Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ťazadlo

12. 02. 2018
7
12
1029

„Objednala som sa na trvalú. Už mám tie vlasy hrozné. Za mlada som ich mala pričapené na hlave, musela som chodiť na trvalú, aby som s tými štyrmi vlasmi vykúzlila nejaký účes a teraz naopak, nie a nie ich očesať, stoja mi, jak keby som bola pod elektrickým prúdom,“ spustí mama.

„Áno, vyzeráš niekedy jak majster EN,“ smejem sa.

„Budúci utorok idem.“

„Už si mohla počkať, až bude lepšie počasie, aj tak teraz nikam nechodíš.“

„Už to nemôžem odkladať, veď sa sama seba nalakám, keď idem okolo zrkadla. Keby boli zlé cesty, neni problém, zavolám, že neprídem. Neboj sa, mám to blízko, cez jednu ulicu.“

***

 

„Tak zajtra ráno mi nevolaj, ja ťa prezvoním, keď sa vrátim,“ pripomína mi v pondelok.

V utorok sa zobudím do zasneženej krajiny, čakám, že mama zazvoní a oznámi mi, že teda nikam nešla. Telefón mlčí. Odhrniem sneh na dvore, pred domom, nakúpim, kontrolujem telefón, žiadny zmeškaný hovor. O jedenástej mi je jasné, počasie ju neodradilo, s najväčšou pravdepodobnosťou sedí u kaderníčky. Umývam riad, keď počujem zvonenie. Všetko nechám tak a volám jej.

„Tak čo, mami, zdá sa, že počasie ťa neodradilo,“ začínam rozhovor.

„Vieš čo, u nás boli chodníky mokré. Žiadny ľad, ani sneh. A ja som išla po ceste. A pri DEMY niekto posypal zasnežené chodníky tak na husto takým drobným štrkom, až ku kaderníčke. Tak sa mi dobre kráčalo,“ ubezpečuje ma mama.

Na krátkom úseku podozrivo veľa  dosť protichodných údajov. Mokro, sucho, sneh, ako potrebujem počuť, tak bolo.

Som rada, že je doma, nesnažím sa ju na ničom nachytať, nekomentujem.

„Mala tam všelijaké časopisy, také, čo nepoznám. Žiadne klebetince, ale krátke životopisy o starých známych hercoch, čítala som si, ani mi nebolo dlho. Taká som spokojná, že to mám za sebou, veď som sa hanbila aj pred susedou. Eva je vždy upravená a ja také ťazadlo.“

Počúvam prúd slov, o obrazoch, zbierke bábik, perfektnom vybavení, o všetkom, čo stihla v kaderníctve v rodinnom dome popri čítaní zaregistrovať. Jej úvahy, z čoho  tá baba žije, keď u nej nikdy živej duše nestretne, istotne ju rodičia podporujú, rozvedená, dvaja synovia. Vnímam už len melódiu, vďačná, že má záujem. O ľudí, okolie, aj dobre vyzerať.


12 názorů

Lerak12
13. 02. 2018
Dát tip

Gábi. Karel, Karl, Karči, Charles, Carlos a Karol? To je celkem jedno. Nejhezčím oslovením je stejně Miláček.

Měl jsem kdysi milenku z Humenného, Karolinu. Ona mi něžnila jméno "Rolko" a já "Ruličko." Poté jse prý provdala za nějakého Huga. Něžnit koncem Uga, Uga, tak to zní nějak divošsky. Zlatej Karel.  

       


Karol(nevadí ti, že som si ťa poslovenčila, však?), mne to napadlo oveľa skôr, hneď ako si mamku po 1.x spomenul, že to by bola kamoška!

Že sa na tvoje komentáre teším, to som ti už isto iste napísala


Lerak12
13. 02. 2018
Dát tip

Tak dlouho jsem si zkracoval cestu, nežli jsem pochopil, že je vůbec nejkratší na ni vůbec nevyjít.

Mamka říká svému sivému podzimu života vlasopad. Stěžuje si, že jí stále padají. Přitom má husté vlasy jako bujná džungle. "A co mám řikat já?",  konejším ji. Posledně jsem byl u vlasorubce. Sedím v křesle a zadumaně hledím na zem a počítám ufiklé vlasy. Nakonc mi vyšlo, že mi jeden vlas stál dvě koruny. To je přece skandální... a mamka se ještě diví.

Početl jsem si, Gábi. A moje mamka by jistě s Tvoji kámošila.  


mND, no nazdar :) dalo by sa, inde budem, v Mojej malej mame by som nerada, rada by som si ju zachovala v plnom znení


mND
12. 02. 2018
Dát tip

Je poznat, že než začneš psát, dopředu máš promyšleno, CO chceš říct. To vůbec neni samozřejmý ani u profesionálních psáčů. Na druhou stranu... už jsem ti někdy něco kritizoval? Asi ne. Tak tumáš: dalo by se to výrazně zkrátit. Jako skoro vše, co napíšeš. Na-zdar

 


pozdravujem - aleš, zvedavec, Kočko,Gora :)


Gora
12. 02. 2018
Dát tip

Ano, je životaschopná...mladší by mohli závidět:-)


Kočkodan
12. 02. 2018
Dát tip
U názvu jsem se zamyslel (ano, to se opravdu nekdy stává), co to znamená, jestli to souvisí se slovesem "tázat se". Asie tedy ne. Ani já nemám rád, dokonce to vyslovene nesnásím, kdyz mi neco trcí. Tedy na hlave. Uz také pomalu uvazuji o návsteve své kadernice. Naprosto souhlasím s názorem, který mel Karel Hála: "Kdyz uz se v hlave rodej nehezký myslenky, tak at je na ní aspon hezkej úces." ;-)

zvedavec
12. 02. 2018
Dát tip

zaľúbená do života :)


***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru