Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stínadla

22. 12. 2017
2
2
546
Autor
Cimanad

Stínadla

Při sobotní odpolední procházce městem mě zaujaly desítku kluků a holek  všech věkových kategorií v dobových kostýmech, jak se pohybují ve skupinkách po městě. Až následně jsem zjistila, o co se jednalo.

Ve městě probíhaly za účasti 300 dětí skautské hry pro děti Stínadla.

V boji o Velkého Vonta se sešly proti sobě skupiny Mažňákovců a Losnovců. Bojovali o každou ulici, o životy, o vlajku soupeřovy skupiny a hlavně o plán Tleskačova kola, který jak  známo dle knížek Jaroslava Foglara je ukrytý v ježku v kleci.

Akce se konala na náměstí a v přilehlých ulicích našeho města. Po pětihodinovém boji probíhala v místním parku, kam se všichni přesunuli, i volba Velkého Vonta. Ještě že už byla tma, kdy se běžně do parku nechodí, to bychom se asi báli, co se děje, že tam pobíhá tolik dětí. Škoda, že tuto akci pořádají místní skauti vždy až v listopadu, kdy už je brzy tma a zima. Ale asi je to potřeba, aby hry dostaly tu správnou tajemnost. Počasí jim nepřálo, byla zima a pršelo. Myslím, že nakonec v zápalu hry to nikomu z dětí nevadilo a určitě si to užily.

Věřte, byl to velký zážitek, potkávat děti oblečené jako za starých dob, jak pobíhají po městě a plní dané úkoly. Když se děti, v dnešní přetechnizované době, vrátí ke starým věcem, je to úžasné. Pro nás pamětníky byla hra na Rychlé šípy běžnou zábavou, neznali jsme dnešní výdobytky moderní doby. I já mám na památku dětských her schovaného ježka v kleci.

Je dobře, že se tento fenomén pomalu vrací na výsluní, pořádají se takovéto akce i výstavy ježků v kleci, kterých je dnes už nepřeberné množství.  Je dost sběratelů, kteří se jejich sbírání věnují. Dokonce probíhají i soutěže, kdo ježka z klece nejrychleji vyndá.

Dnes již také vzniká, a je to dobře, muzeum Jaroslava Foglara, jednoho z největších spisovatelů, který se věnoval hlavně tvorbě pro mládež. Muzeum je na hradě v Ledči nad Sázavou, v místech, kde Foglar čerpal v okolí řeky Sázavy náměty ke svým knížkám.

Tak až budete v létě cestovat  po naší vlasti, nezapomeňte se zastavit i na tomto místě, kde si můžete prohlédnou mnoho zajímavého o panu Foglarovi a mnoho vystavených ježků v kleci. Učme děti, ať se stále více vrací ke starému, dobrému, českému !
 


2 názory

Dodola
24. 12. 2017
Dát tip

Rychlé šípy jsou nesmrtelné:) Něco musí děcka zvednout od počítačů


To je skvělý nápad. :-) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru