Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hadí dech

29. 01. 2018
18
32
1402
Autor
agáta5


Cítím mezi zuby písek. Ne písek z pláže někde z Omiše nebo Rhodosu, ale písek z pískoviště, co se krčí v rohu zahrady a občas do něho chodí čůrat mý kočky. Takovej písek cítím, když se dívám na děti, který tančí kolem mých oken a řvou jako paviáni. Tančí jako baletky ve skvělý obuvi a in hadry jim vlajou kolem křehkých tělíček. Věčnost si sedá na parapet a chechtá se mýmu skřípání.


„No jo, no, čas je prevít. Nech toho skřípání,“ zhoupne se na věčných pažích a skočí do pokoje.
Tahle pravda je trilobit v prachu evoluce, návod žádnej. Kde jsou ti, co mě utvářeli k obrazu svému? He? Kde jsou dneska ti chytráci s tím správným směrem? Ukážu ti cestu a pak jdi sám. Kam, to už nikde napsaný není. Možná do řiti. 
Empatická věčnost pohladí zaprášenou sošku na komodě a významně zamrká:

"Něco po tobě zbyde, jen by to chtělo trochu víc života do toho umírání."

Smrt, kráska co miluje zákon džungle, jí přizvukuje:

„Jo, jo a trochu tý noblesy,“ špitne.
Komediantky věčný! Těm se to kecá, když nemaj datum spotřeby.

 X

Trochu jsem se ztratila mezi regály obchoďáku. Všude vyprázdněnej dav s plnými košíky zbytečností. Vychrtlý prodavačky doplňují zboží, který ihned mizí ve chřtánu poptávky. Malej kluk vedle mě řve jako na lesy, že chce pryč. Taky chci pryč. Usměju se na něho a prchám. Kluk za mými zády se rozeřve ještě víc.
Nemůžu najít auto. Nejspíš ho sežrala nabídka lepších s neuvěřitelnou slevou. Ááá, tady je, popelnička moje. Sedám do ní a nechávám se unášet pocitem svobody. Sedačka hřeje jako kamínka. Zavřu oči. Řeka poskakuje po šutrech, šumí a vzlyká. Točí se kolem mých paží, přelévá k hrdlu…
„Vodjeď, krávo!“ bouchá někdo na okýnko.
Otevřu oči a vidím neandrtálce. Na zádech nese mamuta, z tlustý huby mu tečou sliny. V nečesaný hlavě hnízdo hadů. Syčí a prskají jed na okno. 
Vystrčím prostředník. Hadi se rozhýbou do všech stran.

X

Jedu do práce. Počítám auta v protisměru a říkám si, jak je stupidní, takhle se přemisťovat. Ix aut ven z města, ix aut do města. Kdyby si dal někdo práci a ty lidi zaměstnal podle bydliště, tak by byly silnice prázdný. Dělala bych nejspíš pro obec. Sekala trávu a uklízela petky z trávníků. Sprostě bych nadávala na ty blbce, co si po sobě neumí nic uklidit a buzerovala děti, že papíry patří do popelnice nebo kapsy.  Ušetřila bych těžký peníze za benzín a ty pak utratila za kraviny.

X

A večer uříznu kus hlíny. Myslím na věčnost, na tu její povýšeneckou grimasu a na smrt, co se kolem poflakuje už pěkných pár chvil.
Uplácám hadí hlavu s obrovskou hubou. Rozeklanej jazyk přilepím šlikrem a jdu spát.  
 


32 názorů

agáta5
31. 01. 2018
Dát tip

to víš, komentáře ty jsou výživné :) jsme tady partička naladěná na stejný vlně.. to se to pak píše :) děkuju za čtení .. moc.


lastgasp
31. 01. 2018
Dát tip

Agáto fajne čtení!

Velmi mě baví komentáře, jen lituju, že vždycky příjdu pozdě. Tady to nikdo nedokáže rozpumpovat, jako ty. Z té diskuze by byla prima minipovídka.

/T


agáta5
31. 01. 2018
Dát tip

díky za čtení, janry :)


Janry
31. 01. 2018
Dát tip

širokospektrálne,človek sa pri čítaní nenudí-práve naopak


agáta5
30. 01. 2018
Dát tip

:))) jj, žádný vylučování


Kočkodan
30. 01. 2018
Dát tip
Jane blbne klávesnice, vsak není nutná výmena, jen krtek, choroz, tasemnice, blokujou jí písmena. A v odpovedi Karlovi píses o úleve - já myslím, ze bychom to téma vylucování uz mohli pomalu opustit... ;-)

agáta5
30. 01. 2018
Dát tip

kočko, jj, ty překlepy mám z domácí klávesnice, mám v ní celej svět - drobky, hlínu, popel z cigaret... no a pak prostě nějaký to písmenko ne a ne .. :)))

kví, močit nee, to je hrozný slovo...

leraku, super, to jsou tady furt nějaký připomínky.. tak je úlevný, když se najde někdo, kdo žádný nemá :))

díky za čtení


Lerak12
29. 01. 2018
Dát tip

U Tebe dobrý u mě fajn !


Kočkodan
29. 01. 2018
Dát tip
No, jestli se objevil na „pakovišti,“ tak to bylo možná neandrtálské pako. Do sporu na písku chci vstřícně skočit: Což takhle použít slovíčko močit? (ani trochu vyčůraný úsměv)

agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

:))) jj, já k tomu ještě občas přidám štípnutí :))))


Taky nejsem žádná pětituna, ale vlka umím náramně. Hlavně, když se rodiče nedívají. :-)


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

Ežo:)))) on řval asi proto, že jsem mohla prchnout a on ne... mě se tutově nebál, já jsem skoro jako víla :))) éterická


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

jj, někde v Bosně našli pozůstatky v jednom hrobě.. tak to bude asi pravda... bych je nazatracovala, páč tutově přežii, jak jinak by se objevil na pakovišti u Lídlu, žejo? :)))


Je to takové blízké. /T

Většina dětí taky řve, když se na ně usměju. A to mám pěkné zuby, veliké a ostré a také oči se mi pěkně lesknou......Asi vědí o bábách a vlcích své.

Parkoviště jsou plná neandrtálců. Vlastně jsou všude.

Pracovat v místě bydliště byl můj sem, který se mi splnil. Krása.

:-))) /T


Lnice
29. 01. 2018
Dát tip

.-)) nejlepší je neandrtálec...původně si vědci mysleli, že vymřeli jako slepá vývojová větev, která žila zároveň s našim předkem, ale vzájemně se nekřížili, tudíž, nemáme nenadrtálské geny...ale postupně se zjišťuje, že sem tam nějaký ten amorův šíp mezi neandrtálkou a našim předkem přece jen proletěl a zasáhl.-)


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

:)))) Goro, se tu chechtám nahlas


Gora
29. 01. 2018
Dát tip

No, teď je to teprve hodně legrační:-), anóbrž ti to čůrání nevěřím...


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

tak, aby se vám nekroutily rypáčci, opravila jsem ty kočky :))) psaní zdar!


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

Jituš, na zvednutí nálady to já jsem kabrňák :))) vypouštění páry to se musí

pedvo :)) jsi mě rozesmál


pedvo
29. 01. 2018
Dát tip

Tak jsem si pěkně početl, moc dobré. Kdybych já byl na místě toho neandrtálce, třeba bych ti tu popelničku s rozehřátou sedačkou roztlačil. A zamával bych.


atkij
29. 01. 2018
Dát tip
Super, ...se mne libi, ze je to tak prijemne ironicky...ulevny vypusteni ... pritom cinknuty tvymi poetickymi vsuvkami... dam si do oblibenych a az budu mit den blbec, prectu si znovu:)

Gora
29. 01. 2018
Dát tip

Není za co...je fajn vědět, že máme s kví zastání:-) v tom drsným světě - u tebe se může psát i nespisovně, tak si to užívám:-)


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

:)))) kočko, už se na tebe těším až Gora vymyslí tu akci... si na tobě vykroutím krk :)))


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

tak, hlavně když se ti to líbí :))))  to píšu právě za takové jako jsi ty a kvíčala :))   jo a díky za tamto...  si pro oči nevidím


Kočkodan
29. 01. 2018
Dát tip
Jo, jeste jsem zapomnel napsat jednu malickost - tvoje dílko mi od zacátku do konce kroutilo rypákem... ;-)

Gora
29. 01. 2018
Dát tip

U nás kočky dělají to samý...líbí se mi, že píšeš i to, na co já ani nepomyslím /neandrtálec a tak:-)/ a nedělám /prostředníček a tak/.


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

kví, tu první větu říká věčnost... jak pohladí tu sošku, já to vklíním hned za to, aby to bylo jasný všem :) díky za upozornění... píšu, píšu, přesně vím co a ono je to špatně :)

neandrtálci se rozmáhaj všude... :))   díky

.. apropó... líbilo by se ti .. a občas do něho chodí čůrat kočky ??? :))) někdy tyhle slova píšu, abych lidem zkroutila rypák :)


agáta5
29. 01. 2018
Dát tip

kočko, zaprasená někdy je taky... a poslepu nejezdím.. jedině v noci :))) dobře dělá, že nevazuješ na zem ani sebenepatrnější papírek :)))) chválím tě!

shaki, díky za zastavení


Shaki
29. 01. 2018
Dát tip

Některé pasáže byly vskutku trefné. Rozhodně to stálo za přetení. :)


Kočkodan
29. 01. 2018
Dát tip
Uff, jeste ze to nepokracovalo: Sedačka hřeje jako kamínka. Zavřu oči a rozjíždím se... Tenhle nemecký pocítac mi cetl tvou zaprášenou sošku jako zaprasenou. Na zem nevyhodím ani ten sebenejnepatrnejsí papírek, to je proste vyloucené. Och, jak by svet zkrásnel, kdyby byl kazdý jako já! (skromný smajlík)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru