Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nakreslené jaro

Výběr: snake_01
15. 03. 2018
23
18
1443
Autor
Umbratica

 

 

Kresbičky křídou -

Před školkou zatím kvete

aspoň silnice

 

 

Kresbičky křídou -

Stružky  dešt'ové vody

lámou květiny

 

 

 


18 názorů

Umbratica
12. 04. 2019
Dát tip

snake,

děkuji za výběr i za komentář.  Velká většina mých haiku je vymyšlená, ale tahle jsou autentická a obě vznikla přímo na ulici. To druhé ale vzniklo před soukromým domkem, kde taky byly na asfaltu dětské křídové kresby.

Právě před rokem jsem tady na Písmáku delší dobu nebyla. Uvažovala jsem o tom, jestli se sem mám vůbec ještě vracet, uvažovala jsem o tom,že už bych měla publikovat pod novým jménem jen a pouze haiku.V té době jsem chtěla psát pouze "autentická" haiku a tak jsem chodila po ulicích a lovila svá "street haiku" a "street senrjú" . Mí čtenáři ale nesli velmi nelibě, že jsem se změnila z Um v Musašiho a možná i proto většina mých autentických haiku propadla. Možná to bylo taky proto,že moje senrjú o bezdomovcích byla pro lidi příliš drsná. Když jsem tedy zažila takový debakl autenticity, vrátila jsem se opět k haiku vymýšleným ba často i odvozeným a opět se dostavily jakési úspěchy.  Autenticita asi tak nějak není pro mě. Tohle je řídká vyjímka.  


snake_01
11. 04. 2019
Dát tip

První mi přijde jako velice svěží a nápadité haiku, mám tyhle posuny ve vnímání a překvapivé pointy rád. Za něj Tip a Výběr.

Oproti tomu druhý text mi už nepřijde tak dobrý, protože poslední verš chápu jako metaforický posun, i když rozumím, že je to metafora jen napůl, protože je to zároveň pokus o popis reálného obrazu.


Musaši
17. 05. 2018
Dát tip

Koškodane ,

jsem taky haikař jako Umbratica a to ,co ona dělala jako bočák,já dělám na celý úvazek.

Závidím Umbratice všechny ty dada improvizace,které jsi jí posílal.Kolikrát byly totiž lepší,než celá ta její tvorba. Mně napsal pod "Opravou" dada haiku zatím jen Miroslawek,ale mně by se určitě víc líbila dada haiku od tebe.


Umbratica
22. 03. 2018
Dát tip

Díky ,Petře.Tipu od tebe si vždycky vážím.


Petr.II
19. 03. 2018
Dát tip

jo, ... *


Umbratica
19. 03. 2018
Dát tip

Kočkodane,

díky za variace. Vidím,že bys v padesátých letech mohl psát budovatelská haiku.

 

Magdalene,

je supr,když se ti nápad na haiku tak nějak sám vnutí v realitě. Mně se to stává zřídka,ale stalo se mi to kupodivu taky dnes ráno,když jsem šla v tom šílenám mrazu v šest hodin kontrolovat teploměr a procházela jsem kolem talovínů už zase zapadsaných sněhem.

 

Diano,atkij,Backu.Čudlo,Markel,Darmošlape,CHT,

moc děkuji za chválu a za hvězdičku.


CHT
18. 03. 2018
Dát tip

Dvojka je Jednička.


Darmo-šlap
18. 03. 2018
Dát tip

Bezva.


Markel
17. 03. 2018
Dát tip

lííííbíííí ***


Magdalene
16. 03. 2018
Dát tip

Tak to je ten nápad? Krásné vrátit se zpět.  1.:-)


Čudla
15. 03. 2018
Dát tip

/*


Kočkodan
15. 03. 2018
Dát tip
Bóža je třídou za ponkem přímo kvete skvělá dělnice Už není třídou stružky ohnivé vody zjev ojetiny

obě super /**

atkij
15. 03. 2018
Dát tip
Mile chytre vnimave... pripomnela jsi mi jeden muj starsi text na podobne tema...zkusim vystrachat.

Diana
15. 03. 2018
Dát tip

hezké *


Umbratica
15. 03. 2018
Dát tip

Agáto,Dodolo,

ta haiku jsou autentická. Když jsem v pondělí odcházela z knihovny,objevila jsem před jednou školkou pomalovanou silnici. Byly tam nakreslené jako obvykle domečky sluníčka a velké kytičky za plotem větší než ty domečky. Vypadá to,že děti s paní učitelkou se na jaro těší ještě víc než my. Bohužel ale právě začínalo pršet.

Dodolo,

původně v tom haiku byl přesně ten verš  stružky dešt'ové vody. Až poptom jsem to změnila. Ale když myslíš,že je to lepší,dám to tam,jak to bylo původně.


Dodola
15. 03. 2018
Dát tip

Líbí se mi druhé, jen mi tam trochu vadí ta spojka, víc by se mi osobně líbilo stružky dešťové vody   ale to jen subjektivní dojem, nikoli rada:)


agáta5
15. 03. 2018
Dát tip

pěkné, si to představuju ... a připomínám si "nekresli tam, kam nedoplavu.." 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru