Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem ulovil kance

12. 03. 2018
5
9
1018
Autor
elf

Kanec, kňour, divočák, názvů pro tohle lesní zvíře je přehršel. Divoké prase zaplavilo naše lesy v nebývalém počtu. Myslivci, hajní, ale i pytláci mají v tomto směru žně.

Nejsem myslivec, nejsem hajný, nejsem ani pytlák. Jsem obyčejný chlap a myslivost nebyla nikdy mým koníčkem. Střílet mě sice učili na vojně, ale že bych se ve střelbě dostal do národního mančaftu, to nehrozilo ani nehrozí. Kromě toho, zabít jakékoliv zvíře je mi cizí. Přesto jsem ulovil kance. Ne jako Bivoj, ale jako člověk, který svým autobusem vozil na hony myslivce, někdy i myslivce z druhé polokoule Země.

To, že jim členové honební společnosti nadhazovali téměř nelétající bažanty, to jsem překousl jen těžko. To, že nahnali na paseku krásného srnce na smrt, to mě hodně naštvalo. Když se ale vypravili na černou, měl jsem obavy, že divočáka nelze vyhodit do vzduchu a pak do něj střelit, stejně, jako ho jednoduše dostat na paseku.. Kanaďané byli jiného názoru, nejspíš se domnívali, že chytří Češi pro ně jistě vymyslí snadný lov. Dojeli jsme k honitbě. Pánové náležitě vybaveni kulovnicemi, vysokými holinkami, perfektním oblečením, jali se nahánět.

Vědom si si toho, v čem spočívá jejich umění, zůstal jsem raději u autobusu. Netrvalo to ani patnáct minut a ke mně se řítilo zvíře, velikostí připomínající slona, alespoň mně se v tu chvíli tak jevilo. Pušky nemaje, během bych neunikl, otevřel jsem dveře autobusu. Autobus neměl na otevírání dveří hydrauliku, otevíraly se ručně, proti směru jízdy. Ten kanec ty dveře neviděl. Neviděl ani mne.

Rána.

Dveře se kymácí na posledním pantu, kanec chroptí a padá k zemi s nohama vzhůru. Zlomil si vaz či co? Ještě několikrát s sebou škubl a pak ztichl. Já také téměř nedýchal, protože mě vyvrácené dveře srazily na zem. Z lesa přiběhl průvodce oněch myslivců a pět dalších chlapů. Já jsem je nezajímal. Jen ten mrtvý kanec.

Ovšem na výřadu - mimořádnou cenu za zcela ojedinělý způsob lovu, obdržel autobus a já.

 


9 názorů

elf
19. 04. 2018
Dát tip

Děkuji moc. Těší mě to.


Lakrov
19. 04. 2018
Dát tip

Tohle je hezky napsaná groteska s náležitým nádechem despektu k oněm "pánům tvorstva".  Tip.  


Kočkodan
14. 03. 2018
Dát tip
To je jistě lepší, že jsi dostal na výřadu mimořádnou cenu, ne větvičku mezi zuby... ;-)

agáta5
13. 03. 2018
Dát tip

to jsou věci :)) bushaj by ti měli říkat :)) jsem se pobavila i když to určitě musela být šupa a pěkný šok .. tak se tu usmívám jen decentně


elf
13. 03. 2018
Dát tip

Děkuji všem, těší mě to.


Petr333
13. 03. 2018
Dát tip

:) hezká miniatura a vlastně je fuk zdali autor prožil, nebo mile fabuloval. Tip


Danny
13. 03. 2018
Dát tip
v jedné počítačové hře (dungeon masterovi) se potvory lákaly pod dveře a pak se stisklo tlačítko na zavírání dveří a tím se nestvůry likvidovaly :) tak připomnělo :) vtipně napsané, tip

Lerak12
12. 03. 2018
Dát tip

Lovy beze zbraní. Dobrá finta!


atkij
12. 03. 2018
Dát tip
No, verim, ze se doopravdy stalo. Takovou kuriozitu clovek snad ani nevymysli:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru