krá nezakopne o skřivánčí trylek

to už áno

 

pekné sviatky Umbratica


Lerak12
21. 12. 2017
Dát tip

Děkuji, za vlídné přání, Umbratico. Moc si toho vážím!


Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Líbí se mi.Goro, že pořád zkoušíš něco nového. Taky mám v plánu svoje básničky v příštím roce trochu inovovat. No - uvidím,co na moje nové poetiky řeknou čtenáři.


Gora
21. 12. 2017
Dát tip

Aha, tak přáníčka ZDE:-)

Děkujeme za to, jak nás vnitřně obohacuješ, pro mne osobně jsi velkou inspirací. Krásné Vánoce, Um.


Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Díky,Leraku,

jsi tady nováček a proto ti přeju na Písmáku hodně úspěchů. Když vydržíš a nenecháš se ničím znechutit,budeš se tady určitě cítit dobře.


Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Já tobě osobně,Kočkodane, přeju krásné a pohodové svátky a v příštím roce se zase budu těšit na tvé překlady mých haiku do jazyka dada.


Lerak12
21. 12. 2017
Dát tip

Tvé přání opětuji. Ta poetika "Němého filmu" je povedená a krásná! 


Kočkodan
21. 12. 2017
Dát tip
Umbratico díky. Za prání i za celorocní dodávky kvalitní tvorby. Také ti preji, abys mela v prístím roce kliku. Ale ne(jen) k úpornému tocení. (doprovodný záverecný smajlík)

Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Nápodobně ,Diano a těším se nashledanou v příštím roce.


Diana
21. 12. 2017
Dát tip

Krásné Vánoce i Tobě a všem Tcým drahým! :-) *****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru