Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt novináře. O jedné kompenzaci

04. 03. 2018
2
5
753
Autor
Movsar

Smrt novináře. O jedné kompenzaci

Sociální sítě a média vůbec rozhýbala smrt slovenského novináře Kuciaka. Zatímco nevíme téměř nic o tom, co se stalo v hodině smrti, víme až příliš jasně o tom, co se stalo a děje po ní. Tento hyperreálný aspekt kauzy je dobrou ukázkou toho, jak funguje baudrilardovský koncept simulakra.

Ještě jeden pojem ale situace aktualizovala, a to kompenzační teorii německého filosofa Odo Marquarda. Podle té je téměř vše, co v životě činíme, jen kompenzací něčeho jiného, a týká se to celých dějin a procesů dějiny utvářejících. Jakkoli Marquard z kompenzace vyvozuje pozitivní důsledky a vposledku ji uznává za pozitivní hybný činitel modernosti, prudký rozvoj nových médií a digitálního světa přivádí na scénu značně pochybné kompenzační motivy. A jeden z nich se ukázal i v probírané kauze.

Vezměme si kupříkladu trh s nemovitostmi. Jejich ceny, ať už v důsledku stavebních uzávěr si regulačních zásahu centrální banky, stouply na nemravnou úroveň. Toto je důvod k burcování lidu. Anebo ohromná rozvodovost, v důsledku které vyrůstají nové generace dětí nějak (zatím těžko říct jak) ovlivněných trvalou absencí jednoho z rodičů. Téměř milion občanů České republiky (slovenská data neznám) v exekuci. Otrocké pracovní podmínky v korporacích; Amazon prý monitoruje skrze speciální „hodinky“ tempo práce svých zaměstnanců. To všechno jsou důvody pro skutečné rozhořčení se.

Namísto toho ale lidé hystericky, až orientálně (pohřben v svatebním obleku), burcují k obraně – jednou smrtí poraněné – demokracie. Jaká lež, jaká kompenzace neschopnosti rozpoznat skutečnou tíseň, která společností prochází a jíž je třeba se postavit na odpor.   


5 názorů

upupa
06. 03. 2018
Dát tip

Na Slovensku sú 3 milióny exekučných konaní. Je to oficiálna správa tuším z TA3.


Umbratica
05. 03. 2018
Dát tip

Demokracie(lidovláda v rámci celého státu) je pouhýproblematický idál. Je to jen představa. Když najednou vypluje napovrch realita ,že totiž ve skutečnosti vládnou lidem zkorumpovaní politici napojení na oligarchy a mafii ,lidé mohou dokonce vyjít do ulic a požadovat novou vládu. Rozbuškou se mohou stát podobné kauzy jako ta na Slovensku, - Možná přijde nová vláda,ale oligarchové a mafie v pozadí přetrvají a zatímco popředí se vymění,pozadí skryté ve stínu přetrvá.  

Demokracie jest pouhá iluze. - Tip za námět k diskusi.


spojitost smrti Jana Kuciaka s  politikou je zatím pouze mediální, nijak prokázaná. Okolností jsou velmi nejasné, na rychlé diagnózy je ještě brzy.


Dodola
04. 03. 2018
Dát tip

Souhlas s Dianou. Vůbec nepochybuju o pravdivosti Marquardovy kompenzační teorie. Jenže její hlediska se dají úplně stejně uplatnit i na ostatní jmenované "skutečné důvody rozhořčení se".

Předkládat reakci veřejnosti na zmíněnou kauzu primárně jako projev kompenzační teorie navíc v tomto případě odvádí pozornost od tristní reality našeho politického zákulisí, o které autor dobře ví, jelikož o ní sám psal/diskutoval.


Diana
04. 03. 2018
Dát tip

Aha, takže tu jsou mnohem horší věci k řešení, než úkladné vraždy  našich bezbranných lidí....  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru