Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nina

26. 04. 2018
7
8
1703
Autor
nascheanou

Za dveřmi slyšíme šum. Za dveřmi se nachází hnědá pohovka. Na pohovce polehává tlusté tělo brýlaté paní Niny. Na televizním stolku platíčko neurolu a diazepamu, miska čerstvých pomerančů. Samota bolí a ty jsi opuštěná, i když máš dva dospělé, schopné syny, jeden z nich obývá vedlejší pokoj.
 

Na prochcané chodbě mňoukají nenažrané kočky, ve světlíku vrkají holubi, přeplněná zašlá kuchyň s neumytým nádobím, matrace jsou zaprášené, nikdo dlouho neluxoval.

 

Paní Nina bývala schopná žena: práce v organizaci IOM, pravidelná chůze z práce domů, úklid domácnosti, vaření. Pak se něco pokazilo. To něco se nazývá bývalý manžel: když jste bydleli na Václaváku, udělal si dítě se sousedkou. Rozvedli jste se a od té doby si přibrala. Dnes nosíš krásných sto dvacet kilo.

 

Válíš se na hnědé pohovce, sleduješ teleshopping a Horsta Fuchse představující nový, fenomenální odšťavňovač. Zvažuješ, jaké by to bylo prostě a jednoduše sníst platíčko diazepamu a neurolu, zemřít v dnešním slunečném dni. Našel by tě syn, který se učí ve vedlejším pokoji na státnice, křičel by, plakal by, snažil se tě z posledních sil oživit, rozpumpovat srdce. Pohřebáci by odnesli tvé sto dvaceti kilové tělo v plastovém, černém vaku ve výtahu.

Horst Fuchs právě odšťavňuje avokádo. Bereš do ruky platíčko prášků.

 

Ne, dnes ještě ne. Dnes je den příliš pomalý na smrt. Smrt smrti. Vstáváš od televize a jdeš si odšťavnit pomeranče, netečně se povalující na televizním stolku.


8 názorů

nascheanou
28. 04. 2018
Dát tip

Ty to vidíš nějak pesimisticky. Podle mě to dopadlo dobře.


K3
27. 04. 2018
Dát tip

Deprimující, smutné. Žádné východisko, ale přeci to nestačilo, byť chybělo jen minimum. Dvě možnosti a obě špatné.


nascheanou
27. 04. 2018
Dát tip

Děkuju. Horší je, že ta osoba fakt existovala a nenůžu to nikde publikovat:))


agáta5
27. 04. 2018
Dát tip

jj, tyhle postřehy se ti povedly..  nejdřív jsem ti chtěla napsat něco k těm dvěma  "za dveřmi", ale pak si říkám, ten tvůj styl je takový, nač do toho zasahovat :)

líbí  

 


nascheanou
26. 04. 2018
Dát tip

Díky moc.


Lerak12
26. 04. 2018
Dát tip

To je dobrý! Zejména ten povedený závěr. Líbí se mi to.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru