Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mufiny

29. 12. 2017
4
6
577
Autor
Cimanad

Mufiny

Možná to děláte také, z různých časopisů si vystřihuji recepty, které mě zaujmou, s tím, že " to jednou zkusím " uvařit, upéct.

O víkendu jsem si k těmto výstřižkům sedla a začala třídit. Zaujaly mě recepty na mufiny. Vypadá to jednoduše, proč to nezkusit.

Bez nastudování jejich výroby jsem se jala konat. Koupila jsem papírové košíčky, dle receptu udělala těsto a začala košíčky plnit. Hned mi bylo jasné, že je něco špatně, košíčky se mi s těstem rozpadaly, skoro vytekly na plech. Přesto jsem je dala péct do trouby s přesvědčením,  že těsto " vyběhne " a mufiny se upečou. Zbylo mi jen to přesvědčení. Mufiny " nevyběhly ", byly to po upečení  tvrdé placky, ani nešly z košíčků ven. Vše skončilo v odpadkovém koši, tedy jak mufiny,  tak i recept.

Neskončilo ale  mé odhodlání dál zkoušet. Přeci to po jednom nezdaru nevzdám. Na internetu jsem se poučila, což jsem měla udělat před prvním pokusem, že papírové košíčky, pokud je nemám z tvrdého papíru, musím vložit do formy.

Už jsem chtěla nenápadně naznačit Ježíškovi, co mi má přinést pod stromeček, když jsem v Tescu narazila na plechové formy na mufiny, které byly zlevněné ze skoro 200 korun na 47 korun. No nekupte to, zvlášť když je nutně potřebujete.

Vítězoslavně jsem přišla s formou domů, našla další recept a hned žhavila troubu. Sice mé papírové košíčky  byly trochu větší, musela jsem je do formy složit, ale neodradilo mě to, naplnila jsem je těstem dle jiného receptu a opět nedočkavě čekala u dvířek trouby,  jak to dopadne.

Nádhera ! Mufiny " vyběhly " jak měly, zadařilo se. Zklamání přišlo později, po vychladnutí. Upečené mufiny držely pevně v košíčku, div jsme je nemuseli jíst lžičkou. Těsto nebylo dobré, bylo moc mastné.

Takže závěr? Recept skončil opět v koši, mufiny jsme si vydlabávali lžičkou. Na řadě je další recept, ale ještě musím někde nastudovat, co dělám špatně, že se mufiny nedají z košíčků lehce vyndat.

Tak do třetice už to vyjde? Držte mi palce.


6 názorů

Cimanad
30. 12. 2017
Dát tip

Díky za hodnocení a rady, až dozraje čas, začnu znovu. Teď jsme zahlceni vánočním  cukrovím, jehož výroba a pečení  je vždy bez problémů.


Gora
30. 12. 2017
Dát tip

Teď jsem koukala na recepty - např.banánové muffiny vypadají skvěle:-)


Lerak12
29. 12. 2017
Dát tip

Doporučuji vymazat košíčky ricínovým olejem. Bude to osvobozující. Na toaletě, budeš mít úplně jiné dilema. A JE TO !

Za statečnost Tip.


pedvo
29. 12. 2017
Dát tip

Doporučuji košíčky z jedlého papíru.


srozumeni
29. 12. 2017
Dát tip
Kupované je také dobré, ale oceňuji tvou chuť a vytrvalost:-):-):-)...***

To bude špatným receptem, ne rukama. :-))) Jednou se zadaří. Kup si sypkou směs v krabici. Pro začátek je to super a jsou tam i ty papírové košíčky, co dáš do té prima formy. :-))) /T

My máme slepice, tak nepodarky házíme těm hodným tvorům a oni se radují.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru