Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marie, promiň mi.

17. 02. 2018
6
21
753
Autor
DavidPetrik

MARIE, PROMIŇ MI

 

16. října 2016, 2:37 ráno.

 

Nikdo na párty neměl samozřejmě ani tušení, že za několik málo minut bude Magdalena znásilněná a zavražděná. Jak by je to vůbec mohlo napadnout? Freiburg je přeci tak bezpečné město. Náhodné vraždy se tady vůbec nestávají. Tahle noc ale bude jiná.

 

Ačkoliv byl večírek na kampusu lékařské fakulty v ještě plném proudu, Magdalena se cítila unavená. Rozloučila se spolužáky a vyrazila přes staré město a podél řeky Dreisam domů. Světlo jejího kola poskakovalo přes žluté a červené listy stromů a ve vzduchu byl cítit podzim. Když projížděla kolem fotbalového stadionu, zahlédla na chodníku před sebou kráčejícího muže v kabátu s kožešinovým límcem.

 

Bývala by ho objela bez povšimnutí. On se ale otočil a nesměle na ní zamával. Když se k němu přiblížila, poznala ho také. Zastavila v šeru mezi dvěmi pouličními lampami a usmála se.

„Ahoj Muhammede. To je ale překvapení. Co tady děláš takhle sám v noci?“

„Procházím se.“

 

Kolem osmé ráno první běžec toho dne zahlédl její tělo v řece. Byla znásilněná, uškrcená a polonahá hozená do ledové vody. Devatenáctiletá studentka medicíny, která také pracovala jako dobrovolnice v centru pro uprchlíky.

 

Mezičasí

 

Jedním z důsledků kvantové mechaniky je existence tak zvaného mnohovesmíru neboli multiversu, tedy existence nespočtu ostatních vesmírů, které se od našeho liší různou měrou. V jedné z interpretací mnohovesmíru formulovaném fyziky Everettem a DeWittem dochází k odštěpení reality nespočtukrát každou sekundu do nekonečných miriád možností. Vznikají tak nekonečna vesmírů, v nichž se události odvíjejí jinak, než jak jsme je zaznamenali v naší historii my. V takovém mnohovesmíru pak existuje nespočet alternativních historií, nekonečno možností, jak se události vyvíjely.

 

Jinými slovy každý, byť jakkoliv smyšlený příběh, je v mnohovesmíru někde realizovanou skutečností. Jestliže se na realitu začneme dívat skrze optiku takového světa, pak se jakákoliv autorská fikce stane vlastně kdesi realizovanou skutečností. A tedy jakýkoliv smyšlený příběh je někde se odehrávající nebo odehranou alternativou, která je pro lidi v jiné části tohoto mnohovesmíru neméně skutečnou nežli je ta naše pro nás.

 

A v tomto mnohovesmíru se ptám: „Co byste udělali, kdyby vám někdo znásilnil a zavraždil dceru?“

 

2. září 2016, 15:32

 

Patrik jel na kole domů z odpoledních přednášek. Bylo horké babí léto. Voda v řece byla pořád dost teplá na koupání. Díky bohu za globální oteplování. Patrik byl myšlenkami už na rande a proto když přejížděl křižovatku, nevšiml si, že jede na červenou. Černé WV do něj narazilo v plné rychlosti a katapultovalo ho v několika saltech na silnici. Skřípění brzd, výkřiky kolemjdoucích, tupý, hlasitý náraz těla na asfalt. Helma mu sice zachránila lebku, ale jeho srdce přestalo tlouct. Chumel lidí nad tělem. Samá panika a bezradnost. „Snad tady záchranka bude brzo.“ Co s tím můžeme dělat?“ „Chudák kluk, takovej mladej.“

 

Davem se najednou prodral mladík, klekl si nad Patrika a začal s oživováním. Tlak na hrudník, raz, dva, tři, ctyři. A nádech. A raz, a dva, a tři, a čtyři. A nádech. A znova. A najenou se ozvalo slabé chrčení. Patrik začal dýchat, jeho srdce začalo znovu bít. Davem se projelo zvolávání radosti. Z dálky se ozvala siréna sanitky.

 

5. září 2016, 19:01

 

„A řekněte nám, Muhammade, kde jste se vlastně naučil oživovacím technikám? Je úžasné, že něco takového zvládáte.“

Mladý Afgánec si počkal na překlad do angličtiny, nejistě se usmál na televizní reportérku a pohledem přejel kamery a osvětlovače ve studiu.

„Bratr byl, měl Američany znát,“ soukal ze sebe. „Oni mu demonstrovali, jak dělat to. Na základně.“

„Na základně u vás v Alleppo?“

„Ehm,“ odkašlal si mladík a podrbal se v plnovousu. „Na základně, ano. Američani ukázali můj bratr a bratr ukázal mě.“

„To je wunderbar. A kde je váš bratr teď?“

 

Rozhovor byl poněkud křečovitý a nedával úplně smysl. Ale německá vláda tak strašně potřebovala nějaký pozitivní příběh o přínosu imigrantů, že reportérka státní televize ze sebe vydala všechno, aby dala vyniknout tak jedinečnému příběhu. Žádný novinář si přeci nenechá ujít státem sponzorovanou poster boy story.

 

A skutečně. Místo pomalu prosakujících zpráv o tom, že imigranti, co do země přišli jen za poslední rok budou ročně stát daňové polatníky přes 22 miliard Euro, najednou něco zářivého. Místo novoročních znásilňování v Kolíně příkladný Syřan zachraňující životy. Místo teroristických útoků a rozšiřujících se muslimských enkláv v Düsseldorfu a Berlíně krásný idol integrujících se uprchlíků.

 

13. září 2016

 

Magdalena vždy věděla, že chce těm chudákům pomáhat. Od září předchozího roku se do její vlasti navalilo přes milión lidí, kteří potřebovali pomoc. A kdo jiný by jim měl pomáhat, než ona, studentka lékařství? Kdo jiný by měl být vlakonošem willkommenkultur nežli budoucí doktorka? Jenže nikdo z jejích přátel nebyl odhodlaný se k ní připojit. A ona sama nevěděla, kde a jak začít.

 

Když ale zasáhla vyšší moc, jak si to vysvětlovala, a jejího přítele zachránil ten nezletilý Syřan, Magdalena pochopila, že svojí občanskou povinnost už nemůže zanedbávat. Vypravila se proto do nejbližšího centra pro uprchlíky na okraji Freiburgu a nabídla svou pomoc. Cokoliv, opravdu cokoliv. Můžu učit němčinu, můžu jim pomáhat na úřadech. Můžu jim shánět práci. Nebo shánět oblečení? Že už mají placené překladatele a pomocníky? Že mají hrazené kurzy němčiny? Že dostávají stejné příspěvky na ubytování, stravu a kapesné podle Harz IV jako rodilí Němci? To je jedno. Můžu jim třeba umývat nádobí na ubytovně. Teda dokud nezačne zkouškový...

 

Jenže ti mladí muži z Afriky a Blízkého a Středního Východu se nechovali, jak si Magdalena představovala. Nebyli příliš přátelští, ani veselí. Nedalo se s nimi přirozeně mluvit. Ani ne tak proto, že snad neuměli německy nebo anglicky. Ale protože nevěděli, co si počít v přítomnosti krásné, mladé brunety, která byla nejenom příjemná a usměvavá, ale i sebevědomá a přímočará. A nezakrývala si vlasy! A nosila krátké sukně!

 

2. října 2016, 12:21

 

Bylo nevyhnutelné, že se Magdalena musí s Muhammadem setkat. Nebylo to ale z jejího popudu. Samozřejmě o něm věděla. Jak by ani nemohla? Muhammad se stal klukem z plakátu, ztělesněním propagandy. Během září byl protažený tolika rozhovory na internetu, televizi, v rozhlase a v denících, že je ani nešlo zpočítat. I bundesminister vnitra se s ním nechal fotit pro Die Welt. Muhammad Khabari se stal celebritou.

 

Když freiburská radnice uspořádala informační posezení pro dobrovolníky, přirozeně pozvala i svou syrskou hvězdu. Na konci programu se Magdalena zařadila do fronty na pódiu, aby mu poděkovala za záchranu Patrikova života. Myslela to upřímně a byla dojatá. Stejně jako devět fotografů a dva kameramané. Kunderův politicko-estetický kýč se neštítí ani malých podií.

 

Zamiloval se snad do ní hned v ten moment? A zamiloval se vůbec? Jak se může někdo zamilovat do těch necudných nevěrkyň? Myslí snad někdy na něco jiného než na sex? Krátkné sukně napnuté na zadku. Obnažená prsa, líčené vlasy. A ta vzpupnost. Podávání rukou ženám? O bože!

 

3. prosince 2016

 

Muhammada zatknula policie. Usvědčily ho záznamy z pouličních kamer za stadionem, jeho DNA na Magdalenině těle, vlákna syntetické kožešiny z límce jeho kabátu na místě vraždy.

 

Jenže teď babo raď. Strmější pád tolik potřebného modelu propagandy evropská média nepamatují. Z příkladného přispívajícího uprchlíka násilník a vrah. Co s tím? Jak jen na to? Co takhle hodit to na ty Řeky?

 

Abyste tomu rozuměli. Mladý, nezletilý Syřan prchající před válkou se ukázal být 32 let starým Afgáncem, který se už v roce 2014 pokoušel získat azyl v Řecku. Jenže tam okradl a z útesu shodil místní dvacetiletou studentku. Byl usvědčen, ale po roce a půl ve vězení byl propušťen. A když se nedostavil na pravidelné setkání s policií během své podmínky, nebyl na něj ani vydán mezinárodní zatykač a tak se Muhammad napojil na masivní imigrační vlnu a na podzim 2015 zažádal o azyl v Něměcku, kde ho jako údajný nezletilý Syřan dostal za dva měsíce. Jo, je to jasný. Můžou za to Řekové. A hlavně nezevšeobecňovat jeden nešťastný příklad na všechny uprchlíky. To je logické a korektní.

 

22. února 2017, 23:11

 

Muhammad neměl být propuštěný na svobodu. Ale byl. Podezřelým z vraždy a znasilnění by se nemělo dostávat svobody před rozsudkem. Ale dostalo. Nezapomeňte, že v našem mnohovesmíru je možné cokoliv. Nejenom v mnohovesmíru.

 

Ale zasloužil by si smrt? V humanistické a tolerantní Evropě byl přeci trest smrti zrušený. Ano, stát by neměl mít právo zabíjet. A taky že nezabíjel. Zabíjela brokovnice.

 

I v alternativním Německu, jimž se protíná tento příběh, je ale prakticky nemožné vlastnit střelnou zbraň. I v tomto alternativním Německu je trestné byť jen v kapse nosit nůž. Ale když je někdo nimrod, něčím střílet na honitbách musí. To se rozumí. A Magdalenin otec nimrod byl.

 

Stojí teď proti tomu snědému, zarostlému chlapovi, který znásilnil a zavraždil jeho holčičku. A míří na něj brokovnicí. Vysledoval si ho a počkal na něj u řeky. Nedaleko místa, kde jí, kde jí...Teď tu stojí na zasněženém břehu, opřený o nekonečna alternativních realit, která se každý okamžik odlupují od té, v níž právě drží prst na spoušti. Je takové ticho. Jenom voda v řece občas zašplouchá.

 

Němci jsou kultivovaní a slušní. Tři generace od druhé světové války se s precizní německou důsledností sebemrskají do pocitu kolektivní viny za veškeré zlo světa. A kdyby na to náhodou zapomněli, někdo jim ten nevymýtitelný nacismus v jejich krvi rád připomene. Když se to hodí, aby je srovnal do latě. Tak jak by nějaký Hans Ladenstein teď mohl stisknout kohoutek a popravit toho chlapa před sebou? Jak by mohl?

 

Hans stiskne kohoutek. Desítky broků trhají Muhammedovo tělo. Hans kohoutek nestiskne. Muhammed se s hrůzou v očích otočí a utíká pryč. Schrödingerův syrský afgánec a afgánský syřan. Schrödingerův nezletilý dospělý a ekonomický imigrant uprchlík.

 

Mezičasí

 

Fahima sedí na staré lavici před svým polorozpadlým domem. Dole na nedlážděné cestě ženou pasáci kozy na vysušenou louku. Kdyby mezi nimi byl alespoň jeden její syn. Ale všichni tři jsou pryč. Už několik let. A poslední dva měsíce ani neposlali peníze. Fahima si povzdechne a zadívá se na východ. Přes hory Koh-i-Baba snad konečně přichází bouřka. Dobře, dobře. Je to potřeba.

 

Copak asi dělají? Jak se asi má Muhammad v té zemi, kde všem dávají zadarmo domy a auta a jídlo a peníze? Proč se ale tak dlouho neozval? Fahima se zvedne a vejde do domu, aby si uvařila oběd. S vodou ale musí šetřit. Sucha jsou čím dál delší a horší.

 

Jsme teprve na začátku.


21 názorů

DavidPetrik
22. 02. 2018
Dát tip

@Zdenda: dekuji za navstevu a komentar.


Lerak12
21. 02. 2018
Dát tip

 Inteligence vlastní pravdy a ti prostoduší, mají jen názory. Jo. Není nad debaty na úrovni. Poučila mi, už Tvá první věta v odpovědi. Už mlčím.     


atkij
21. 02. 2018
Dát tip
Je mi nedobre, jenom si pomyslim, kde je hranice, kam az lze vec ukocirovat. Rekla bych, ze ta uz byla davno prekrocena. Staci si precist zapisky vsedniho dne zdejsich obcanu a jaka "prava" zde napr. mraky Turku maji a lide se vylozene boji protestovat, namitat, kdyz treba "jen" kradou... Jsem rada za nas relativni klid, kdyz uz nic vic a ze se nemusim bat nechat deti samotne treba jen do skoly atd. Soucasna uprchlicka otazka je pro me tezko stravitelna. A strach je na miste.

...*


DavidPetrik
21. 02. 2018
Dát tip

@Gora & agata5: "Kritiky" pod povidkou se odchylily od povidky same. Take mojim zavinenim. Tema nekontrolovane imigrace je kazdopadne polarizujici a zneklidnujici. Merkel ted debatuje, zda pozdrzet sdruzovani rodin anzylantu. Pokud ji Socialiste tohle pozdrzeni prinuti zrusit, do Nemecka letos muze prijit dalsich nekolik milionu lidi. Nez Merkel odvolala ministra financi Schaubeho, ten odhadoval, ze penize vydavane na imigranty a jejich rodiny, kteri prisli jen od roku 2015, se mohou vysplhat az na 50 miliar Euro rocne. Coz je vice nez statni rozpocet cele CR! A ano, az se z techto imigrantu stanou nemecti obcane a do politiky zacnou vstupovat subjekty zalozene na islamskem pravu, Nemecko se promeni k nepoznani. A nejspise se to stane behem jedne generace. Znovu doporucuji knihu od Douglase Murray "Strange death of Europe" (Podivna smrt Evropy).


DavidPetrik
21. 02. 2018
Dát tip

@Lerak12: Nejde o narust kriminality primou umerou s narustem populace, ale o narust kriminality v demografickych podskupinach. Kvuli nekontrolovanepoliticke korektnosti sice nemecka policie ani nemuze evidovat preciny a zlociny podle narodnosti, ale muze alespon podle stausu, tj. je-li pachatel obcan, rezident, azylant apod. A podle poslednich statistik z roku 2017 vyplyva, ze napriklad v soumesti v udoli Ryna, kde azylanti tvori mene nez 7-9% populace, se podileji na vice nez 40% kriminality. Tedy neumerne vice.

Druhym tematem je omezovani obcanskych svobod v Nemecku pod vlajkou hypertrofovane politicke korektnosti. Tady neni svoboda slova, jakou ji znam ze Statu. Ale nejde jenom o omezovani vyjadrovani vyplyvajici ze zakona, ale predevsim o statem vytvarene potlacovani nazoru, ktere nejsou v linii s vladou. Jedna lonska studie z Lipske univerzity ukazala, ze za cely rok 2016 v Nemecku nevysel byt jen jediny clanek nebo reportaz kriticky k neregulovane imigraci. Vsichni se svorne zaradili za vladu a papouskovali.

Proto povazuji za dulezite, aby ve spolecnosti existoval fakticky a racionalni diskurz o rizicich imigrace. Tady se o to snazim otevrenou debatou s nemeckymi znamymi a prateli. A na pismaku jsem prihodil tuhle povidku. Bez rozume vedene otevrene debaty vzdy vyhraji extremy, coz spolecnost nakonec poskozuje.


Lerak12
21. 02. 2018
Dát tip

Jedinou skálopevnou pravdou je, že můžeme kupit spousty otázek. Proč a kdo do zavinil? Proč si přes tolik hranic i po vlasti chodí tolik ilegálů. Komu takto finančně zatížená a oslabená EU prospívá?! Kdo se na tom živí, atd, atd. Fakta Ti nikdo nebere. Ale je jisté, že když se do německa přelije 1.5 mil. obyvatel (k tomu soc. slabých a zpitomělých "reklamní" bezuzdností spotřeby turistů), tak dle objektivních hledisek stoupne kriminalita. Více lidí zvýší průměr kriminality! Je to téma o kterém se tady můžeme bavit do nekonečna a stejně nikam nedojdem. Jen se rozhádáme.

Platíme si policejní aparát a politiky. A to my máme tady řečmi suplovat výklad zákonů?  Co by se mělo dělat a správně mělobýt ? Oni nejsou placený za výsledky, ale za to, že tam jen jsou! Tam lze účině směřovat tlak.  


agáta5
21. 02. 2018
Dát tip

budu raději, když populistická politka Čech vyhraje, když vidím jak jde jedna kultura /německá) pomalu a jistě do kopru... a to nemusím být extra inteligentní.. že se v Německu objeví 99% ekonomických uprchlíků, to bylo jasné hned od počátku. K nám se nikdo nikdy nehrnul - a proč? Protože nic nemáme :))

S tím jde ruku v ruce jejich zvláštní přesvědčení, že Němci (a další vítací země) jsou tady od toho, aby se přizpůsobili. Počkejte až začnou volit.. už si šijte nikáby nebo jak se to jmenuje...

 

 


Gora
21. 02. 2018
Dát tip

Ano, a tvářit se, že tyhle problémy neexistují, jak s emigranty, tak s kryptorasisty, strkat hlavy do písku nikdy nevedlo k ničemu dobrému:-)


DavidPetrik
21. 02. 2018
Dát tip

@Gora: Spolek SPD struzuje neinteligentni a nekvalifikovane osoby. Je spise ad hoc uskupenim diletantu, kteri se dostali do vysoke politiky na vlne anti-imigracniho a anti-EU populismu. Ekonomicka imigrace tedy neni nebezpecna sama o sobe, nybrz i prave vyvolanim politicke protireakce, ktera k moci vynasi nekvalifikovane kryto-rasisty misto toho, aby prinasela racionalni debatu o rizicich imigrace.


Gora
21. 02. 2018
Dát tip

Díky za dodatečné informace, tvé dílo jsem samozřejmě nechápala jako "propagaci" Okamurovců a spol...jen za pohled na jeden - někde již palčivý - problém.


DavidPetrik
21. 02. 2018
Dát tip

@agata5 & @atkij: diky za navstevu.

@Stargazer: Zatimco je tema ekonomicke imigrace v Cechach spise nastrojem populisticke politky nezli realnym tematem, v Nemecku je tomu naopak. Jako nemecky rezident ekonomickou imgraci do Nemecka studuji z ruznych zdroju a mohl bych o ni napsat cele state.

Po vystrizliveni z opakovane vlny willkommenkultur v roce 2017 konecne vlada uvolnuje nezatizene statistiky, z nichz je zrejme, ze v roce 2015-16 selhala. Nejde jenom o narust (prevazne majetkove) kriminality, s cimz jsem se setkal treba v Garmisch-Partenkirchen. Dvakrat jsem byl za ctyri roky fyzicky napaden arabsky vyhlizejicimi jedinci - jednou v centru Mnichova, jednou v Dusseldorfu. Ale jde predevsim o zatizeni nemecke spolecnosti kulturou neintegrujicich se cizincu s naprosto odlisnymi zvyky a hodnotami. A o zatizeni danovych poplatniku obrovskymi sumami, ktere misto na nemecke duchodce putuji na imigranty. A to ani nehlede na selhani systemu, v nemz jsou znamy stovky pripadu mnohocetnych identit jednotlivych imigrantu nebo demograficky evidentne neblizkovychodnich jedincu, kterym bylo bez jakychkoliv dokumentu uvereno, ze jsou ze Syrie a byl jim udelen azyl.

Jako vysoce kvalifikovany a vzdelany profesional odvadim do nemeckeho statniho rozpoctu kolem 45% sveho prijmu. Pokud prichozi ekonomicti imigranti budou take ve velkem pracovat a podilet se na odvadeni dani misto vycerpavani rozpoctu, pokud budou ctit zakony a pravo Nemecka, budu rad. Zatim ale drtiva vetsina z toho 1.5 milionu, co prislo behem poslednich 2 let nepracuje a jeste dlouho pracovat nebude.

Pro me je tedy, narozdil od vetsiny lidi zijicich v CR, tema imigrace do Nemecka bezprostredne a kazdodenne zazivane a palcive. Tim spise, kdyz se jako otec dvou deti doctu o otresnych pripadech jako bylo znasilneni a vrazda Marie Ladenburger.


Stargazer
20. 02. 2018
Dát tip

Jo, s tímhle tématem se u nás vyhrávají volby. Okamurovci by po tom určitě s chutí sáhli.

Vždy s úžasem sleduji, když migraci kritizují čeští ekonomičtí migranti.

Ale nic ve zlém...napsáno je to pěkně, i když od prvního odstavce je patrné o čem to bude a jaké bude vyznění.


atkij
18. 02. 2018
Dát tip
Narocne tema bravurne zpracovane. Obdiv.

agáta5
18. 02. 2018
Dát tip

dobře zpracovaný příběh..


DavidPetrik
18. 02. 2018
Dát tip

@Lerak12: Díky za postřeh a návštěvu.

@upupa: Díky za kritiku. Srdečně doufám, že povídka nebude smazaná. Jejím záměrem není vyvolávat nenávist, ale debatu. Její smazání by mě, popravdě, vyděsilo, protože by naznačovalo omezení svobody slova podobné tomu, jaké bohužel teď zažíváme tady v Něměcku...


DavidPetrik
18. 02. 2018
Dát tip

@Gora: děkuji za vyhledání pravopisných chyb. Opravil jsem je. Ano, bohužel se tento příběh opírá o jeden skutečný, který tady otřásl společností a byl medializovaný především proto, že znásilněnou a zavražděnou dívkou byla dcera vysoce postaveného bruselského úředníka. Odtud také původ názvu povídky. V něm se jak omlouvám právě oné zavražděné, Marii Ladenburger, že jsem použil její příběh. A také tím vyjadřuji lítost nad jejím životem.

Do Německa jsme se přestěhovali s rodinou ze Států před pěti lety. Co se v naší nové domovině odehrává od roku 2015 v souvislosti s imigrací je nejen děsivé, ale postrádá jakýkoliv smysl, jakoukoliv logiku. Mohl bych zde popsat desítky příběhů, které by vypadaly smyšleně, ale nejsou. Myslím, že lidé v ČR se obávají imigrantů, aniž ve skutečnosti vědí, co představují. Zatímco moje zkušenost je bezprostřední, ať už tady v Bavorsku nebo třeba v Düsseldorfu, kam se vydávám pracovně. Ale abych to neprodlužoval. Na téma imigrace doporuručuji knihu od Douglas Murray "The strange death of Europe."


upupa
18. 02. 2018
Dát tip

Ešte, že nie sme vyspelá krajina a u nás sa to stať nemôže.

Rýchlo pridávam svoj komentár, než bude príbeh zmazaný. Jednotka za odvahu a tiež jednotka za výborné spracovanie. Tento skoro novinársky štýl s umeleckou pridanou hodnotou, to je ono! A vhodne doplnené o javy v kvantovej mechanike: Aj náš makrosvet sa môže vymknúť "logike", pretože kvantový svet môže kedykoľvek presiaknuť do reality.


Lerak12
18. 02. 2018
Dát tip

Slohově pěkně napsané.  Provázaný text s úvahou a data navozující  dynamičnost. Nevím, ale spíše nežli povídka to vypadá na jinou kategorii.


Gora
18. 02. 2018
Dát tip

Davide, tvůj příběh se asi opírá o reálná fakta, a tím je tragičtější a tím víc otázek vyvstává.Připadá mi, že vsuvky o mnohovesmíru vhodně doplňují reálné odstavce a vkládají víc, než fakta, která si člověk může najít v denním tisku.Závěr s matkou je parádní, poslední věta poněkud mrazivá:-)

Jsem zvědavá na další reakce.

Dole jsem vypsala několik překlepů.

 

 

 

podyim

Ale něměcká vláda

kdyby náhodou zapomněli


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru