Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínky na Afriku

23. 03. 2018
15
37
2668
Autor
Yan73

Navazuji volně na dílo Umbraticy ze dne 1. 3. 2018 "Balada" + z dnešní zpětné četby webu vidím, že jsem se zařadil do fronty tvůrců, kteří pracovali s 13. komnatou

Šedivé moře, bílé písky,

kosa a lesy. Rujána.

Vítr se otřel o nudistky.

To není místo pro Yana.

 

Zato v Africe slunce pálí

na modrém nebi bez mráčku.

Jemný písek lemuje skály

na pláži plné naháčků.

 

Moře je sytě modré, čisté,

houf bílých dětí vysmátý.

I závora je na svém místě

(ta od třinácté komnaty).

                        Bůh je prý mlynář… mlýny melou.

                        „Přestávka děti, bude meloun!“


37 názorů

Bačkovský
před 11 měsíci
Dát tip

Igor Larionov by to napsal ještě lépe. A co Mario Lemieux mistr volného verše? Dost vtípků - dobře napsané, lehce připomínající Ivana Blatného.     


Yan73
24. 05. 2018
Dát tip

Dík, ahoj Y.


Čudla
23. 05. 2018
Dát tip
Snaha se cení. /*

Umbratica
09. 04. 2018
Dát tip

Nevadí. Jedna má básnička zmizí,jiné se objeví. Nebudu tady věčně a tak musím "plnit plán". - Ty ale piš jen když na to budeš mít náladu.


Yan73
09. 04. 2018
Dát tip

Všiml jsem si ji teď a líbí se mi. Jinak ale nestíhám :(

Ahoj Y.


Umbratica
05. 04. 2018
Dát tip

Vidím,že jsi tady,Yane73 a tak si říkám : proč asi nezareagoval na moji básničku Sever proti jihu. Příště tu básničku smažu,tak doufám,že se aspoň do pondělka nějaké té reakce dočkám.

Někdy jsi zvláštní Yane. Pěkný víkend.


Umbratica
29. 03. 2018
Dát tip

Neubráním se přecejen několika drobným poznámkám týkajícím se formy.

Anglický sonet lze psát jen a pouze v pětistopém jambu. Pokud bychom byli ortodoxní,pak rým by musel být střídavý a poslední dva verše(pointa) by měly mít vždy jedenáct slabik. Kvalita rýmů by měla být pokud možno dokonalá,přičemž tě mohu ubezpečit,že otázka gramtických trýmů byla básníkům minulosti zcela ukradená.

Co se rytmu týče,nejhorší je sedmý verš : "Jemný písek lemuje skály".To je naprosté vykolejení. Pátý verš taky není tedy nic moc.

Pokud chceš psát jambem,mysli na to,že na počátku verše musí být bud' jednoslabičné nebo tříslabičné slovo. Nikdy tam nesmí být slovo dvouslabičné.

Tvou básničku jsem si stáhla. Soudím,že je to asi nějaká hádanka,takže nad ní budu přemýšlet.

Přeju pěkné velikonoce.

 


Yan73
27. 03. 2018
Dát tip

Radovane,

dovolím si nesouhlasit. Dílo jsem psal jako metrickou báseň, tedy báseň s předepsaným počtem slabik a s pravidly o obsazování přízvuků, u které platí řada pravidel. Bez určité znalosti pravidel metrickou báseň nelze napsat a myslím, že je legitimní přemýšlet o tom, proč autoři třeba jako Seifert někdy z normy vybočí.

Pokud jde o mě, existenci pravidel jsem čerpal mimo jiné z díla Miroslava Cervenky a Květy Sgallové "Kapitoly o českém verši", které považuji jako cenný zdroj, byť je pro mně četba obtížná z důvodu použití odborného jazyka. Nicméně o užitečnosti a fundovanosti díla nemám nejmenší pochybnosti. 

 

Dík za zastavení, měj se, ahoj Y.

 

 

 

 

 

 

 

 


Yan73
27. 03. 2018
Dát tip

Qíčalo,

byl bych smutný, pokud by u Tebe měly přetrvávat nějaké nepříjemné pocity spojené se mnou. Určitě nemám ani nejmenší pocit, že jsi mou báseň "zneuctila". To rozhodně ne. Naopak jsem rád, že jsi ji přečetla, odhalila nepravidelnost a napsala mi svůj názor.

Nemám ale ani pocit, že by měl být mezi námi nějaký rozpor. Shrnu -li to, tvrdíš, že je tam "rytmický kiks", přičemž mám za to, že v tomto směru se určitě nemýlíš. 

Toho jsem si vědom. Uvedené verše jsou nepochybně mimo normu. Nicméně pokud čtu třeba Seiferta (podědil jsem sebrané spisy) - potom z té normy v nikoli nevýznamném počtu případů vybočuje. Nemám pochybností, že věděl co dělá (stejně jako mnozí jiní) a podle mně je legitimní přemýšlet o tom, proč to dělal a zajímá mě to.  

Dík za zastavení, měj se, ahoj Y.

 


atkij
26. 03. 2018
Dát tip
Se mnou taky komunikuje, mozna az moc. Takze jsem to i ocenila:) Konkretne zde by me nazor zminovaneho Mwk hodne zajimal. Treba i kvuli sobe, jestli na rytmu zbytecne nebaziruju.

agáta5
26. 03. 2018
Dát tip

se mnou komunikuje... :)


Umbratica
26. 03. 2018
Dát tip

Z rytmických kiksů si nic nedělej. Mně nikdy nic nevytkl ani sám velký Mwk,z čehož vyplývá že sama rytmická dokonalost nestačí. Báseň musí komunikovat se čtenáři. To je to hlavní.


Yan73
26. 03. 2018
Dát tip

Pokud jde o "rytmické kiksy (první a třetí verš druhé sloky"), přemýšlel jsem o tom. A mám, za to, že je to určitě mimo metrickou normu. Ale podobná řešení jsem ve čtyřstopém jambu viděl vícekrát, z hlavy uvádím, např.:

Jaroslav Seifert:

"Básník? říká jen třesky, plesky"

"mamka Verunku pochválí"

 

Jan Zábrana:

"a v tom přitáhli od východu"

"kdyby nebylo v lidských silách"

a je toho mnohem víc, nejedná se o nevýznamnou výjimku.

 

Takže otázka zní, proč ne?

Ahoj Y.

 

 

   

 

 

 

 

 


Umbratica
26. 03. 2018
Dát tip

Pobřeží Rujany tvoří křídové útesy , před kterými jsou pazourkové pláže. Mezi kamením lze najít docela snadno zkamenělé ježovky nebo belemnity,takže by si tam egil přišel na své. Jsou tam ale i písečné pláže,kde si v přilehlém stánku můžeš zakoupit dětskou nebo dospěláckou lopatu a stavět obří hrady nebo zahrabávat rodinné příslušníky po krk do písku. Za mne to byla oblíbená zábava německých domorodců.


Yan73
26. 03. 2018
Dát tip

Dík.

Na Rujáně jsem nebyl. Vycházel jsem z Tvé básně + jsem tam doplnil Ty nahatý Němky. Viděl jsem též Údolí včel s Čepkem a Kačerem a přijde mi, že ty scény, jak odejde z kláštera jsou natočený na Rujáně - nebo alespoň takhle si ji představuju. 

Ahoj Y.

 

 


Umbratica
26. 03. 2018
Dát tip

Velmi se mi to líbí,Yane. Spojil jsi mou Baladu se stylem Skleněného intermezza. A taky je vidět ,že na Rujaně jsi opravdu byl,protože ona je fakt plná nudistů.  - V poslední době se tam taky prý objevují dřevěné plastiky staroslovanských bohů,nebot' Rujana je kultovní místo Slovanů. - To nemohu potvrdit ani vyvrátit. Dlouho jsem na Rujaně nebyla. Tip. 


agáta5
26. 03. 2018
Dát tip

teda qíčalo... rytmycký kiksy, jo??  !! :))  styď se


Yan73
26. 03. 2018
Dát tip

Dík za zastavení a za přízeň. Ahoj Y.


mND
25. 03. 2018
Dát tip

je to tam no


MarK.
24. 03. 2018
Dát tip
Bavilo ma to. *

Josephina
24. 03. 2018
Dát tip

čtu až teď, ale na naháčky jsem taky myslela - viz výše


Dodola
23. 03. 2018
Dát tip

Úsměvné, aspoň když závora je na svém místě. Jen by mi tam seděly spíš černé děti, ty bílé fakt spíš na té Rujáně:)


agáta5
23. 03. 2018
Dát tip

já pochopila hned, že třináctá komnata je ještě bezpečně uzamknuta... líbí


Yan73
23. 03. 2018
Dát tip

OK, dík za zastavení, snaha byla. Ahoj Y.


atkij
23. 03. 2018
Dát tip
No, ja jsem to schvalne zamaskovala, s ohledem na autora. Nudistky bez odezvy, po nahaccich se odemyka trinacta komnata. Tak asi ne, ale takto me to cinklo. Metrum nekteri autori neresi, ctu takove halabala basne, tam mi to kupodivu nevadi. Ale pokud prvni slokou najedes na urcitou formu, mel by ses ji drzet i dal ... si myslim... Ano, ve druhe sloce je odklon nejvyraznejsi...presne v mistech, na ktere poukazujes.

Yan73
23. 03. 2018
Dát tip

Dík za zastavení.

Vysvětlovat jsem to asi neměl, ale když už jsem to udělal, tak se zeptám, jaký byl Tvůj výklad?

Pokud jde o metrum, myslím že mám "chybu" v prvním a třetím verši druhé sloky, jinak ne. Zkoušel jsem to nahradit jinak, ale z možností, které jsem vytvořil, se mi nejvíc líbí ty "chybné" a chtěl jsem do básně dostat určitý konkrétní obsah, s čímž jsem se docela nadřel. Přijde mi, že podobné řešení jsem u čtyřstopého jambu viděl i u renomovaných básníků též a vícekrát - a přemýšlel jsem, proč to tak udělali. Můj názor je, že dali přednost obsahu před metrem. Ale určitě se ale mohu mýlit a nijak nepopírám mezery ve vzdělání.

Myslím, že jsem před časem vedl "při" se Safiánem ohledně gramatických rýmů, kde jsem zastával stejné stanovisko jako ty a přijde mi s odstupem, že jsem neměl pravdu.

Dík za trpělivost a ahoj Y.

 

 

 

 

 

 

 

 


atkij
23. 03. 2018
Dát tip
A je je, vysvetlovani. Pochopila jsrm tedy trochu jinak a ta verze se mi zamlouvala:)

atkij
23. 03. 2018
Dát tip
Pod zdanlive laskovnou, maskovaci linkou, vnimam cosi, co se muze zdat pro nekoho treba nespravedlive. Obsahove je to pro me vyvazene, proste preneseni se nad vec ironii. Jedine bych vytkla metrum, v druhe sloce kopanec hned v prvnim versi ... a na par dalsich mistech, ale na tom by se dalo mozna i bezbolestne zapracovat:) Za obsah a zaujmuti plusko.

Yan73
23. 03. 2018
Dát tip

"Místo pro Yana" není na Rujáně, ale v Africe.

Je to vzpomínka na dětství, cca 7 let. Takže si pamatuji modrý nebe bez jediného mraku, sytě modrý průzračný moře, písek, skálu, meloun a slunce, ohromnou žlutou žhavou kouli a děti, který se koupou. Rýmy odpovídaj tomu, že je to vzpomínka na dítě. Mně přijdou v pořádku.

Dětství by mělo být pro dítě teoreticky pěkný, pokud možno. Nicméně dříve nebo později skončí a na každýho čeká jeho třináctá komnata, tedy něco nepříjemného, co v sobě nese - někdo se do ní vypraví, někdo ji ignoruje, asi možností je víc. V té básni jsem nechtěl vůbec vyjádřit, co v té komnatě je (to  dítě přeci řešit nemůže, resp. nemělo by a každý tam má něco jiného), ale to, že je. Tj., že dětství není nekonečná pohoda, ale stav, který skončí - což už teď přeci vím, když se dívám dozadu.

Dík za přemýšlení a za zastavení, ahoj Y.

 

 

 

 

 

 

 


Gora
23. 03. 2018
Dát tip

Tak mne by třeba zajímalo, kde je tedy to "místo pro Yana", nejen to konstatování, a co je tou třináctou komnatou, a k tomu nápadité verše, takový rým pálí - skály, bez mráčků - naháčků moc prostoru fantazii nedávají, anebo zkus volný verš, jestli ti vázaný brání v rozletu:-)


Yan73
23. 03. 2018
Dát tip

Nevím, je to moje reakce na báseň Umbraticy, kterou jsem před časem slíbil a moje kontrastní  uzavřená vzpomínka na dobu, kdy mi bylo asi 7 let, kdy jsem sice byl dítě, nicméně jsem už ty dveře od třinácté komnaty začínal tušit.

Dík za zastavení, ahoj Y.

 

 

 

 


Gora
23. 03. 2018
Dát tip

Yane, tentokrát usměvavé..meloun potěšil..  .ale mám pořád trochu problém s obsahem...počkám, co na to ostatní...rýmovat jistě umíš, ale co dál, co dál...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru