Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Průhled

15. 03. 2018
15
12
978
Autor
Umbratica

 

 

Průhled

 

Letadla nad hejnem vran

a fialová pára...

Trhlinou v šedi

najednou vidíš

ten vyšší nebeský provoz

v růžových paprscích

skrytého reflektoru

 

Až se zas opona zacelí

zbude ti tady dole

jen polňačka pro pěší

a její vyrudlé bláto

 

Můžeš si potom představovat

všechny ty movité cestující

nahoře nad svou hlavou

a jejich - jiné možnosti

 

Kolik jim chybí do andělů ?

 

 

 


12 názorů

Umbratica
19. 03. 2018
Dát tip

Kočkodane,

já jsem v letadle párkrát letěla,byly to sice nezapomenutelné zážitky,nicméně mým oblíbeným dopravním prostředkem je plachetnice.

 

Leraku,

ve všem s tebou souhlasím. Nedávno jsem slyšela,že v Itálii byla založena Strana proti pokroku.Až zapustí tahle strana kořeny i u nás,budu aspoň vědět,koho mám volit.

 

Magdalene,

auta bych nechala na zemi. Ta se na rozdíl od letadel dají očistit od škodlivin.U letadel něco takového není a nebude možné.

 

Markel,

i když to tak možná vypadá,nejsem pesimista.Pořád si myslím,že tzv. Pokrok se zastavit dá,pokud o něj lidé nebudou stát. Věřím,že násilím se pokrok lidem vnutit nedá.

 

gabi,

díky za hvězdičku.


...*


Markel
17. 03. 2018
Dát tip

smutný, pro mne smutný **


Magdalene
16. 03. 2018
Dát tip

Kdyby jen letadla za chvíli tam budou běžně i auta. Zaujala:-)


Lerak12
15. 03. 2018
Dát tip

Už vše pro člověka podstatné bylo vymyšleno! "Pokrok" už jen směřuje k zisku a naší nekonečné potřebě pohodlí. Už jen ten paradox šetření času, kterého máme stále více jako v deficitu.

Bůh nás opouští do exilu jiných galaxií. Nepotřebujeme ho. Stejně tak se emancipujeme od přírody. Svět sestává se z miliardy božstev!! Píšeme bibli pokroku.Je otázkou, kdy to Země s namyšleným a jediným článkem přírody (který nic nedává a jen bere) s námi ukončí.

Člověk mechanicko-virtuální anděl. To je snad cíl.  A zatím, ještě v lidských duševních, fyzických podobách, máváme křídlama empatie, poezie a krásy.

Tvá báseň, jedno poetické zamyšlení!  


Kočkodan
15. 03. 2018
Dát tip
Já jsem v letadle neuletěl ani tak krátkou štreku jako kdysi bratři Wrightové. To je na mně (mimo mnohé jiné) trochu andělské.

Umbratica
15. 03. 2018
Dát tip

Ano,Dodolo,

po jistou dobu se celkem otevřeně mluvilo o tom,jak dopravní letadla poškozují ozonovou vrstvu. Už se o tom tak nějak muvit přestalo a všechno se svádí na určité druhy plynů,kterými se plnily lednice nebo spreje a taky na hovězí dobytek,který produkuje metan. O letadlech se už tolik nemluví,natožpak o raketách. Pokrok je přece Pokrok a ten nelze zastavit.


Dodola
15. 03. 2018
Dát tip

Ten vyšší nebeský provoz...  realita je méně poetická, den po 11. září byly v USA pozastaveny všechny lety a globální teplota prý klesla o jeden stupeň (což je z hlediska odborníků hodně)


Umbratica
15. 03. 2018
Dát tip

Mně chybí do anděla ještě několik milionů.


agáta5
15. 03. 2018
Dát tip

zajímavé přemýšlení... mě chybí do anděla jen křídla :))


Umbratica
15. 03. 2018
Dát tip

Diano,

v čínských tušových kresbách je obvyklým námětem venkovan - mraveneček s otepí klestí na zádech mezi ohromnými skalními útesy.Současnou dobu by asi charakterizoval kresba takového venkovana s obřím Boeingem nad hlavou.

Dnes se většina lidí modlí k "andělům",kteří létají v letadlech,hlavně v těch soukromých nebo těch privilegovaných státních.


Diana
15. 03. 2018
Dát tip

Možná jim do andělů chybí víc než těm, kdo šlapou  vyrudlé bláto polňačky.... Moc pěkné, k zamyšlení ***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru