Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Variace

01. 03. 2018
3
4
1241
Autor
bixley

Dalším slovem, které je dnes na postupu, je slovo „variace“. Původně to byl hudební termín „tema con variazioni“, tedy téma s variacemi. Tento hudební útvar měl svá přísná pravidla. Dnes se však dané slovo chápe ve smyslu „obměna“.

Volně na původní hudební termín navazuje spojení „variace na téma“, například „film je variací na téma mladých lidí ztracených ve svobodě.“ Najdeme i odkaz na literaturu, „variace na červenou knihovnu“.

Užití slova se ale rozšiřuje mimo umění. Především v technice: “LED světla jsou vyráběna v mnoha variacích“. Zajímavý je rovněž novinový titulek „Variace na ramena“. Co si pod tím představit? Je třeba si přečíst pokračování: „Tělová podprsenka Triola je pod bílé halenky a topy ideální, zároveň se ale může zbarvit. V každém balení jsou totiž tři páry barevných vyměnitelných ramínek, která můžete nosit na mnoho způsobů.“ A co sport? „Cvičíme variace na obvyklé známé cviky“. Lze ovšem zabrousit i do biologie: „Vše v našem těle je variací na savčí nebo primátí předlohu.“

Nejvíc ale asi vede oblast kulinární. Můžeme si udělat kapustové nebo polévkové variace. Tady to už ani tolik není obměna, jako různorodost. Proto nás v restauraci nepřekvapí, když nám donesou jako přílohu bramborové a houskové knedlíky a v jídelním lístku si přečteme „variace knedlíků“.

Tak dobrou chuť! 


4 názory

bixley
01. 03. 2018
Dát tip

Určitá slova teď prostě frčí, záleží, jak dlouho se udrží. 


Gora
01. 03. 2018
Dát tip

Všímáš si a vtipně zpracováváš, fajn:-)


bixley
01. 03. 2018
Dát tip

No jo, lidská tvořivost je nekonečná.


agáta5
01. 03. 2018
Dát tip

:)) ty podprdy jsou zajímavé.. variace se objevuje snad všude dneska :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru