Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osemdesiatsedemročná beťárka

03. 02. 2018
8
13
1308

V kuchyni povykladám mame nákup a usadíme sa v obývačke.

„Včera som volala s Dankou. Teta bola u Ľuboša, mala by sa vrátiť v sobotu," začínam rozprávanie čerstvou správou, keďže sa vypytovala na svoju o rok staršiu sestru. Dlhšiu dobu sa jej neozývala, nedvíhala telefón.

„Je to s ňou ťažké. Spadla, neboli pritom, nevedeli, či sa jej zatočila hlava, či sa potkla, pre istotu volali záchranku. Urobili jej všetky vyšetrenia, aj ruku zrontgenovali, preventívne dali do sadry, vraj si neboli istí, či nemá niečo prasknuté," pokračujem.

Mama ožije, v očiach jej šibalsky zablýska, vyhrnie rukáv, ukazuje chrastičku na lakti, vzápätí vysúka nohavicu, rovnakú má na ľavom kolene.

„Aj ja som spadla. Ani som ti nehovorila, aby si si nemyslela, že tak sprosto, ako minule. Aby si sa nebála. Niesla som prádlo z balkóna, potkla som sa o prah, vedela som, že padám. Keď človek vie, že padá, tak sa mu nič nestane," vysvetľuje presvedčivo.

Vyskočí z fotelky a predvádza. Ukazuje, ako zakopla, ako natiahla ruky pred seba, bežala cez celú obývačku a  - „tu som sa rozpleštila, len ten sprostý koberec mi zoškrel lakeť a koleno, inak nič. Potom som si tuto sadla a desať minút sa rehotala, že keby ma tak niekto videl, to musel byť pohľad."

„Kedy sa to stalo, mami? Každý deň ti volám, nič si nespomenula."

„Veď hovorím, čo by som ti to, zbytočne by si si robila starosti, že bohvieako som padla a nič to nebolo," zľahčuje a smeje sa.

 


13 názorů

Arwen obdivujem a teším sa, že ťa moje texty zaujali, dokonca natoľko, že neleníš zalistovať aj v slovníku, vážim si


Představuji si ten držkopád a také se směji :) Pokud se nic nestalo, tak je to důvod.

A slovenská slovíčka se také učím, některá pochopím z kontextu, jiná si musím najít ve slovníku. Ale většinou rozumím, což mi dělá radost.


to je mileeee, Silene, rada som tvojim vyprošťovákom :)


Silene
05. 02. 2018
Dát tip

(Sluníčková Gabenko, kdepak, má se to tak, že patříš k mým ranním vyprošťovákům, i díky tobě láteřím na ráno asi jen do jedenácti hodin.)


beťár, lapaj, huncúť...samopašné kousky...:o) to je podařená vysvětlivka :o) jestě že chápu toho rošťáka...


hanka, ďakujem, že si dovzdelala aj toho beťára aleša :)


8hanka
04. 02. 2018
Dát tip

ach, Aleš:))) Vieš, že ma to napadlo, či to niekto neprečíta beďarka?:)

beťár - lapaj, huncút, ten, čo stvára samopašné kúsky...u Vás asi rošťák:)


ano, podprahová výuka slovenčiny je milým vedlejším efektem tvých vyprávění. Pod slovem "beťarka" jsem si představil dívku s akné, český se tomu někdy říká beďar. Tak jsem čekal, jakou omlazovací kůru maminka absolvovala...:o)


pre všetkých zvedavcov:))) - Ľuboš je môj bratranec, syn tety Pavly, maminej o rok staršej sestry

všimla som si, že Kočkodan a zvedavec sú sovy a revírník a Silene skřivani :)


Silene
04. 02. 2018
Dát tip

Ano, ano, chceme vědět, kdo je Ľuboš, netaj nám to, prosíím; šibalský smajlík.

Krom pravidelně užívané špetky životní moudrosti se zakaždé doučím i nějaké slovenské slůvko, pro dnešek potknúť sa. Díky, gabi.


revírník
04. 02. 2018
Dát tip

*


Kočkodan
03. 02. 2018
Dát tip
Naprosto špatně jsem si přeložil slůvko beťárka a čekal, že bude řeč o nějaké staré žebračce , kterou třeba maminka potkala. A pochopitelně mne silně zaujala existence jakéhosi taemného Ľuboša.

zvedavec
03. 02. 2018
Dát tip

Moja krvná skupina je tá Tvoja mama :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru