Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hojení

Výběr: a2a2a
26. 01. 2018
30
15
2412
Autor
Santi€
odřená na kost slova
vyhaslá

jsou kamna nad ránem
ohniště po létě
pole po boji

v pokoji
hodinové ručičky
odškrabují tichu strupy

15 názorů

nascheanou
30. 03. 2018
Dát tip

"v pokojihodinové ručičkyodškrabují tichu strupy"

super!


jolana.
30. 01. 2018
Dát tip

mně třeba "odřená na kost slova / vyhaslá" nedává smysl. co je odřené na kost slova - když si to takhle připustím, byť i to spojení mi přijde docela vyčpělé - nemůže být vyhaslé, spíš naopak. pak mi taky nedává smysl druhá sloka. srovnávat kamna nad ránem, ohniště po létě, pole po boji -- působí to jako vyvolávání nostalgie a melancholie a zmaru atd., můžu ty věci vidět, ale přijdou mi jen jako naskládané vedle sebe. poslední sloka funguje jen jako nějaké uzavření, doznění předchozího, trojtečka kde tikají hodiny. jednoduše mi to přijde jako text který se snaží o emocionální a smyslové působení spíš než o nějakou trochu logickou souvislost a víceméně je sestavený ze samých klišé. všechna ta slova mají takový výrazný náboj, výraznou poetičnost, že je to pro mě nedůvěryhodné. navíc tak malý prostor znamená že to musí být logicky provázané, například strupy ticha jsou riskantní patetický obrat a nemůže se nechat jen tak, říkám si že potřebuje mít opravdu vážný důvod aby mohl být napsán. stejně jako "odřená na kost slova", "vyhaslá", "pole po boji" atd. protože v této podobě to na mě působí jen jako prázdný efekt. no ale je samozřejmě možné že to špatně čtu a že se nedokážu naladit.


lawenderr
29. 01. 2018
Dát tip

odřená na kost slova, vyhaslá - mi přijde moc pěkný refresh ošoupané kosti - nevím, jestlis tak myslela, ale pro mě parádní hra se slovy. Z čeho má ticho strupy, je bonusová odpověď pro ty, co se nebojí jít do tmy:)


Pulcik
29. 01. 2018
Dát tip

*


atkij
26. 01. 2018
Dát tip
Uz jsem pochopila tu tipovou rychlost:) Ale vcelku pekna miniatura pocitovka.

Kočkodan
26. 01. 2018
Dát tip
Souhlasím mimo jiné s Alesem. Muj nejvetsí favorit jsou poslední dva rádky.

Dodola
26. 01. 2018
Dát tip

Ani slovo navíc, mrazí...


pan Kvído
26. 01. 2018
Dát tip

:)


Báseň má svou působivost a je asi pravda, že je v tomto případě lepší nechat působit celek než text rozpitvávat na prvočinitele. Tip.


Gogin
22. 01. 2018
Dát tip

asi bych textu dal název - napadá mě "rána jsou zde tichá"


Tak málo slovy tolik obrazů...panečku...


CHT
22. 01. 2018
Dát tip

v takových básních nemá smysl hledat detaily. Anebo jen v první fázi, než člověku dojde, že celek je víc. A v třetí fázi že pochopí, že celek je "dokonalý", sám sebe definující....

tuto věc mně osobně definuje sloka druhá. Protože rezonuje s něčím, co jsem zapomněl, ale stýská se mi po tom.. A to tak, že kurevsky.


Lnice
22. 01. 2018
Dát tip

naopak kost slova je zajímavé, poslední sloka je podmanivá.-)


Gora
22. 01. 2018
Dát tip

Ano, jen to "na kost" už mi přijde dost ohrané...


Danny
22. 01. 2018
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru