Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odkaz budoucím rytířům

12. 04. 2018
16
24
1025
Autor
Umbratica

Název a téma básničky jsem si vypůjčila z někomu možná povědomé sbírky "Obvyklé hrdinství".

 

 

 

Odkaz budoucím rytířům

Yanovi73

 

Co s rytířem jejž musí kladkostrojem

dva panošové zvedat na koně ?

Co s horou staré zrezivělé zbroje ?

Jak jistý tesař v Novém zákoně

jen nalehko si vyjed' z chudé stáje

Kůň není nutný osel postačí

Bud' poutníkem spíš nežli vozatajem

jenž na pětníku kočár otáčí

Meč vyměň za hůl pancíř za košili

a nemusí být zrovna drátěná

Tví fanoušci co na turnajích šílí

jsou pouze matné stíny na stěnách

             v té jeskyni k níž dovede tě cesta

             ta o kterou jsi nejspíš ani nestál

 

 

 

 


24 názorů

Umbratica
04. 06. 2020
Dát tip

Mirku,

díky. Jsem ráda, že potěšilo.


mirek
19. 11. 2019
Dát tip

super...T


Yan73
18. 04. 2018
Dát tip

Vložil jsem sem dvě básně na čtrnáct řádků + mám výhledově v plánu ještě jeden pokus. Nějakou Ti též věnuji, až budu přesvědčený, že stojí za to (což nemusí nikdy nastat, ale naděje tu je). Ahoj Y.


atkij
16. 04. 2018
Dát tip
Jj, jasne jamb, byla jsem mimon, az ted po sobe znovu ctu ten nesmysl:) Stejne, pokud napisu nekdy nejaky, nejspis nebude anglicky, ale spis na zpusob Kollarovskeho sonetu, kterou prevzal i Hirsal ... viz nize ... v trochejskem metru, kde tedy Kollara spis ironizuje a prevzal si ho do nazvu, ale to neni az tak podstatne:) spis, ze tato cesta by byla pro me schudna:) Josef Hiršal: Ján Kollár: Co je dneska v Slávů zemi divem Co je dneska v Slávů zemi divem, za sto roků bude uzené: ovčí střevo, masem plněné. Každý řekne: pojď blíž a tu si vem! Jako vrány na topole křivém Němců mračna meč náš odžene od stolu, kde v míse skleněné párek bude křenu ve pálivém. Kroky Franků, Románů i Vlachů pospěchají blíže k Vltavě. Párek bude k chlebu, ba i k hrachu. Slávy syn pak možná hltavě počne jíst s chutí jak od rarachů. Kýž i já jsem na té oslavě!

Umbratica
16. 04. 2018
Dát tip

Štírko,

já jsem si vědomá toho,že dokonalost dnes asi nemusí většina lidí a taky vím,že za vázaný verš dostanu  víc než 15 tipů jen když je na Písmáku určitá speciální konstalace čtenářů. Tentokrát to asi nevyšlo a básnička se chýlí ke smazání.

 

atkij,

těším se na tvůj sonet,ale v anglickém sonetu lze použít pouze jamb.Daktyl je nepřípustný.

 

Leraku,Yane,Dodolo,

díky za chválu.


Dodola
15. 04. 2018
Dát tip

Krásný sonet


Yan73
13. 04. 2018
Dát tip

Oslovilo mě to:) (nejen pod nadpisem) Ahoj Y.


Lerak12
12. 04. 2018
Dát tip

Je pro mě skvělé, když nacházím v dílech myšlenky se kterými se dokáži ztotožnit. Už vůbec uchopitelných myšlenek v literatuře ubylo a vystřídala je "díla" rychlého občerstvení. To není moralizování, ale přiznání si faktu postmoderní doby. V klasice lze najít existenciální otázky i podněty autorů k bytostnému zamýšlení se, nad "hodnotou (ne jen) lidského života." To mě baví a to nacházím v Tvé tvorbě i některých zde ostatních.  Proto jsem si "Odkaz budoucím rytířům" s potěšením přerecitoval.


Čudla
12. 04. 2018
Dát tip

/*


atkij
12. 04. 2018
Dát tip
Umbratico, kdyz neberu obsah, ktery je opravdu inspirativni, vsimam si formy a uziti daktylu ...asi, coz se mi zatim moc nedari. Pekne. Ja se takto historicky norit neumim...ale osla a kone si v basni predstavit dokazu. Mozna se zmuzu i na sonet:)

Štírka
12. 04. 2018
Dát tip

Tvé "anglické sonety" působí až příliš dokonale... což nemá být rýpnutí ... snad tichý obdiv ... a také tím popírám to, že dokonalost nemusím... Tahle je jiná, není strojená a kalkulovaná...Dík ...


Umbratica
12. 04. 2018
Dát tip

Jenže beletrie,qíčalko,to je opravdu  tržní  záležitost.Autorů,kterých by se byli schopni psaním uživit je zatraceně málo. Je to byznys,ve kterém je kultura tak nějak až na druhém místě. A někdo ,kdo třeba píše poutavě a zároveň kvalitně(jako třeba Umberto Eco) ,je cosi jako zázračný fenomén.


Umbratica
12. 04. 2018
Dát tip

Já beletrii už dlouhou dobu prakticky nečtu,ale britský autor japonského původu - to vypadá lákavě. Kdysi jsem psala jen beletrii a bojím se,že bych do toho mohla zase spadnout. - Psát beletrii je něco zcela jiného než psát básničky.  Je to droga. Člověka to pohltí a může ho to i zničit. Poezii mám pod kontrolou. Beletrie ale mívala pod kontrolou mě.


Umbratica
12. 04. 2018
Dát tip

Ty se chováš rytířsky vždycky,Kočkodane a já nezapomenu na to,že ses tak ke mně chval vždy a za každých okolností.


Kočkodan
12. 04. 2018
Dát tip
Zachovám se rytírsky a tvuj sonnet ti pochválím. ;-)

Umbratica
12. 04. 2018
Dát tip

Třeba moc koukáš na Boj o trůny. - Já televizi nemám,ale komenty,které se týkají tohoto seriálů vídám v kdejakém časopise.


Umbratica
12. 04. 2018
Dát tip

Qíčalko,

problém Dona Quijota je mi velmi blízký a v brzké době asi zveřejním jednu básničku na tohle téma. D.Q. se ale  nechytal už v době,kdy kupčíci teprve usilovali o vládu. Jak by se mohl chytat dnes,kdy kupčíci už mají více než sto let otěže pevně v rukou ? D.Q. byl šlechtic ,třebaže zchudlý a šlechtici se do dnešní doby(kromě jistého knížete ze strany TOP 09) nehodí.


Umbratica
12. 04. 2018
Dát tip

Diano,Goro,

děkuji za típek a za chválu. - Jsem zvědavá,zda se mi ozve autor "Obvyklého hrdinství". Doufám,že se nebude cítit dotčený. Myslím,že moje ironie opravdu nění nijak útočná nebo jízlivá.


Gora
12. 04. 2018
Dát tip

cesta ta o kterou jsi nejspíš ani nestál...


Diana
12. 04. 2018
Dát tip

Pravdivé a hluboké verše. Dobře napsáno. *** 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru