Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O zrcadle, které se šklebilo

18. 02. 2018
8
15
1944
Autor
bixley

Zatím poslední "bytová" pohádka.

V předsíni viselo velké obdélníkové zrcadlo. Členové rodiny se před ním česali a upravovali. Maminka si na víčka nanesla krásné oční stíny, zvýraznila si řasy a rty si natřela rtěnkou. Zrcadlo se na ni mile usmálo, aby viděla, jak je krásná. Tatínek se před zrcadlem česal a upravoval si svou bradku.Také na něho se zrcadlo hezky usmálo. Holčička Lucinka si česala před ním vlásky a pletla krásné copy. I na ni se zrcadlo mile usmálo.

Jenom s klukem Vaškem byly problémy. Vašek si stoupl před zrcadlo a místo aby se učesal, začal před zrcadlem dělat různé obličeje a všelijak se pitvořit.

„To je ale protivný kluk,“ pomyslelo si zrcadlo. „Na toho se usmívat nebudu.“

A udělalo na Vaška taky obličej. Protáhlo pusu, bradu svěsilo dolů a Vašek měl hned malinkaté nožičky, dlouhatánské tělo a protáhlou hlavu. Začal se tomu hrozně smát.

„Mami, to je legrační zrcadlo,“ volal. Maminka se přišla podívat. I ona měla krátké nohy a dlouhé tělo.

Zrcadlo se rozhodlo udělat další obličej. Našpulilo pusu a Vaškovi se hned roztáhlo tělo do šířky, vypadal jak malá bečička. Taky z maminky byla najednou kulička. Oba se tomu teď hrozně řehtali. Tatínek se proto přišel podívat, co se to děje.

A zrcadlo opět změnilo obličej. Vaškovi, mamince i tatínkovi se teď protáhly krky, připomínali žirafy. Všichni z toho dostali záchvat smíchu. Slyšela to Lucinka a přišla se taky do předsíně podívat, čemu se to všichni tak chechtají.

Když zrcadlo vidělo, jak se všichni popadají za břicho, nevydrželo to a začalo se taky chichotat. A protože při smíchu neustále měnilo obličej, tatínek, maminka, Vašek i Lucinka měli jednou nožky krátké jako jezevčík a hned nato nohy vysoké jako čáp, hned měli tělo jako tlustý brouk, hned tenké jako vážka.

A tak se všichni hihňali, chichotali, řehnili, zrcadlo, maminka, tatínek, Vašek i Lucinka. A když se dost nasmáli, tatínka napadlo, že by mohli pozvat sousedy a známé, aby se s tímto šprýmovným zrcadlem taky pobavili. Proto se za zrcadlem nejprve přišli podívat kamarádi a spolužáci Vaška a Lucinky, potom tatínkovi známí, maminčini známí, sousedi a všichni se svíjeli smíchy.

Zrcadlo se svými obličeji slavilo velké úspěchy. Do předsíně se už všichni zájemci ani nemohli vejít. Tatínka napadlo, že by jejich zrcadlo mohlo vystupovat na Petříně, kde jsou další podobná zrcadla. A tak své zrcadlo přestěhovali na Petřín a to se pitvořilo, šklebilo, mračilo, culilo, špulilo pusu, protahovalo tváře a chodily se za ním dívat davy turistů z celého světa. A smáli se a smáli.

 

Běžte se za ním taky podívat. Stojí to za to!

 


15 názorů

Lakrov
05. 05. 2018
Dát tip

Tak to je jiná :-) Jedná se o rafinovaný návod, který určitě zafunguje. Ale to vstupné...


bixley
04. 05. 2018
Dát tip

Máš pravdu, Lakrove, ale já jsem chtěla, aby se děti šly podívat na zrcadla na Petříně, takže to byla pohádka spojená s praktickou informací. :-)


Lakrov
04. 05. 2018
Dát tip

Představa vlnícího se zrcadla, zobrazujícího svět podle "své" okamžité nálady,  se mi líbí a připadá mi, že by se s pomocí téhle "kulisy" dalo vložit pár  zajímavých momentů ještě do několika dalších pohádek; navodit nějakou  situaci k zamyšlení a pak ji "dořešit" ve stylu "Co na to řekne zrcadlo".  Takže tenhle konec, tedy přestěhovat takhle veselého a výmluvného společníka  do "veřejného domu" mi vlastně přijde smutný.  


bixley
24. 02. 2018
Dát tip

Hlavně veselá. :-)))


fialka...
23. 02. 2018
Dát tip

Moc hezká, veselá pohádka :-)


bixley
22. 02. 2018
Dát tip

Rádo se stalo. :-)


elf
22. 02. 2018
Dát tip

Pobavila jsem se, ani nemusím na Petřín, ale díky za pozvání.


bixley
19. 02. 2018
Dát tip

No to je fakt, to by mohlo. Možná bylo z nějaké plazmy... :-)))


Kočkodan
19. 02. 2018
Dát tip
Já uz jsem se jednu chvíli bál, ze zrcadlo smíchy praskne... úsmev (nezdeformovaný)

bixley
19. 02. 2018
Dát tip

Díky všem.


říkal jsem si, kde se asi všechna ta petřínská zrcadla vzala...už to vím...:o)


Lerak12
19. 02. 2018
Dát tip

Výborné nápady, kouzelný výsledek !


bixley
18. 02. 2018
Dát tip

No, snažila jsem se... :-)


Gora
18. 02. 2018
Dát tip

Bixůey. líbí se mi množství synonym ve slově smát se, i pohádka má vtipný základ:-)


zvedavec
18. 02. 2018
Dát tip

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru