Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt novináře. O (bez)moci internetu

03. 03. 2018
3
4
629
Autor
Movsar

Ještě jednou na margo smrti novináře.

Internet, jak známo, zpochybnil vazbu centrum – periferie, ústřední – marginální. V éře televize bylo slyšet jen hlas centra, hegemonických formací, dík internetu je naproti slyšet hlas každého. A dík internetu a „společnosti spektáklu“ každý může být hvězdou.

Ukázala nám to naprosto jedinečně kauza zastřeleného slovenského novináře Kuciaka. Sociálními sítěmi proudí rozhořčení, burcuje se k odporu, k účasti na veřejné tryzně a zejména stráži demokracie. Taková vlna emocí se v historii nevidí často, snad když zastřelili Johna F. Kennedyho nebo když zemřel papež Jan Pavel II. To ovšem byly skutečně silné postavy, za nimiž stálo významné společensko-politické dílo. Jejich smrt, ať už násilná nebo přirozená, znamenala přelom.

V čem je ale „silná“ smrt novináře, o němž se dosud příliš nevědělo? Co přesně se chce tou vzpourou (a komu nebo čemu navzdory) říct?

Internet má stejně úžasné, jako i pochybné možnosti: je dobré slyšet kritický hlas periferie, který je nepostradatelným korektivem vládnoucím oligarchiím, ale zároveň je tristní, když se z marginálního – libovolným či zlovolným zásahem mediálních imagemakerů – stane centrální.    


4 názory

Dodola
04. 03. 2018
Dát tip

O Edwardu Snowdenovi se toho taky "příliš nevědělo". Naštěstí zavražděn nebyl. Kdyby byl, a to dřív, než by stihl zveřejnit praktiky NSA, mohla být jeho smrt vyhodnocena rovněž jako marginalita. Případně jako "marginalita" ve smyslu "vyšetřování skončilo, zapomeňte".

Jde-li o mocenské hry nejvýše postavených, veřejnost se pravdu nedoví.


Magdalene
03. 03. 2018
Dát tip

Novináře, jakož i jeho přítelkyni a rodiny je mi líto. Věděl co dělal, a znal rizika. Bylo to jeho povolání. Ovšem to, co se děje, už není o těch dvou. Určití lidé se potřebují zviditelnit, a ti, kteří by měli podat demisi, sedí v klidu dál na svých místech, a jen slibují a slibují a........ 

 


Z marginálního se stane centrální snadno. Stačí pár "hochů co spolu mluví" na správných místech v redakcích...


Lerak12
03. 03. 2018
Dát tip

Smrt je vždycky silná. Jen lidská blbost je silnější !


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru