Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mezery do neskutečna

19. 03. 2018
10
11
1112
Autor
Movsar

Spleen posledního dne

Zas překračuji hranici, jíž je mi noční Vltava. Z důvodů čistě prozaických volím most, a ne brod. Zas mě zlákala romantika sídliště v neděli po setmění. Víkendoví ptáci se vracejí do hnízd, milenci hledají, kde by pořídili láhev vína a šunku, pejskaři v bačkorách, na balkonech světýlka cigaret a pár podivínů mezi betonovými stěnami. Beznaděj nedělního večera, spleen posledního dne.


Kadeřnictví vpodvečer

Kadeřnictví vpodvečer. Únava personálu i zákazníků. Hromady vlasů; v každém jednom jedinečný kód, zpráva o člověku, který brzy zmizí. Pro čekající tu mají bohatý výběr lifestylových magazínů: Hair, Bydlení, Elle, Ezoterika; dbají i na hygienu duše. Na stěnách velkoformátové fotografie modelek, ikony lazebnického chrámu. Orchestr: fény, strojky, nůžky a první nůžky. A řada umyvadel a v každém hlava.


Jakub z Neotrkanky

"Jablečné soté s ranními červánky a kávu ve vanilkové košilce." Servírka se usmála výrazem kvetoucí třešně a zmizela ve výstřihu cukrárny. Pak jako důkaz sladkosti předložila, co objednal. A Jakub z Neotrkanky se napil mocným douškem a propadlištěm hrdla nechal mizet soté i s červánky. Servírce za blůzou mezitím dozrávalo srdcové ovoce. "Ještě trochu mléka." Jakub z Neotrkanky byl zkojen.


Trochu jiná káva

Ona je zachumlaná v plédu, má martensky a baťůžek a pěknou tvář. On je podsaditý v manšestrákách, s vousy a s baťůžkem hlásícím se k fair trade. Káva jen z biobobů! Vystoupí na náplavce, kde v sobotu kvete velké ekologické lalulá. Projdou se, přivoní k medu od veselých včelek, mýdlu z lidských kostí, dají si doušek sušené vody. A pak si nechají odsypat do pytlíčku kýžené bioboby. Trochu jiná káva!


Mezery do neskutečna

Svět byl dokonale zmapován: google maps, wikipedie, wikileaks, aplikace k identifikaci obrazového materiálu, DNA.. Velmi ostré světlo informací padlo na věci. A přesto žijeme v době nejhorších bludů, fake news, jimž se masově věří. Jako by člověk uvnitř té dokonalé mapy skutečnosti z nějakého romantického puzení hledal mezery do neskutečného.


Rozmoklé stíny

Slzavému počasí neunikne žádné srdce. Zmoklé silnice zrána a navečer, nízký tlak a obloha, spleen. Mrtvý novinář, úplatný soudce, pistolník z autobusu, demonstranti na Václaváku, varhaník, co vraždil, dokonce i 23 ruských diplomatů. A taky milenci nebo Tomio Okamura. Déšť, co smývá stíny, dam i viníků.


Prostor literatury

Večer co večer propadají se do prostoru literatury. Čtenáři. V doteku s textem, dosahují uspokojení. Osamělé ženy, dospívající mudrci , studenti, básnivci, filosofové. A na služebně na kraji města kdosi čte text usnesení, jež bylo napsáno přímo jemu na míru. A ani přes tento krásně osobní rozměr téměř jistě spokojen nebude.
 


11 názorů

Movsar
24. 03. 2018
Dát tip

díky, upupo. ikony lesbického chrámu jsou pěkné až něžné vyjádření.

ano, tady se trhy konají často a lidé si tak připomínají ztracenou přírodu, aniž by se zamysleli nad tím, že ji sami zničili a dál ničí, třebas tím, že i 100m musí ujet autem; patrně by je jinak bolely hrozně nohy...

 


upupa
24. 03. 2018
Dát tip

splín -presne to vnímam

kadeřnictví - Čítal som, že: ikony lesbického chrámu. Aj to by mohlo byť, nie?

Jakub - najlepšia báseň za x rokov!

ekologické lalulá - to je prdel! Sú takí magori. Jeden nám ponúkal: Dajte si, chlapi, to je zaváraná sója, to robila moja žena. Keď som ochutnal, naplo ma, a nie bez príčiny - bolo to total pokazené! Ale ten magor to žral, lebo je to "zdravé". Teraz je kultúrnym atašé na okrese.

mazery - Asi mal Luther pravdu, keď nabádal, že vzdelanie je škodlivé, a treba len veriť

stíny - Raz si nikto ani nespomenie na počasie týchto dní, keď budeme "rýt držkou zemi".

literatúra - Tá je dnes fakt divná.


Yan73
23. 03. 2018
Dát tip

Super.

 


Movsar
22. 03. 2018
Dát tip

díky tetřeve! 


Tetřev
22. 03. 2018
Dát tip

Tak mně se nejvíc líbilo Kadeřnictví a Jakub...


Movsar
20. 03. 2018
Dát tip

díky, romane, za návštěvu a zprávu.

a díky agáto, jsem rád, žes posnídala s jakubem. :-)


agáta5
20. 03. 2018
Dát tip

všechny jsou dnes parádní, u Jakuba jsem se uchechtla :)  


Movsar
19. 03. 2018
Dát tip
Myslíš ty blázniviny z cukrárny? Vím, promlouvá tu nějská jurodivost. Díky! Díky atkij dávám haikumanům k dispozici

atkij
19. 03. 2018
Dát tip

... a ještě zestručnit a je z tvých miniatur geniální směs haiku ... 

Poezie!


Josephina
19. 03. 2018
Dát tip

snad ti to vydrží! ... zmizela ve výstřihu cukrárny ...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru