Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spravedlnost

31. 01. 2018
12
15
834
Autor
Dodola

Inspirováno zde: http://pismak.cz/index.php?data=read&id=415476

 

Spravedlnost

je zlacený zámek

stráží je chci

 

CHCI

vše

co mi vzali...

 

spravedlnost -

maškarní bál

paradoxní váhy

 

kde míň je víc

odlehčujíc tíhu kostýmu

hliněné koruny a žezla

 

Má je pomsta - pravil Jsi

(těm po pravici...??)

a nastavil neúprosné zrcadlo

 

peklo nemá dno - ukázalo se

ale Petrův hořký pláč

mnou v tu chvíli otřásal úlevně

 

 

 


15 názorů

Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Ne z kabaly to přímo není,ale jsou to opravdu hebrejská slova. Jsou to pojmy z magie.(Ostatně kabala je ale také součástí magie.)


Ozzozorba
03. 02. 2018
Dát tip
Sprav spravedlnost.

Dodola
01. 02. 2018
Dát tip

Umbratico, to je z nějaké Kabaly? Kdysi jsem se podobnými věcmi zabývala, mám doma štos časopisů Sophia (teď už jen na internetových stránkách), dnes už je to pro mě jen šlehačka na dortu. Příliš mě to pohlcovalo, samá teorie, ale jak říkají východní mistři, lepší gram praxe než tuna teorie :-)


Umbratica
01. 02. 2018
Dát tip

Jsem(možná) okultistka a tak na tvou básničku zareaguji tak trochu po svém. Žijeme ve světě Ašijah a proto je pro nás velmi obtížné pochopit ideje ze světa Acilut ,jako je třeba idea Spravedlnosti. Křest'ané a zvláště katolíci mají aspoň tu výhodu,že mají k dispozici celý aparát přímluvců,který jim možná(to já nevím) pomohou pochopit rozdíl mezi spravedlností s malým a s velkým s. V životě bývá velmi obtížné ten rozdíl pochopit. Ale jen ten ,kdo pluje dobrovolně s karmickým proudem,se může stát doopravdy silným člověkem.   Tip. 


zvedavec
31. 01. 2018
Dát tip

Súhlasím

kto je úplne chápajúci? Nechápavosť sa dá možno zmierniť pokorou a vyhneme sa hlúpemu konaniu a často aj krutosti

ja Bohu verím... :) a teda ani neočakávam, bude trestajúcim a pomstychtivým, skôr pomáha (napr. pochopiť - a kto pochopí, už asi bude vedieť, že pomsta nemá zmysel) 

a myslím si, že aj v tých svätých textoch je veľa ľudského, pretože ľudia nie sú schopní pochopiť a popísať zámery Boha, ktorý nás presahuje (ani mozgová bunka nie je schopná čítať myšlienky mozgu, ktorého je súčasťou, vnímať tak komplexne svet, ako osoba, ktorej je súčasťou)

 

 

 


Dodola
31. 01. 2018
Dát tip

Co myslíš, Evo, ti po pravici, mají tu pokoru? Když vlastně oni byli vyzváni, aby vyčkali Božího trestu a netrestali sami (má je pomsta)?

Věřím, že Bůh "trestá" jinak, než by trestali ti nejspravedlivější z nás, protže na rozdíl od nás člověka zná a chápe. 


zvedavec
31. 01. 2018
Dát tip

Dnes je pokora úplne na okraji záujmu ľudí, ľudia v nej vidia často skôr slabosť, a ľudí, ktorí sú považovaní za pokorných, zpovažujú za menejcenných...

Všetko sa poznať a prežiť asi nedá, a dokonca aj to, čo sme už poznali, veľakrát zabúdame (boli sme deti, a predsa sa nevieme vždy vtesnať do myslenia dieťaťa).

A teda vidím to takto: Pochopiť iného bez pokory, ale takej, ktorá nie je spojená so slabosťou a zbabelosťou, je snáď nemožné. Jedine možno s pokorou a otvoreným srdcom - možno čiastočne. 

A mám pocit, že k dosiahnutiu takejto pokory, potrebujeme okrem vlastnej ochoty aj pomoc zhora. A nezamotať sa do lesa, o ktorom píšeš inde...


supizmus
31. 01. 2018
Dát tip

Poslední sloka - síla!


Dodola
31. 01. 2018
Dát tip

Evo, vystihlas´ to, ale já mám na srdci a na mysli i opačný úhel pohledu. Z jiného biblického příběhu - bratr marnotratného syna odmítá vstoupit do domu, kde se oslavuje návrat druhého syna, který se vrací poté, co prohýřil otcův podíl. Kolikrát takhle "odmítáme vstoupit".

Přesto si myslím, že problém není nespravedlnost, ale vzájemné nepochopení. Neprožili jsme to, co ten druhý, neklesli jsme až na dno, pachtili jsme se celý život bez ocenění, nemůžeme (se navzájem) pochopit. Dokud sami neupadneme.


Dodola
31. 01. 2018
Dát tip

Karle, víš, že jsi mě taky inspiroval? Asi budeš vědět, čím. 


Dodola
31. 01. 2018
Dát tip

Goro, Evži, díky za zamyšlení, je to na dlouhé trávení a je to i věčné dilema


zvedavec
31. 01. 2018
Dát tip

spravodlivosť vlastne neexistuje, ak ju nesprevádza láska - môže byť spravodlivé, ak niekomu naša "spravodlivosť" spôsobuje bolesť? 

Zaujímavé, k viere, nádeji a láske nie je na rovnakej úrovni priraďovaná spravodlivosť

I keď si domýšľam, že píšeš o niečom inom, pripomenulo mi to aj príbeh Šalamúna a dvoch žien, ktoré obe porodili syna, no v noci jednej dieťa zomrelo a kým tá druhá spala, vymenila svojho syna za živého syna tej druhej... nakoniec sa obe o to živé dieťa súdili. Šalamúnov rozsudok znel: rozotnite a rozdeľte to dieťa medzi obe ženy... Jedna (nepravá) matka bola s touto "spravodlivosťou" veľmi spokojná... veľakrát je spravodlivosť presne takto vysluhovaná. 

https://dkc.kbs.sk/dkc.php?in=1Kr3,16-28


Lerak12
31. 01. 2018
Dát tip

Spravedlnost je pojem, který budí jen dojem. Je to tak působivé a pěkné! Písmenka malá, jak pop corn. Myšlenkou je zahřeji a oni mění objem. Mám jich plnou hlavu. Líbí a moc.


To je sousto na dlouhé trávení. /T


Gora
30. 01. 2018
Dát tip

Peklo nemá dno. Věříš, že mám na krajíčku? Za těch pět slov ve druhé. Díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru