Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopřejme jim štěstí

25. 04. 2018
4
19
1809
Autor
Dagmaram

Půjč mi svoje dvojče,

Sím jen na malou chvíli,

Vytvoříme spojení,

Jako bychom jeden byli,

Dvě bytosti jedním tahem,

Vyplníme s láskou,

Ranním sluncem před západem,

Smích společnou vráskou,

Odhrne nám z čílka vlasy,

Zrosí slzou naše řasy,

Jsi mi krásný, jsem ti kráskou,

Půjč si moje dvojče,

Sím jen na malou chvíli,

Vytvoříme spojení,

Jako bychom jenom ty a já tu byli     ;-)

                                                                                             


19 názorů

Mě se půjčení dvojčete líbí!


Dagmaram
26. 02. 2021
Dát tip

tak to mě fakt nenapadlo, ale ano :-)


Penumbra
26. 02. 2021
Dát tip

"půjč mi svoje dvojče" mi zní lehce strašidelně, tak jako směrem k vúdú a spirituálním dvojčatům :) ale to bude mnou ;)


Dagmaram
17. 01. 2021
Dát tip

Alizum, tak to je vzácná shoda :-) Také jsem nechtěla nic číst, abych byla originální a svá. Žádného básníka jsem nikdy nečetla a zatím to v úmyslu nemám. Toto byl jeden z mých prvních výtvorů, které jsem na písmáka dala a pěkně jsem to schytala :-)) Píšeš hezky, líbí se mi to. Udělal jsi dobře, že jsi sem přišel. Tady nejsi sám, máš pro koho psát a nenecháš lenivět hlavu. Smysl života se rozpouští do více menších smyslů, tohle by mohl být jeden z nich :-)


...k tým pravidlám, doteraz som sa bránil čítaniu akejkoľvek poézie, aby ma to nejako neovplyvňovalo a niečo som "nedajbože" nekopíroval. Proste som písal čo som cítil a pivo mi diktovalo. Podľa toho to nad ránom často i tak vyzeralo. Do tohto ma navliekla dcérka a s údivom zisťujem, koľko čarodejov s písmenkami je medzi nami. Len toho času bližšie sa zoznámiť so všetkými neni. Ale mohlo by to byť pekné... 


Kočkodan
25. 11. 2018
Dát tip
Ahoj tarasnice, s chybějícím zbrojním pasem si nedělej starosti, mně stačí, když budeš mít při tvorbě pokaždé na sobě podvazkový. ((smajlík s nepřehlédnutelným vilným výrazem)

Dagmaram
25. 11. 2018
Dát tip

Tak zde jsi mi rozšířil obzory. Vůbec jsem netušila, že moje dvojče má utajené militantní dvojče.

Běžela jsem se na gůgl podívat, jak takoví protiletadloví sourozenci vypadají.

Zřejmě bych na svoje básně občas potřebovala zbrojní pas.

smajlík s bazukou 


Kočkodan
24. 11. 2018
Dát tip
„Půjč mi svoje dvojče, Sím jen na malou chvíli,“ Dílko s tématikou vojáků protileteckého dělostřelectva je zde na Písmáku výjimečné. Navíc jde o vstupní kus autora s něžným pohlavím. Pevně věřím, že si z nás nechce jen tak střílet… smajlík s( )mrkajícími řasami

Dagmaram
19. 11. 2018
Dát tip
Ahoj lastgasp, Každý chce být svůj a přece ne sám. Aspoň myslím. Nějak se těm pravidlům rytmiky vyhýbám. Podezřívám se, že mám strach, co bych zjistila. A taky jsem lenivá. Takhle zajít si na dobrou přednášku..... ale sama se v tom topit. A pak, ta pravidla by se musela dodržovat, ach jo.... jsem blíženec, řád je pro mě neřád.

lastgasp
19. 11. 2018
Dát tip

Dobře rozumím obsahu a zaměření. Zajímavý nápad. Proč to sem dáváš, chceš-li být svá? Svá jsi sama, pak je zbytečné psát pro druhé. A na tu rytmiku (nejedná se o pohybovou výchovu a cvičení) se podívej, budeš jistě překvapená, kolik krásy a zajímavostí se dozvíš.


Dagmaram
02. 05. 2018
Dát tip

Díky za ten tip s avízem. Praktické.

 

Pozorně

Neboj se rozeznít své možná koktání,

Naslouchej ozvěně i básníka šeptání,

(Dagmara)

 

 

 


Miroslawek
02. 05. 2018
Dát tip

Nemohou zpívat po svém lidé, kteří neumějí po svém ani koktat.

(F.X. Šalda)

A ještě jedna rada zdarma nově příchozí(mu):

Existuje zde funkce avíz - box vlevo dole pod vstupním polem pro komentář. Pokud s někým diskutuji, zaškrtnu jeho přezdívku - dám mu tím vědět, že na něj reaguji.... aby měl šanci se o tom dozvědět jinak než náhodou. Samozřejmě, pokud se jedná o pouhé mimovolné ševelení pod vlastním textem, takovou věc dělat nemusíš.

 


Dagmaram
29. 04. 2018
Dát tip

Jejda. Vy jste se mnou raz dva hotov. Třeba se na ta pravidla rytmiky  koutkem oka kouknu. Jenom co by mi to pohled vyjasnilo, ale volnou ruku ponechalo.


Miroslawek
29. 04. 2018
Dát tip

Jasná zpráva - nevím, neznám, znát nechci, ale jsem nejchytřejší. Odškrtávám si tedy, nezájem. Další.


Dagmaram
29. 04. 2018
Dát tip

Nezávazné plácání:-)) to bych neřekla. Chce to jen slevit z požadavku přísného dodržování rytmiky a nechat se mými verši volně unášet. U této básně byl záměr udržet vás v takovém tempu, že se ani nestihnete nadechnout a je to pryč :-) Pravdu budete mít v tom, že jsem rytmiku veršů nikdy nestudovala. Zatím to ani nemám v úmyslu. Chci zůstat svá, rytmikou nezaškatulkovaná. Prostě to chce změnit kategorii. Díky za kritiku.


Miroslawek
28. 04. 2018
Dát tip

Verš je vázán rytmem, tak by chtělo o jeho zákonitostech alespoň něco málo tušit. Omezený rytmický slovník pak vytvoří patřičný tlak, který tvou výpověď buď vytvaruje... nebo zdeformuje či zlomí. Každopádně by se nemohlo konat takové nezávázné plácání.


Dodola
27. 04. 2018
Dát tip

Mně nevadí ty obraty, náhodou jsou milé a "půjč mi svoje dvojče" zní hodně zajímavě (kéž by to šlo!), ani by nemuselo být fyzické (tak to chápu). Problém je v nepravidelném počtu slabik, tedy i v rytmu. Vázaný verš se bohužel řídí nejpřísnějšími pravidly. Podívej se na zdejší autory vázaného verše (Muamarek, Umbratica), jak precizně dodržují počet slabik, rytmus, metrum atd.


Dagmaram
27. 04. 2018
Dát tip

Ahoj. Moc díky za kritiku, potěšila. Je mi 13 + pár desítek k tomu ;-) Mám i svou dětinskou hravou stránku, kterou se zřejmě nebojím ukázat. Nemyslím, že je to na závadu, příspěvků, které zrcadlí každodenní dospělou syrovost je tu přehršel ;-) 


agáta5
27. 04. 2018
Dát tip

asi bych se vyvarovala slov jako "z čílka", "zrosí slzou"

"sím"  to ti je třináct?  

beru tuhle poezii jako dětinské vyznání, které se určitě bude líbit teangerům, ale starší se spíš pousměje  :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru