Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BILANČNÍ - JSEM STAREJ - FEJETON

11. 04. 2018
8
6
888
Autor
kuča

 

   Koncem roku se sluší pohlédnout do zpětného zrcátka, souhrnně zabilancovat a střízlivě balancovat. Dobrá, proč ne?

   Po třiceti letech jsem přestal pinkat volejbal. Pajdal jsem pak totiž hůř než úlisný hrabě Talleyrand a přestal se pod vysokou síť těšit. Lekám se pozvednout činku. Pravěké přetažení ramenního úponu dlouho úspěšně podřimovalo (a tím našince ukolébalo do bezstarostného klidu), ale teď o sobě dává vědět více než bolestivě. Cítím se starej. Asi proto, že jsem. Televizní reklamy, ministerstvo práce a moje žena sice unisono tvrdí, že sotva atakuji střední věk, ale já vím své. Po padesátce už dýchavičně hraju ten druhý, horší poločas.

   Obdivuji Rakousko-Uhersko, těžko se srovnávám s hopsandovou kulturou mužských umělkyň SCREAMERS, příliš nechápu, co dělají ženy v armádě, v policii či se skalpelem v ruce na pitevně. Nemoderně nosím slipy. Nálepek mám tudíž víc, než kufr protřelého obchodního cesťáka -  xenofobní, sexistické, šovinistické, div ne fašistické. Asi bych měl být naštvaný, ale je mi všech těch korektně genderových a HATE FREE nálepkovačů vlastně líto. Nemají pravdu, ale mají peníze, drzost a prostor. V pořádku, nesouhlasím, ale respektuji. Ještě pamatuji, že jsem také prosazoval obdobně příkré názory a svět se zdál křišťálově jasný a přehledný. Teprve teď (ve stáří) začínám chápat Sokratovo "Vím, že nic nevím" a soudím povětšinou opatrněji, pomaleji.

   Jako historik razím tezi, že vše nové je pouze zapomenuté staré a koneckonců - lidé se sice jinak oblékají, nosí jiné účesy, ale vzorce chování jsou stále tytéž. Jistě, kdybychom se z dějin chtěli poučit, šlo by to. Bohužel, základní poučka praví, že lidstvo je nepoučitelné. Takže zase nic.

   Prý jsem pesimista a škarohlíd, ale kdepak, jásám, jsem dítě Štěstěny! Vždyť padesátky se nedožili ani takoví giganti jako Přemysl Otakar II., James Dean, svatý Václav, Alexandr Makedonský; o Ježíškovi nemluvě.

   Jsem tak starej, že ve sprše používám klasické mýdlo. Jsem tak starej, že si můžu dovolit takto psát. Vyšší věk má přece jen určité výhody a klady!


6 názorů

agáta5
13. 04. 2018
Dát tip

klasické mýdlo vysušuje... používám gelové s olejem :)) ale stará jsem taky.. ale nedbám.. v mozku to mám nastavený jinak.. je mi pořád třicet a nějak s tím nic nemůžu udělat, mozek prostě stárne pomaleji než celý tělo.. chvála mu!!

a víc žen do armády, policie a... jen ať se to promíchá, oni ti chlapi pak o sebe víc dbají.


Diana
12. 04. 2018
Dát tip

Velmi upřímné a pochopitelné. V mnohém máš dokonce pravdu ;-)))*


Kočkodan
11. 04. 2018
Dát tip
Ano, jako součást lidstva jsem i já nepoučitelný. Kolikrát jsem si už říkal, že tvoje dílka přestanu číst, ale potom zase... (Jde pochopitelně jen o humor nejdrsnějšího zrníčka.)

...tak to jo... :-))


Lerak12
11. 04. 2018
Dát tip

Tenkrát jsem se zmínil v jedné básni. "Lidské stádo si běží a rozum mu zůstává stát."

To chce klid! Každého to jednou čeká. Klasické mýdlo je jak klasická poezie a literatura pro klasiky. Očišťuje a kvalitou potěší.

Pěkný fejetónek!  Je jich zde, jako šafránu.


A taky mě pustí v hromadné dopravě sednout, můžu si obléci v podstatě cokoliv a nikdo na mě  nezírá (na blázny se nemá koukat) a můžu klidně nahlas říci, co si myslím.

Poslední zmíněné mám nejraději. Počkej si na takové výhody ještě pár let a teprve pak poznáš, že opravdu nic nového není a vše se opakuje .

Jen ti mladí to zatím nevědí. Musí si na to počkat. :-))) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru