Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Peloton divů

14. 01. 2018
6
3
695
Autor
Movsar

Peloton divů

Půlnoční cyklista. Nevíme o něm víc než společnost Google: mihl se v jistých souřadnicích, řekněme na rohu Modřanské a Branické. Kam jede v tuto hodinu? Možná informační spad jeho telefonu neboli Big Data prozradí Googlu víc, půlnoční pozorovatel ale musí tohle "víc" zaplnit vlastní poetickou fantazií. Může v půlnočním cyklistovi odhalit zjevení Alberta Hofmanna, patrně nejslavnějšího cyklisty, který ke slávě nepotřeboval vyhrát žádnou tour, nýbrž objevit LSD: když po prvním pokusu na sobě samém jel na kole domů, náhle se asfalt pod ním rozestoupil, z nebe pršely ohňostroje a on už nejel, ale plul. Google v té době neexistoval, a i kdyby ano, jistě by nesvedl takové věci jako drobný parazit z obilí. Živá příroda je pořád ještě na čele pelotonu divů.


Holky z Mukačeva

Jedna má čokoládový parfém a druhá stříbrné tenisky. Ale každá má hladový pohled a placatý telefon. Za svým snem urazily kus cesty, ale když už jsou tady, dá se říct: pro děcko nepůjdou daleko. A naskočil za nimi do vagónu rozchechtaný kamarád Andrij. Směje se na ně tak, až přitom odhaluje vysoké dásně. Ony jeho úsměv opětují docela střízlivě. Když to nepůjde jinak, Andrij jim pachole vyrobí. Ještě je tu čekají bláznivé roky.


Chvíle navíc? 

Na hotelových pokojích milenci právě zažívají noc plnou vášní a nedorozuměni. S vinnou révou v erbu a žilnatým kopím stojí on jako rytíř před soubojem. Ona ví, že stejně bude probodená, a tak jen leží, mrtvá předem. Kolik takových dvojic zůstane až do rána? A může pak ta chvíle v jídelně u rohlíku s máslíčkem a džemíčkem z plastového kelímku vnést do věci něco nového, nebo je jen tak nějak navíc?


Kořen mléčné rostliny

"Běžte a hledejte kořen mléčné rostliny," řekl youtuber guru Joda. A Soňa zavolala kamarádce Hedvice a hned na to jí poslala link videa. Nevěděly, kde hledat tu vzácnost, ale protože zrovna nabízeli letenky na Srí Lanku za "rozumnou cenu", rozhodly se začít tam. V práci si zařídily volno a brzy byly v oblacích. V Asii byly vším ohromeny tak, že často až zapomínaly fotit; co ale vyfotily, to hned sdílely na sociálních sítích. Prostřednictvím všech dostupných aplikaci svých ajfonů pátraly po kořeni mléčné rostliny. Večer ale už byly unaveny, a tak v manželské posteli sledovaly zábavná videa. Pak usínaly na krátkou distanc. "Našly kořen mléčné rostliny," zamlaskal si Yoda, pro něhož nechávaly každý večer zapnutou kameru laptopu.


Ora et labora

Ulehají vedle svých ajfonů a pokud se jim podaří usnout, ze spánku vyřizují e-maily. Ráno se jako stroje natankují kávou a koblihou pekaře Pavla, aby vydrželi nápor pracovních a společenských úkolů. Na přeplněných silnicích stráví mnoho času, ale zkrátí si jej čtením zpráv z internetu. Hodně telefonují. Pak zaparkují v podzemních garážích a vydají se heslu Ora et labora v jeho postmoderní modifikaci: přinášej oběť rychlosti a pracuj, protože hypotéka a Maledivy něco stojí.


3 názory

pampelin
27. 01. 2018
Dát tip

Like

 

 

 

:)


Movsar
16. 01. 2018
Dát tip

díky, upupo! my dva to vnímáme stejně, ale obávám se, že na 100km2 nás budou jednotky.. zběsilí telefonisti, fotiči, jedlíci, cestovatelé, zkrátka srdce zaplavila nová zběsilost. trudná...


upupa
15. 01. 2018
Dát tip

Tvoje jednohubky vystihujú túto dobu lepšie, než práce akademikov. Chýbal mi skeptik tvojho typu, za soc. boli celkom bežní, takže konečne návrat aspoň v niečom.

Žasnem, kam a komu môžu tí magori s hlavou v mobile neustále volať, esemeskovať a čo také fotia? Na študentskom portále to ale vidím: Fotia prázdnotu. Vyčačkané prostredie mesta. A svoje úžasné egá. No dobre, ale koho to môže zaujímať? Dnes je toľko fotiek, že keby hneď s tým prestali, bude trvať ešte sto rokov, než sa dostane na každú fotku.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru