Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otec

21. 04. 2018
5
6
695
Autor
nascheanou

 

 

 

Vlasy vlajou ve větru. Otevřeným oknem proudí čerstvý vzduch. Pach kolejí. Přede mnou zamilovaný pár. Vedle mě cizí vůně, vrásčitá osoba se zrzavým přelivem. Lehce se dotýkáme koleny, opálení, první jarní slunce má takovou sílu! Na umakartovém stolečku dvě lahve - skleněná s pivem, plastová s mateřídouškovou limonádou. Projíždíme podél řeky. Řeka je kamenitá, objímají ji čerstvě rozkvetlé stromy, hvozdy, keře. Dolní Břežany. Myslíš na otce poskakujícího v opuštěném bytě plného křiklavých barev. Poházené kusy oblečení a hadrů, prošlé hygienické potřeby v koupelně, puštěná pračka, zapnutý kotel, vážná hudba, zvuk digestoře. Tak blízko, tak daleko.

Vlasy vlajou ve větru. Vracím se v myšlenkách zpátky do vlaku.

 

~~~

 

Šly jsme po jezu. Mrtví kapři se zastavili. Celá krajina se zastavila. Ohýbáš své dvaašedesátikilové tělo a zachraňuješ jednoho z kaprů. Odstrkáváš jeho tlusté, leklé tělo, lesklé šupiny, zakalené oči,  snažíš se ho donutit plavat.

Sleduju Tvá bělostná pomerančová stehna, pár faldů vykukujících zpod krátké sukně. Pokračuji v chůzi. Kluzké kameny plné zelených řas, mám co dělat, aby se mé tělo nepřeklopilo a nepláclo sebou do studené řeky. Na břehu si nazouvám modré sandále. Nohy v kožených botách čvachtají.

 

~~~

 

Vzdalujeme se. Máš charakter po své matce. Cílevědomost a píle. Nemáš vztah. Jsi sama a ve chvílích, kdy je ti úzko, zalézáš do povlaků.

Vzdalujeme se a ani nevím proč. Možná proto, že nejsem dcera tvé matky, nemám otce, který chodí na chatě v trenclích. Můj otec ani není tak chlupatý a mužný jako ten tvůj.

Mám se skvěle, povídáš a podivuješ se nad tím, že se mi ve chvílích nejistot třesou ruce. Pijeme pivo na slunci a přichází tvůj strýc. Upovídaný, neumělecký, zpocený sportovec.

Nikdy jsme si nebyly vzdálenější.

 

 

 

 

 


6 názorů

Lakrov
15. 05. 2018
Dát tip

Dočítám do konce vlatně jen pro to, že mě zajímá, jedná-li se o dvě holky  (jak vyplývá z koncovky slovesa) nebo je-li to pravopisná chyba, jíž se  leckdo občas dopustí. Jinak mě to nechytlo. Omlouvám se.  


nascheanou
23. 04. 2018
Dát tip

Díky moc!!!


agáta5
23. 04. 2018
Dát tip

dnes ses trefila, početla jsem si... nemám to jako gora, tu potřebu vědět kdo je kdo... dívám se na poskládané věty, jestli dávají smysl a chodím si k tobě číst ty osekané... je to zajímavý počin

a venku leje. :)


nascheanou
22. 04. 2018
Dát tip

To je dobře, že si lámeš hlavu:) jinak za chyby díky, už jsem to upravila. 


Gora
22. 04. 2018
Dát tip

Podmanivé čtení, trochu si lámu hlavou, zda se jedná o mámu, tátu, dceru nebo tátu, dceru, přítelkyni...

v první části je plasticky vykreslený otec a "jeho"prostředí, ve druhé se mi zamlouvá scéna s kaprem, ale zde: to vedví bych odstranila, nebáclo - nepláclo? a nandavám - nazouvám?

aby se mé tělo nepřeklopilo vedví a nebáclo sebou do studené řeky.

ta třetí je pro mne celkem záhadná, nejsem si jista, o koho tedy jde...odstranila bych ve druhé a třetí velké T - není to dopis:-)

pěkně jsi to napsala


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru