Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sprosté kuřačky viržinek

12. 04. 2018
11
9
861
Autor
Movsar

Malá cesta do Ústí nad Labem.  

Zkojeni zmrzlinami

Zkojeni zmrzlinami sedí na nábřeží s podvečerním sluncem v očích. Tady ji prý dělají nejlepší, a tak se na ni stojí fronty. Dokonce i velitel stíhačky Vojta sem chodí a bere si slanou arašídovou s sebou do oblak. V plechové bandasce. "A není to jen povídačka?" otočí se s pusou od citrónu krásná brunetka na svého kamaráda. Ten ukáže k bílé šmouze na průzračném nebi a nabídne donést ještě jednu citrónovou.


Jarňátka aneb hymnus lásky

První teplé dny jich chrlí záplavy. Jarní holky. Líbezné jako básničky, některé chovají kudrlinky rýmů, jiné jsou na verš v klíně holé. A ty přitiskl by ses k tomu macatému štěstí a ústy naslouchal hymnu lásky. Protože ve všech svých podobách láska je poezie.


Sprosté kuřačky viržinek

Potulují se ulicemi Ústí. Sprosté kuřačky viržinek. Pozoruji je z desátého patra hotelu. Směřují k baru, jemuž vévodí prsatá poručice Samanta. Jednu po druhé vezme na hruď v pozdrav spiklenců noci. Pak jim umíchá barevné koktajly a ukáže na muže u stolků: "Hledají seznámení. Osamělci." A ty tři se zhluboka napijí a nabídnou skromnou účast na samotě.


Mýdlový princ

V tomto městě prý žije sám mýdlový princ. Cestou ranním bulvárem jsem ale potkal postavy jen málo podobné princi jakékoli podstaty. Démonický blonďák v teplákové soupravě, šklebící se Róm, opilec nebo mladík v žemli. Možná je ještě někde za řekou, kde se tyčí mohutné věže Setuzy, jeho panství.


Mírné kopce pro praotce

Opouštím město, jehož kouzlu, myslím, rozumím. Továrny, paneláky a někde pod tím trocha vyhnané historie. I maso na hácích tady vypadá syrověji než jinde. Řeka tu není pro parníčky a šlapadélka, ale pro tankery a sebevrahy. V noci trvale posílené hlídky a ráno sucho po perspektivě. Sotva se vlak pohne, v dálce zelené homole, mírné kopce pro praotce. Tak zpátky do české vyprávěnky.  


9 názorů

Movsar
30. 04. 2018
Dát tip

takové české d-town. :-)


pampelin
29. 04. 2018
Dát tip

D-town?:)


Fruhling
26. 04. 2018
Dát tip
Mne se to vlastne libi.

vesuvanka
13. 04. 2018
Dát tip

Pěkné miniaturky, a obzvláště mě dostaly "v dálce zelené homole, mírné kopce pro praotce"... ty středohorské kopečky jsem si zamilovala :-)))


Diana
13. 04. 2018
Dát tip

Příjemné čtení, takové básně v próze.*


agáta5
13. 04. 2018
Dát tip

jj,  mírné kopce pro praotce - tos vystihl přesně...

mýdlový princ tam žije, jezdím k němu na ostříhání - je to gay a jmenuje se Martínek.. takový vymydlený pacholíček se šikovnýma rukama :)

dneska jsem si početla  


Movsar
12. 04. 2018
Dát tip

goro a leraku, protože jste takoví osamělí komentátoři, a víc hlasů už asi nebude, připisuji vám nejméně jednu z miniatur! 


Lerak12
12. 04. 2018
Dát tip

Opravdu dobré menu o pěti chodech. ZaplatímTipem.


Gora
12. 04. 2018
Dát tip

Zábavné...jarní...pohádky pro Písmáky:-) i s princem...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru