Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vír(a)

20. 02. 2018
11
28
2066
Autor
atkij

 

 

zapátrat v paměti vody

bohatší o pár procent kyslíku nad vírem

je jedna z alternativ

nádechu

osvobození z norem řádů trubek

svolná k znovupřijetí života

přirozené formy pohybu

částic nerostů

útržků dne včera podzim v létě skoro rok

 

sycené obrazy za víčky

provokuje sedm špicí

zrcadlo hladiny láme hřebeny lesa

pláště mostu

zlatá koruna roztáčí energii pohody

bosých nohou sjezdů řeky jezů

klouzavých břehů večerů tebe

 

slánka nestíhá plícím

derou se derou v tonech svatojánských proudů

ještě než majestátně zaburácí

a uším se vetře

hatikva

 

 


28 názorů

atkij
14. 05. 2018
Dát tip
...se zatajenym dechem...dekuju tak moc. Je to ma z nejoblibenejsich. Takze o to vic tesi Tve napojeni:)

Nenápadně přitažlivá tichou emocí co slídí po životě. A nachází. Vycentrovaná tam, kde se vynořuje...líbí se mi Tvůj náměr a trefy na první dobrou.

Nic není tak jednoduché a samozřejmé, jak by se zdálo. Nestačí věřit. Musí se tomu věřit a v sázku dát život...pak vše nabírá svou vlastní sílu. Každý nádech a výdech je nový proud života a jeho vír. 

A ještě přidáváš kapičky z Tajemství bez konce. Rád jsem se nadechl:)


atkij
23. 02. 2018
Dát tip
Josephina, a to je hezky ... diky moc. qicalko, hmm, asi, mozna jsi me precenila:)

Josephina
23. 02. 2018
Dát tip

mám slabost pro řeku v každém jejím záměru!


atkij
22. 02. 2018
Dát tip
Dik za cetbu:)

CHT
22. 02. 2018
Dát tip

https://itvar.cz/vune-zenske-teologie-osvobozeni


CHT
22. 02. 2018
Dát tip

https://itvar.cz/tve-musi-srdce-vibruje-blizime-se-castecnemu-vykolejeni

 


atkij
21. 02. 2018
Dát tip
:)

Silene
21. 02. 2018
Dát tip

Je fajn, žes odhalila svůj aktuální přístup. Nemusela bys ani to:) a nikdo (rozuměj já) by se nemoh hněvat.


atkij
21. 02. 2018
Dát tip
Vim, ze ne, Silene, jen jsem z nejakeho nutkaveho pocitu zacala cosi povidat:)

Silene
21. 02. 2018
Dát tip

Však já nevymáhám, ujišťující smajlík. Jen se dělím.

Člověče, myslela jsem si striktně, že je to nejlepší (nechat báseň samodýchat), než jsem vyzkoušela, že obojí je v určitý moment a za určité konstelace skvělé. Ta pochopitelně nemusí být zrovna tady a teď, již podruhé dneska formuluji svůj názor v rovině širší.


atkij
21. 02. 2018
Dát tip
Danny, vsak prave ... jedna veta a hned prinejmensim dva zpusoby interpretace a cim ma clovek rozvinutejsi fantazii, muze se mu zakladni obraz mnohonasobne vetvit:) qicalko, jsem za te, jako ctenare, moc rada. Jsi tak pestrobarevna ve svych komentech a hlavne vnimava ... a ...staci:)

Danny
21. 02. 2018
Dát tip
atkij: já to myslel jen jako slovní hříčku na název básně :) ale tvoje interpretace je taky zajímavá

atkij
21. 02. 2018
Dát tip
Lerak12, dekuju, ze ses nechal ucisnout, kdyz uz jsi cetl:) Silene:)) no to by bylo k pokoukani a popukani ... videt ten proces vzniku ... nebo leckdy pekna nuda. Pod basnemi zamerne nevysvetluju. Myslim, ze je fajn je nechat zit vlastnim zivotem, kdy si je ctenar prikrmi vlastni michanici. Pricemz se tedy priklanim za co nejvic zachytnych bodu k pochopitelnosti...mam to tak rada i u jinych. Nekdy je obtizne najit hranice. Tim vlastne reaguju i na vstup Dodoly. Danny psal, ze neni zavirovana ... prelozila jsem si(po svem), ze je jasna, prohlednutelna... Moc vam dekuju, ze jsem stala za vracecky. Kockodanek tomu dodal patricnou zivou vodu. Pomyslne zvu na panaka:)

Dodola
21. 02. 2018
Dát tip

Hodně zvláštní báseň. Jako by za ní byl kus vlastní nelehké(?) zkušenosti. Při čtení se mi vybavuje tvoje "velký kulový", kolem kterého jsem svého času chodila po špičkách a raději se na nic neptala.

Díky i dalším komentářům za "pokračování" a (aspoň pro mně) dovysvětlení básně:)


Kočkodan
21. 02. 2018
Dát tip
Já básním rozumím málokdy a tady jsem v podstate pochopil jenom jedno - o trubkách nepíse zádná trubka... :-) (smajlík ctenáre, který se snazí nekoukat jako vejr)

Silene
21. 02. 2018
Dát tip

Atkijko (to říká qíčala moc krásně:)), víš, co bych chtěla? Nade vším, co čtu s ohromeným zaujetím? Vidět animaci. No, normálka tak jako si pustíš naučné video o vzniku života, vesmíru, pohybu tektonických desek, když se trhaly kontinenty, v pětiminutovém zrychlení či cosi obdobného, tak takhle zachytit proces zrození básně v hlavě autora. To by se teprv srovnávalo, zasněný smajlík.

Jo, a také ty smíšené genetiky. Tys napsala a ty víš. A jak čtu já, jak čte agáta, jak qí, jak Lerak, jak Danny, jak MarK, jak další? No prostě kolik jen je to básní a o čem všem asi? Tohle mě fascinuje.

A nikdy to nebudu vědět :).


Lerak12
20. 02. 2018
Dát tip

Pěkné víření víry. A  "zrcadlo hladiny láme hřebeny lesa" Hm ... fajnové.


atkij
20. 02. 2018
Dát tip
Danny, dekuju moc. Na antiviry jsem cas od casu pes:) qicalko, mocicko dekuju za tvuj postoj a trasy ... ze se da drhnout dno a jeste snorchlovat. Jsem rada,ze sdelujes, aspon vidim ten zaber moznosti. Super zpetna vazba. Agatko, aspon, ze zvlastne neni uplne blbe, ale to trebas taky:)) Silene, tys snad realna kriticka:) navic me rosi, ze se vydavas a nechas smocit podobnymi proudy ... vira jako takova ... v cokoli v co chceme verit a s kterymi prameny se nechat svadet... atd. atd. ... veliky dik! MarK., diky moc, vazim si!

MarK.
20. 02. 2018
Dát tip
Ale ano. Nadeje! *

Silene
20. 02. 2018
Dát tip

Čím delší životní úsek kolem mne protéká voda zejména potrubím do pračky, vír vidím při vypouštění vany nebo vylévání kýble a okysličení jinak jistě přínosným a praktickým perlátorem mi nepřipadne ortodoxně nespoutané, k nádechu otevřít okna či vyjít za humna pořád není dost, vylovím vzpomínky... na předdětné vylomeniny a podstatně delší provětrávky... projeté peřeje, soudržnost, legraci, drobet adrenalinu, pohodu, nádheru krajiny z vodních toků, tak odlišné pohledy a přístupové cesty od těch z toků silničních. Té energie, která na nic nechyběla!

Víra je propracovanou konstrukcí, promítnutá do hudební roviny, to je spoutaná vášeň, zvláštní, zvláštní tím, kolik uvolňujících emocí poskytuje, aniž by laik tušil všechna ta osidla.  

Které z těch lešení drží při životě? Všechna.


agáta5
20. 02. 2018
Dát tip

mě ta první část jako báseň nepřijde, spíše jako návod, soupis :)  dneska jsi nám to naservírovala zvláštně... ještě se vrátím


Danny
20. 02. 2018
Dát tip
příjemná báseň. ani není zavírovaná.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru