Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výhybky

Výběr: Lyryk
19. 02. 2018
15
25
1018
Autor
Umbratica

 

 

 

Výhybky

 

Po starých kolejích

vjíždím do nočního města

kaňonem který světélkuje

Podél všech silnic

se táhnou do dálky

aleje bledých pochodní

 

Pro koho svítí

ta studená světla

na vylidněných předměstích

v hodině mezi sýčkem a kosem

pod prosem hvězd

a pod dlouhým nosem

pinocchiovských katedrál ? 

 

Až kdesi v předsíních

prázdného srdce

skřípou dnes zrezlé výhybky

prokluzují dnes líná kola

mezi černí a indigem

 

 

 

 


25 názorů

Umbratica
01. 03. 2018
Dát tip

Jsem moc ráda,že ti to připomíná nádraží,které vůbec neznám.Železnice má všude podobné kouzlo a myslím,že příjezd do noční Prahy asi působí podobně jako příjezd do nočního Brna. Děkuji.


vesuvanka
27. 02. 2018
Dát tip

Nádherná a působivá báseň, jejíž atmosféra mě oslovila. Připomněla mi  nákladové nádraží na Žižkově, které patřilo k mému dětství. Teď už tam dávno vlaky nejezdí a výhybky zrezivěly... TIP


Umbratica
22. 02. 2018
Dát tip

Atkij,

to zarýmování souvisí stakovým nostalgickým povzdechem mezi řádky,který vyjadřuje ztrátu iluzí.

 

Štírko,

část života jsem dojížděla hlavně vlakem,protože Vyhnálov by mě přecejen neuživil. Dnes už jezdím většinou autem,vlakem jen vyjímečně,je to ale právě železnice,která mě občas obohatí o různé prožitky. Svědčí o tom i můj dnešní příspěvek "Minuty navíc".

 

Evženie,

díky za hvězdičku.


Umbratica
22. 02. 2018
Dát tip

Leraku,

tahle básnička, to je jen taková náladovka,taková vzpomínka.Trochu obsahu je snad jen v těch pinocchiovských věžích. Jsem ale ráda,pokud jsem ti udělala radost.

 

Dodolo,

s těmi synchronicitami máš naprostou pravdu.

A k církvi - možná jsem ti to už psala,ale já si myslím,že dobří lidé si vezmou z každého náboženství to dobré a ti horší to horší. Já jsem si jen kdysi myslela,že třeba řeholnic se to netýká,protože ty si vždy vezmou z věrouky jen to nejlepší. Zkušenost mě ale poučila,že řádové sestry mají právětak rozdílné povahy jako jiné ženy.

 

Knihomole,

moc děkuji za chválu.Sýček a kos jsou takovou nesmělou parafrází na Shakespearova skřivánka a Shakespearovu sovu.


Moc pěkné. /T


Štírka
19. 02. 2018
Dát tip

Děvče z Vyhnálova má v kapse kouzelné drobečky a sype jimi svou cestu. Kosi se slétají a zobou, ale dost zbude i pro nás. Já jen děkuji. Četlo se krásně...


atkij
19. 02. 2018
Dát tip
Hodne se mi libi otazka prostredni sloky i to jakoby nahodile laskovne zarymovani. Opakovane dnes v treti sloce ... urcite zamerne pouzito kvuli zesileni vypovedi, ale v tomto pripade si tim nejsem jista. Pekna basen. Mas cit pobrat okamziky ocim a pak se o ne podelit:)

Pekne vystupňované od strofy k strofe a zároveň každá strofa by mohla byť samostatnou básňou. Hodinu medzi "sýčkem a kosem" som (možno nesprávne?) pochopil akože na prelome noci a svitania.


Dodola
19. 02. 2018
Dát tip

Zase věže! Nejprve u Zajíce Březňáka falická věž secesního kostela (škoda, že jsem ti k svému komentáři u něj neposlala avízo), teď u tebe pinocchiovská věž katedrál... a to není poprvé ani naposled, pozoruju to tady pomalu s železnou pravidelností... já snad začnu na tu synchronicitu věřit...

Ale k tvé básni, kromě toho, že má velmi sugestivní, mnohokrát prožitou atmosféru, nemohu se nedotknout opět i tématu církve, inu kdo s ní má co do činění, je tak trochu mezi dvěma mlýnskými kameny... jejím nejhrůznějším výplodem je asi katechismus, nejdokonalejším (a snad nejpravdivějším) je umění, včetně té sakrální architektoniky 


Lerak12
19. 02. 2018
Dát tip

Recituji si tvoji báseň a obdivuji. Přečítám si komenty a přikyvuji. Vše nade mnou, již za mne bylo řečené. Mlčím. Ty krásně dozníváš.


Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Díky,agáto. Myslím ,že straka je něco mezi rackem a havranem.


agáta5
19. 02. 2018
Dát tip

mezi sýčkem a kosem.. dneska jsem zahlédla straku.. takže u mně mezi strakou a kosem.. a hezky jsem si navodila jaro v tomhle pochmurném básnění.. dlouhé nosy věží jsou fajn :)


Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Já už jse se bála,že ačkoli se ti většina mých básniček líbí,tahle z nějakých důvodů ne. Ale já bych přežila i to ,Kočkodane. Kdybys mi třeba napsal,co konkrétně ti vadí,možná bych to změnila,možná ne. Jak víš,konnstruktivní kritika mi nevadí , ale někdy si za něčím stojím i docela tvrdohlavě.


Kočkodan
19. 02. 2018
Dát tip
Um, nechci te nechat zít v prípadném omylu, ze se mi tvoje Výhybky nelíbily. Muj první komentár byl stoprocentní pokus o humor a ironii. Proto jsem k nemu take priplácnul mrkající emotikon.

Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Ano,aleši, souvisí. Už jsem o tom tady psala.  - Já jsem poznala církev tak trochu zevnitř,ale jsem daleko od toho,abych šmahem odsuzovala celou(katolickou) církev nebo nějaký řád. Všude jsou lidé dobří a zlí a to i uvnitřk křest'anských řádů. - Někoho může třeba pohoršit už to,když napíšu,že ne všechny řádové sestry jsou svaté. Ale je to tak. Některé svaté jsou a některé nejsou.


dlouhé nosy věží...to je povedená metafora...svádí k úvaze, jestli to nějak souvisí s lhaním, jako u toho dřevěného panáčka...?


Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Nevadí ,Kočkodane,že se ti zrovna tohle dílko nelíbí. Ten pinocchiovský nos nemůžeme riskovat.


Kočkodan
19. 02. 2018
Dát tip
Neodvázím se napsat, ze se mi tvoje dílko líbí, co kdyby mi narostl pinocchiovský nos... ;-)

Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Pinocchio měl dlouhý nos od lhaní. Někoho by ta souvislost třeba mohla pohoršit , mě ale baví vytvářet trochu provokativní metafory. - Podobnost mezi  špicí gotické věže a Pinocchiovým nosem byla tak lákavá , že jsem neodolala. 

Pod básničkou gabi jsem ti poslala maličkou úvahu o upřímnosti.  - Třeba tahle moje básnička je celkem upřímná. Jen ta katedrála je pouze jedna a někteří asi třeba i poznají,která to je. 


zvedavec
19. 02. 2018
Dát tip

áno, páči sa mi,

tiež ma zaujali "pinocchiovské katedrály", priam si ich predstavujem (asi aj zidealizovane)


Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Qíčalko,Goro,

jsem ráda ,že vám tahle železniční básnička udělala na chvilku radost,i když je to vlastně taková smutná náladovka. - Nádraží, do kterého vlak vjížděl je velké,předměstí,kterými projížděl jsou rozsáhlá , vlak jezdíval pomalu,občas i na dlouho zastavoval a to celé ve mně vždycky vyvolávalo smutnou náladu. A taky - jezdit každý týden z Výhnálova do velkého města znamenalo přehodit hodně velkou výhybku.


Gora
19. 02. 2018
Dát tip

S qí jsem se shodly...

Vím, že máš k železnicím vztah - já taky, vše kolem má zvláštní náladu.


Umbratica
19. 02. 2018
Dát tip

Goro,

ta básnička je sice konkrétní vzpomínkou na noční příjezdy do konkrétního města,ale chtěla jsem , aby měla jaksi obecnou platnost,proto jsou tam katedrály v množném čísle. Ve skutečnosti je v tom městě katedrála poblíž trati pouze jedna.


Gora
19. 02. 2018
Dát tip

Pěkné, Um, mně se hodně líbí např. ve druhé proso hvězd a nosy katedrál:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru