Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pamětník

05. 02. 2018
16
29
1059
Autor
Umbratica

Emilia Medková(1928 - 1985) byla významná česká výtvarná fotografka , manželka malíře Mikuláše Medka.Její dílo je zajímavé a ojedinělé tím,že aplikovala výtvarné postupy odvozené ze surrealismu a informelu na fotografii. Část její tvorby zaujímá inscenovaná fotografie , na které často spolupracovala s manželem a část pak různá většinou omšelá a zapomenutá zákoutí měst , zejména Prahy a Paříže.

 

 

 

Vrata

(Emilia Medková : Železná vrata , 1956)

 

Do věčně zavřených vrat

vsakují otázky

všech kolemjdoucích snílků

když půlnoční vítr

objímá hlasitě neznámý strom

na pouze tušeném dvoře

a přesýpací listí

jako by znělo z bezčasí

 

Ulice má své průchody

do jiných světů

ulice má své labyrinty

pro odpoutané myšlenky

které si vlají ode zdi ke zdi

Ale jen budoucnost

otevře cestu do světla

 

 

Pamětník

 

Zhasínám lampu

a rozvírám knihu

v slepeckém písmu

 

Otisky vlastních prstů

mě vedou od konce k počátku

kouř k ohni

a hořící kříž k benzínu

 

Těch černých vzpomínek !

Stačí jen do tmy

otevřít bílé oči

 

 

 

 


29 názorů

Umbratica
08. 02. 2018
Dát tip

Dodolo,

každé takovéto "bezčasí" je ale dočasné. Má svůj začátek a konec.

 

Radovane ,

děkuji za chválu a jsem ráda,že ses díky mojí maličkosti seznámil s výbornou fotografkou.

 

Kočkodane,

chybička se vloudí,ale jen zcela vyjímečně,protože zatím se ti to nikdy nestalo.

 

Štírko,

kdysi mě ke zveřejňování fotek a obrázků inspiroval guy. V roce 14 a možná i dříve jich tady zveřejňoval docela dost.

 

Safiáne,

pár lidí mi poděkovalo,že jsem je seznámila se skvělou fotografkou a já jsem jen ráda,pokud je třeba E.M. zaujala víc než já.

 

Evženie,

moc děkuji za chválu a za tip.


Básní vystižená fotografie. A vydařeně. /T


Safián
05. 02. 2018
Dát tip

Obě básně jsou krásné. Druhá mě oslovila víc. Jak je vidět z ohlasů, přiznání inspiračního zdroje situaci spíše zatemnilo. Asi by bylo lepší o inspiraci nemluvit.


Štírka
05. 02. 2018
Dát tip

Díky všem... s těmi info navíc je to super-super... Tato podoba je hodna nápodoby... :-) A na fotky už se těším ... jak mrknu...


zvedavec
05. 02. 2018
Dát tip

Tu nájdeme aj Železná vrata - obrázok https://kultura.zpravy.idnes.cz/surrealistkou-byla-hlavne-o-nedelich-ds7-/vytvarne-umeni.aspx?c=A011016_234433_vytvarneum_kne

 


Kočkodan
05. 02. 2018
Dát tip
Umbratico promin, uz jsem se zasypal popelem. (Vím presne, jak k tomu doslo.) Goro - nejdríve jsem vubec netusil, co mi to sdelujes, pak mi ale doslo, ze más setsakra dobrý duvod k mému chlácholení.

Gora
05. 02. 2018
Dát tip

děkuju, ráda nahlédnu:-)


k oběma básním mě napadají tři slova:

kvalita

kvalit

kvalita

 

PS

díky prologu jsem objevil fotografie Emily Medkové a nelituju, dík

znal jsem dosud jen dílo jejího muže Mikuláše, před jehož oltářním obrazem v Jedovnicích jsem vystál dolík

no a koukám, že před fotografiemi Emily, se dá taky vystát důlek


Dodola
05. 02. 2018
Dát tip

Přesýpací listí z bezčasí - super obrat


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

zvedavec,

děkuji moc. Hledala jsem to asi pět minut a pak jsem to vzdala. Jsi hodný,žes měl větší trpělivost. - Do prologu jsem dodatečně napsala aspoň pár informací o Medkové.


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Goro,

dodatečně jsem tedy k Vratům připojila pár základních informací o Medkové.  Určitě jsi měla pravdu v tom.že takto se čtenáři v básni lépe zorientují.


zvedavec
05. 02. 2018
Dát tip

Tu nájdeme aj Železná vrata - obrázok https://kultura.zpravy.idnes.cz/surrealistkou-byla-hlavne-o-nedelich-ds7-/vytvarne-umeni.aspx?c=A011016_234433_vytvarneum_kne

 


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Kočkodane,

nevím ,co přesně se stalo,ale ve tvé kritice se toho zobrazilo asi trochu víc,  než jsi původně chtěl.

Básničku "Pamětník" jsem dala na závěr určitého svého tvůrčího období i proto,že to bylo jediné moje dílko,které se líbilo blešaté zpěvačce. Napsal mi něco v tom smyslu , že všechny mé ostatní básně  jsou sice amatérské a nevyzrálé , jen tahle jediná se mi ale prý povedla. Takže mám jednu hvězdičku i od svého největšího odpůrce. Původně jsem tu básničku smazala,protože se kromě blešky líbila jen asi pěti lidem,ale dnes jsem ji zase dala znovu na panel,at' je tam i něco pro náročné čtenáře.


Gora
05. 02. 2018
Dát tip

Kočkodane, vyjmenoval jsi všechny pamětníky i nepamětníky na Písmáku...ale dnešní den je obzvláště vypečený, nic si z toho nedělej:-), Um to jistě nevadí...


Kočkodan
05. 02. 2018
Dát tip
Pamětník (Umbratica) | Písmák.cz Písmák Díla Autoři Moje Pošta Akce Soutěže Přihlášen/a: Kočkodan Vložit dílo Vstoupit na CHAT Odhlásit se NOVINKY On-line alipz Andělka1 Danny DonBirell Gora Karpatský knihomoľ Kočkodan Kolouch Lean lokinaka ludvik.toman Matěj Dovala Němý Vypravěč prádlo R. L. Ralk Sarrah Silene Umbratica upupa Vitex zvedavec +8 neviditelných Tabelle mit 4 Spalten und 12 Reihen Pamětník  datum / id 05.02.2018 / 485187 Vytisknout | Přečíst později   autor Umbratica Je v oblíbených   kategorie Volné verše    téma Psychologické    zobrazeno 10x  [ seznam ]  počet tipů 0 Dát tip [ seznam ]  v oblíbených 0x Přidat dílo k oblíbeným [ seznam ]  zařazeno do klubů Dílo není v žádném klubu.    Pamětník Vrata (Emilia Medková : Železná vrata , 1956) Do věčně zavřených vrat vsakují otázky všech kolemjdoucích snílků když půlnoční vítr objímá hlasitě neznámý strom na pouze tušeném dvoře a přesýpací listí jako by znělo z bezčasí Ulice má své průchody do jiných světů ulice má své labyrinty pro odpoutané myšlenky které si vlají ode zdi ke zdi Ale jen budoucnost otevře cestu do světla Pamětník Zhasínám lampu a rozvírám knihu v slepeckém písmu Otisky vlastních prstů mě vedou od konce k počátku kouř k ohni a hořící kříž k benzínu Těch černých vzpomínek ! Stačí jen do tmy otevřít bílé oči Sdílejte dílo: 0 Tabellenende Názory čtenářů (Zobrazit smazané) |< < 1 > >| 05.02.2018 08:33:45 Gora Ahoj, jak souvisí Pamětník s Vraty? Po ránu nějak nechápu... |< < 1 > >| Všechny kritiky na jednu stránku Přidat vlastní názor - kritiku   Avíza:     Nechci odsud dostávat avíza   Vážná kritika   Soukromě autorovi (do zpráv a bez avíz)   Přidat tip Odeslat Veškerá autorská práva na jednotlivá díla náleží výhradně jejich autorům. Právní odpovědnost za obsah uveřejněného díla nese jeho autor v plné míře. pismak.cz 1997 – 2018 Provozuje: Oldřich Neuberger Pametník byl pro mne vzhledem k mé "nerysostrovidovosti" obzvlást zajímavý.

Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

zvedavec,

já ale nepíšu,že už nikdy nic nevložím. Mám ráda své čtenáře a taky jsem ješitná jako každý druhý a tak mám ráda výběry a tipy. Jen si musím dát na nějakou dobu pauzu. Jak dlouhá ta pauza bude,to nevím.Budu ale samozřejmě tady,budu se bavit s lidmi,jen nebudu nic zveřejňovat.


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Štírko,Knihomole,

zabrosila jsem tedˇna chvilku na Google,abych se pokusila najít tu fotku,která mě inspirovala. Já ji znám z monografie o Medkové. Tu fotku samotnou jsem tam nenašla ,ale když si zadáte Emilia Medková a obrázky,uvidíte tam jejích fotek dost a aspoň si můžete udělat o té fotografce celkový obrázek.


zvedavec
05. 02. 2018
Dát tip

Umbratica - nesľubuj, že nebudeš vkladať - ak sa tak rozhodneš, nebudeš, a ak zmeníš názor, vkladaj, nechaj to otvorené, prosím


zvedavec
05. 02. 2018
Dát tip

Štírka, aj mne sa zdajú tieto básne naozaj krásne


vždy sa teším na tvoje verše


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Goro,

to já jsem ten pamětník,který si nevidí na špičku nosu. Vůbec mě nenapadlo,že bys to mohla vztahovat na sebe. Některé moje výtvory jsou asi až přiíliš složité jinotaje a já budu muset psát v budoucnu srozumitelněji.

 

Markel,

jako dítě jsem chodívala kolem takových vrat ,jaká jsou na fotografii od Medkové. Některá ta omšelá vrata vedla do průjezdů,jiná patřila krámkům snad ještě z ze starého Rakouska. Některá z těch vrat zůstala zavřená celých čtyřicet let.


Markel
05. 02. 2018
Dát tip

Ulice má své průchody

do jiných světů

ulice má své labyrinty

pro odpoutané myšlenky ***


Gora
05. 02. 2018
Dát tip

Je možné, že si nevidím na špičku nosu...proto jsem nepochopila, že je to podle fotografie:-) a vzala jsem vše doslova...


Štírka
05. 02. 2018
Dát tip

Také  mě trochu zmátlo autorství prvé básně a řekla jsem si, že  Medková píše krásně. Období zdí, za které mohly jen myšlenky. Ale možná také období přemýšlení při možnosti řešit jen uvnitř...

 


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Goro,

ulice i nevidomý jsou v tomto případě jen metafory. Ulice tady symbolizuje veřejnost ,která třeba dvacet nebo třicet let chodila netečně kolem vrat malých krámků živnostníků z první republiky(to asi vyjadřuje fotografie E.Medkové) a nevidomý je ten,kdo si nevidí ani na špičku nosu.

 

zvedavec,

pochopil jsi všechno přesně tak,jak jsem to zamýšlela a já mám radost, že nemusím dále nic vysvětlovat nebo dodávat. - Tím ale nechci říct,že bych se už nechtěla bavit o básničkách. Právě naopak.


zvedavec
05. 02. 2018
Dát tip

pre mňa zaujímavé básne s výzvou premýšľať, cítiť, vďaka

pre mňa jedna vedie od prítomnosti do budúcnosti, druhá od prítomnosti do minulosti, hľadá príčiny

nie som si istá, že slepecké písmo myslíš doslova, ja si to prekladám podľa seba a mojich "slepých" období tak, že niekedy nevidíme na príčiny ani na dôsledky dejov, ktoré práve prežívame

cesta do svetla - poznanie? Aj tak dokážem báseň pochopiť

 


Gora
05. 02. 2018
Dát tip

Aha, takže je to název a inspirace fotografií - připsala bych to tam, tahle aspoň ve mně vzbudilo dojem, že tu báseň napsala E.Medková:-)/, promiň:-),

Zajímavý pohled - jak na svět ulice, tak vhled do světa nevidomých...


Umbratica
05. 02. 2018
Dát tip

Delší dobu už nic dalšího vkládat nebudu,takže vrata zůstanou zavřená a já budu zvědavá,jestli je vůbec ještě někdo bude otvírat. A jinak budu zpytovat svědomí jako můj Pamětník.

Jinak básnička "Vrata" byla napsaná pod dojmem jedné moc pěkné fotografie od Emilie Medkové. Jsou na ní vrata,která se v padesátých letech asi už upravdu dlouho neotvírala.


Gora
05. 02. 2018
Dát tip

Ahoj, jak souvisí Pamětník s Vraty? Po ránu nějak nechápu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru