Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osudově komické volby

27. 01. 2018
11
31
1838
Autor
Movsar

„Volíš Miloše, nebo Drahoše?“ Tak by dnes mohla vypadat výhrůžná otázka neznámého Vonta. Ve volbě je stále zakódována osudovost a s ní strach, ale taky pýcha. Osudovost je iluzorní, pýcha legrační a strach nedůvodný, zato jako jediný skutečný; strach ostatně bývá jako málokterá kategorie chování autentický.

Tak se tu po letech opět otevřel prostor pro lidskou komedii. Jedni říkají: zastavme uprchlíky, druzí říkají: zastavme zpupnost a hulvátství. Pražští povaleči t.č. v Krkonoších jsou ochotni odložit své sáňky a vybaveni voličskými průkazy jít „plnit občanskou povinnost“. A Ondřej Vetchý dokonce říká, že z toho všeho tři dny nespal.

A přitom jak málo je ve hře, jen málokdo je ochoten si přiznat. Prezident v našem systému není než v podstatě mediální figurka, která tu a tam řekne něco, co pak rezonuje na sociálních sítích, aniž by to bylo bráno vážně. Teprve až s volbami promění se jinak otupělé tváře občanů ve válečné masky a na scéně objeví se vážnost. A taky příležitost identifikovat se s některou z právě módních tendencí, anebo se proti ní ostře vyhranit; identifikovat se se sobě podobnými a méně podobným se postavit.

Volby tedy přinášejí kromě de iure nevýznamného rozhodnutí pestrost. Pestrost lidského druhu, která se nejlépe odráží v žánru komedie.   


31 názorů

oran
20. 02. 2018
Dát tip

jenze lidr, ma byt tzv dal a vest, ne ze zemi bude representovat clovek, ktery je odrazem negativni casti spolecnosti. (navic, kdyz je to jen jeji polovina) ma naopak probouzet v ni to dobre, konstruktivnost a sebereflexi.


oran
20. 02. 2018
Dát tip

markel: meles dalsi hovna. mas strach mit nazor zrejme, proto utikas, jak pise zděněk.

briza: dobro, viru v dobro. za kazde situace, muzes byt konstruktivni, vypichnout, motivovat nebo naopak treba strasit, byt negativni, to jsem mel na mysli. kdyz to druhe, dela hlava statu, ktera je medialne exponovana, prenasi tim stejne pocity mezi lidi a s tim ja nesouhlasim.


Markel
07. 02. 2018
Dát tip

za rozpoutání zajímavé diskuse *. Já si vždy představím naši nepatrnost v kosmickém prostoru a tyhle žabomyší války mi přijdou komické. Tím nechci říct, že se občas nad naší společnou, všeojímající blbostí nevztekám :-))


a2a2a
29. 01. 2018
Dát tip

Výzva s Cyrilem Hochsslem - videorozhovor na Seznam.cz - vřele doporučuji, mimo jiné hovoří o společenských náladách před osudovými zlomy na podkladě historických zkušeností - opravdu DOPORUČUJI !!!

 


já se nebojím. je vidět, že v Česku propaganda nefunguje. Jestli začne Babiš zavádět nějaké nedemokratické praktiky, zvedne se vlna odporu.

Zeman nebude zavádět nic, nemá na to kompetence.


oran
29. 01. 2018
Dát tip

movsar pravdu nema a jeho otevreni diskuse beru jako provokaci. a situace je, jak A2 spravne uvnitr citis, vice nez vazna.


a2a2a
28. 01. 2018
Dát tip

Tato konkrétní volba byla ve svých akcentech hodně významná, bez ohledu na vítěze. Zvedla obrovskou vlnu diskuse, zamyšlení, co je důležité a informace, kdo kde stojí a proč.Že by zase ta osmička? Přiznám se, že po vyhlášení výsledků jsem si samočinně vybavil Václavské náměstí po atentátu na Heydrycha, jak tam 100000 Čechů hajlovalo. Neodsuzuji je. Báli se, jako se bojím i já. A nepište mi, že ta má asociace je hodně přehnaná. Protože bych se svámi dohadoval a přitom si přál, abyste měli pravdu. Jen jsem se přiznal.

Jinak, technicky vzato, má Movsar pravdu. A ještě Movsarovi dík za ten podnět k diskusím zde.  Ačkoliv posezení pna prezidenta s Okamurou a lánským pučistou a donedávna nejbližším spolupracovníkem B. Sobotky straší. Ale třeba je to jen prázdný symbol.


oran
28. 01. 2018
Dát tip

urcite by pomohla, kdyby autorita spolecnosti v ni vyzdvihovala dobro a ne naopak.


Víra v dobro závisí na tom, kdo je president? Hmm...


oran
28. 01. 2018
Dát tip

iste ze ich vyraba, je to cesta. musi se ji dat sance na vyvoj, jinak jsme mohli rovnou zustat v praveku.


upupa
28. 01. 2018
Dát tip

oran: Buď si istý, že opačná voľba by mala v konečnom dôsledku rovnaký výsledok. Demokracia problémy nerieši, ona ich vyrába.


oran
28. 01. 2018
Dát tip

vy kokoti, bylo to dulezite uz jen proto, aby lidi meli nejakou viru v dobro. takze napsat, ze vlastne o nic neslo, ze prezident nema nake extra pravomoci a ze o nicem nerozhoduje, to se pak nedivim, ze to tu vypada, jak to vypada.


upupa
28. 01. 2018
Dát tip

No veď sranda. Je to tak. Cirkus okolo dreveného želiezka. Je to preto, aby občan mal pocit, že o niečom rozhoduje. A preto drží hubu, lebo veď rozhodol.

"Pražští povaleči..." Výstižné.


posilování moci presidenta je relativní. Když má proti sobě slabého premiéra, působí presidentova hlášky výrazněji. Zeman navíc bravurně využil to, že je zvolen přímo...


CHT
28. 01. 2018
Dát tip

tý jo, sem netušil, že jednou podepíšu doslova vše, co Zajda napíše. Mluvíš mi z duše, no. 

Je s tím Havlem....doporučuji dokument Občan Havel, kde je epizoda, jak Havel názorově podléhá v ekonomických otázkách Klausovi (ministr financí?), kdežto Zeman jej rozšafně poučuje, že on jako prezident nemusí vůbec nic.....Určitě později litoval, když Klaus brilantně "vykryl úhly"....


Prezident má podle ústavy jen dost omezené kompetence. Nicméně jeho skutečná moc je mnohem větší. S budováním paralelního mocenského centra na Hradě začal možná už Václav Havel (v dobré víře), pokračoval v tom Václav Klaus a k "dokonalosti" to přivedl Miloš Zeman. Prezident je v naší zemi také veliký symbol (vzpomeňme na "tatíčka" Masaryka) a symboly samy o sobě mohou mít velikou moc. Všechno to souvisí s tím, že jsme se nedokázali ani za sto let od roku 1918 dostatečně "odrakouštit" a zbavit se monarchistického myšlení. Takže shrnuto: nepodceňujme moc symbolů a mýtů!


atkij
28. 01. 2018
Dát tip
Nelze uz ani nic dodavat. Stav je, jaky je. Nebyla jsem ztotoznena s ani jednim kandidatem. Zajimal by me hypoteticky vysledek neprime volby:)

pampelin
27. 01. 2018
Dát tip

Volbička k volbičce...


Movsar
27. 01. 2018
Dát tip

aleši, goro, díky za čtení a zprávy. je zábavné sledovat to, v tv už začaly diskuse podobné těm fotbalovým, kdy experti popisují, kudy se kutálel po hřišti míč.


oran
27. 01. 2018
Dát tip

meles pekne hovna movsare.


Gora
27. 01. 2018
Dát tip

Před pěti lety jsem mezi regály v obchodě zaslechla - volíš knížete, nebo Zemana? a odpověď zněla jasně: to víš, že Zemana, je to Čech, a ne cizák:-) a dva muži, ujištěni ve spřízněnosti volbou, popovezli svorně vozíčky...

a je to tady zase...ráda jsem četla


Je to tak. V podstatě bezvýznamné volby presidenta vybičovaly volební účast do neskutečných výšin, zatímco mnohem významnější volby parlamentní nechávají voliče v klidu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru