Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vyrážka

30. 04. 2018
17
47
2155
Autor
agáta5

to bláto na autech je prý saharský písek... nebo ukrajinský.. zdraví neškodí... hehe

vím svý, je to žlutý, je to všude a všichni jsou tak klidní...

Pozoruju kůži na rukách. Něco nepěknýho mi hyzdí pokožku. Doufám, že nemám spalničky, děsím se. Má zděděná papírová kůže vysílá sos ke kožařce.  Paní doktorka moudře pokývá hlavou, a že prý to je alergie. Cože? Alergie?
Takže se na starý kolena budu mazat sajrajtama a skrývat před sluníčkem. Přemýšlím, cože to je za alergii. Že bych byla alergická na ty kecy v televizi nebo reklamy? Minule byla jedna reklama dlouhá sedmnáct minut. Úplně jsem zapomněla, na co koukám.  Což mi připomnělo tu vychytávku, co mají mladí. Dívají se na film druhý den a reklamy mažou… hm… musím si namazat ty ruce. Prej kortikoidy, túdle, ty si nechej, doktorko. Mám svý mastě z marušky.


Uběhl tejden. Vyrážka nesvědí, ale odejít nechce. Je to hnus, musím s tím něco udělat. Tahám ze šuplete mastičku, co s ní mažeme prdýlku Tobísovi, zahojí se mu vždycky raz dva. Vypadám bíle.


Třetí tejden. Vyrážka se u mě zabydlela. Občas na ni i zapomenu, ale vždycky mi ji někdo připomene, jako třeba včera prodavačka u kasy v Kauflandu. Uhranutě civěla na mý ruce, až zapomněla pípat. Stejně je to směšnej pohyb, když načítá kódy. Zručná prodavačka pak vypadá jako zručná služebnice lásky.


Čtvrtej tejden. Vyrážku mám i na lýtkách. Pomóc. Paní doktorka pokyvuje hlavou a předepisuje další sajrajt. Tohle je snad nějakej koníček všech kožařů. Zkoušet, co člověk vydrží. Nepošle mě na odběry, třeba mám infekční spálu nebo mi začne odpadávat kůže. Ondra říká, že ze mě bude za chvíli zombík.
Dumám, odkud se to bere. Vyhazuju všechny šampóny, aviváže, prací prostředky. Do koše letí čistící prostředky, peru deky, kapny, záclony, desinfikuju prkýnka - všechna… čistím lednici, vyhazuju potraviny. Tak a teď krémy a mejkap. Šup, letí do koše.  Kupuju antibakteriální přípravky. Já se nedám. Trošku mi  všechno smrdí, ale to přežiju.


Pátej tejden. Vyrážka se na mě směje hned po ránu. Objednávám se k notáři.


Šestej tejden. Trochu podezírám zemědělce. Venku, kam se podívám, řepka. Nenávidím žlutou. Auto mám pokryté nějakým svinstvem. Stěrače to rozmazávají, musím dolejt vodu, spotřeba se ztrojnásobila. Sakriš, všichni na tom vydělávají, jen já solím za vodu do ostřikovačů a za mastičky.


Sedmej tejden. Zabarikádovala jsem se v domě. Utírám speciální utěrkou parapety, zapínám čističku vzduchu. Za monotonního hučení usínám.


Osmej tejden. Vycházím opatrně ven, moje vyrážka jde se mnou. Řepka je na vrcholu svýho smradlavýho života. To by člověk blil. Není kam se schovat. Vzdávám interní boj.


Devátej tejden. Sepisuju petici za zrušení řepky. Už mám dva tisíce pět set podpisů. Nakoupila jsem trika s dlouhým rukávem s háčkem na prostředník, zvou mě totiž do parlamentu. Že by se mnou chtěl hodit řeč Babiš?


Desátej tejden. Babiš není zas tak blbej, jak jsem si myslela. Zruší řepku a co on řekne, to platí. Bude pěstovat něco jinýho, ale proč mám takovej svíravej pocit, že to bude ještě větší svinstvo?


Jedenáctej tejden. Babiš odvolal zasedání o řepce. Je nemocný, má vyrážku.


Dvanáctej tejden. Epidemie vyrážky se rozrostla do okolních zemí. Evropská unie vydává nařízení - Pryč s řepkou pod hrozbou odebrání dotací. Zemědělci stávkují. Alergici stávkují. Studenti stávkují. Země jsou v chaosu. Lékárny vykazují nárůst tržeb o deset tisíc procent.

Třináctej tejden. Babiš skupuje všechny lékárny a zásobuje je kortikoidy a zinkovými mastmi. EU mu děkuje, lid mu děkuje. Policie zastavuje trestní stíhání. Babiš na hrad!

 

Dvacátej pátej tejden. Právě jsem přistála na neznámým ostrově uprostřed Tichého oceánu. Vítá mě písek a palmy. všude poletují barevní papoušci. Naproti mi jdou místní domorodci.

Dvacátej šestej tejden. Vyrážka je pryč. Ti kluci jedni šikovní mi na ruce přiložili listy plný zvláštní kašičky. Za dva dny jsem jako rybička. místní šaman mě zve na skleničku...  když se ho ptám, co to bylo za kašičku, odpoví mi nadšeně, že z nějaký léčivý repky, dováží to sem na lodích obchodníci z Evropy...

 

 


47 názorů

Gora
19. 05. 2018
Dát tip

Jsem ráda, že jsi se zúčastnila soutěže PM, pro některé hlasující jsi byla jediná alternativa:-)

Smysl pro humor je /nevšední/ dar a ty jej máš.


agáta5
18. 05. 2018
Dát tip

jj, volit či nevolit, toť otázka :)))) my lidi jsme zvláštní zvířátka :))  díky a že se ti moje blbůstka líbí.. vždycky by se kolem těhle měla vypouštět pára z lokomotivy


CHT
17. 05. 2018
Dát tip

Vynikající. Sice trošku švejkovské, ale to bychom nebyli Češi. A co můžeme dělat s Babišem? Nevolit ho a dokázat mu to. Ale nevypadá to s čápy je jen dáma (100zvířat).

Zato agent je to, jasné jak facka.

Ale jako blbůstka skvělé.


kvaj
14. 05. 2018
Dát tip

Taky mě moc nedojímá, co v téhle debatě píšeš.


agáta5
14. 05. 2018
Dát tip

božínku, ty musíš vždycky všechno tak okecávat


kvaj
14. 05. 2018
Dát tip

Když to veřejně prezentuješ, tak to nejspíš za takovou kravinu nepovažuješ, jak se mi snažíš namluvit.

Kategorie satiry tady není a slovo satira znamená v původním významu všehochuť, tedy odpovídá tvému zařazení mezi blbůstky. Navíc používáš výsměch k určité kritice, tak je to satira, ať o tom soudíš cokoli. 

Nezáleží mi na tom, jestli mé připomínky vezmeš v úvahu nebo ne. Nalož si s nimi, jak uznáš za vhodné.

A k tomu tvému "neberme se tak vážně". Neberu tady na Písmáku ničí texty vážně, tedy ani své, aby bylo jasno. Kdybych je bral vážně a chtěl s nimi prorazit, nebudu je dávat sem.


agáta5
14. 05. 2018
Dát tip

co ti tím říkám? reaguju přece "pouze" na tvůj komentář. Prostě je to blbost a tak je taky označená - blbůstka! žádná satira, žádné umělecké dílo

a ta jména.. no možná bys pravdu měl v případě, že bych psala nějaké vážné dílo, kde je představa osob důležitá. Tady u táhle kraviny opravdu není.

 

 


kvaj
13. 05. 2018
Dát tip

Nevím, co mi tím říkáš. Napsal jsem pouze, co o tvém díle soudím.


agáta5
13. 05. 2018
Dát tip

v tom je ten vtip    neberme se vážně


kvaj
13. 05. 2018
Dát tip

Píšeš pro určité lidi, ale dáváš to ke čtení i dalším a v takovém případě, když napíšeš Ondra, měla bys čtenáři vysvětlit, kdo to je. Ať to nazveš satirou nebo ne, poslední odstavec míří proti tomu, co jsi napsala před tím.


agáta5
13. 05. 2018
Dát tip

jelikož mě nečteš, nemůžeš vědět, píšu pro určité lidi tady na písmáku a jména používám  a nejsou zbytečná.. ukončení je přesně tak absurdní, jako celá tahle blbůstka - satirou bych ji určitě nenazvala...

díky za zastavení


kvaj
13. 05. 2018
Dát tip

Dokud to píšeš jako satiru, je to dobrý. V posledním odstavci si ale uděláš vtip ze své vlastní satiry a zcela otupíš její ostří. Na tvém místě bych to ukončil jinak, abys to své předchozí naštvání neshodila. Nicméně tip ano. A ještě nevím, kdo je Tobís a kdo je Ondra. Potřebuju to vědět? Ne. Pak je ale zbytečné, aby tam ta jména byla.


agáta5
09. 05. 2018
Dát tip

lakrov, kdybys věděla, jak mě to trápilo (ta vyrážka) tak bys nikdy ale nikdy nenapsala, že se ti mé sebepozorování nelíbilo... bys mě trošku politovala :)))

jsem z toho všeho byla tak zpitomělá, že jsem to musela vypsat :) a že díky

k3 - stejné hrůznosti lidi spojuje :))

lastgaspe, chtěla jsem ještě udělat nějakej závěr těm domorodcům, co si neuměli namíchat vlastní kašičku, ale pak jsem mávla rukou :)) ať se třeba po.. žejo?


Lakrov
09. 05. 2018
Dát tip

Zpočátku mě to "sebepozorování" moc nebaví, ale po chvíli -- nejspíš se  zjištěním, že jde o společenskou satiru -- mě to začíná bavit, čím dál  ke konci, tím víc a úplný závěr pak působí jako anekdota, jejíž účinek  je tou zdlouhavou cestou k pointě dobře umozněn.  Tip.  


lastgasp
04. 05. 2018
Dát tip

Dvacátej sedmej tejden se ostrov ponořil o pět metrů. Hladina dál stoupá. Unesco škrtá jednu položku ze seznamu. Doufám, že ještě stačím dát tip.


K3
02. 05. 2018
Dát tip

Vtipné, zábavné. Má to šmrnc a spád. Já jsem těžkej alergik na toho pána ve žlutém plášti, na toho rozsévače, co o něm píšeš.

Jednou mi naskočila vyrážka. Z kožního mě poslali k alergolokovi. Když všechno vyzkoušel, usoudil, že jsem alergický na všechno. Víckrát jsem tam nešel, vyrážka zmizela a ničemu se nevyhýbám. T.


agáta5
02. 05. 2018
Dát tip

díky :) třeba Babiše...


agáta5
02. 05. 2018
Dát tip

jj, moře by bodlo... vyrážka by zmizela, dýchalo by se líp... ale my letos zateplujeme barák, takže žádný moře nebude... po ránu si nakapu mořský kapky akorát do nosu :))


agáta5
02. 05. 2018
Dát tip

jj, mělo by sprchnout.. díky vigan za čtení ... a že srandovní :)


agáta5
02. 05. 2018
Dát tip

jj, kvete všechno, hlavně meruňky po dvouletým oddechu, jupíí...

ale ten prach nebo co to je... u nás teď všude, na stolech, zemi, ráno se probouzím plná prachu... nevím, nevím, jestli je tohle pyl jen ze stromů a kytek... řepka je teď zase skoro všude a kvete jak blbá  

a ano jsem naštvaná, protože mě někdo tahá za nos :)  a díky že jsi se stavil a četl :)


revírník
01. 05. 2018
Dát tip

On to v tyto dny bude spíš jenom samý pyl, prach ze Sahary už momentálně dolítal. Zato všecky stromy letos kvetou jak blbý.

Ale fakt je, Jano, že ses doopravdy naštvala, kdyžs to psala, je to z toho poznat.


agáta5
01. 05. 2018
Dát tip

dneska tady pořád zametám a vytírám ten žlutej prach... já ti nevím, jak se to sem může dostat až ze Sahary? 

a jsem ráda , že se ti líbí :)


To je dobře napsané a i dost vtipné. /T

Jako člověk, který zažil prsty bez otisků díky lékům, sice vím, že řepkou to nebylo, ale svinstva tu máme hodně. Zkus síru nebo dehet.  :-)))

 


Gora
30. 04. 2018
Dát tip

ano, někdy už chybí jen svrab a neštovice:-((


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

:)) njn, budu to muset nějak doklepat... jsem zalezlá a v práci mě berou v poho, tam má každej nějakej problém, takže moc nevyčuhuju :))


už vidím ty sousedky, jak stojí před sámoškou a říkají - videli jste to někdy? Místo aby s tím svrabem seděla doma a vůbec nevycházela, ještě o tom píše do soutěže...no, támhle zrovna jde...- a významně mlčí ty babky, když procházíš kolem...

jestli si do teď myslely, že jsi divná, teď už jsi definitivně odepsaná...:o)

 


Gora
30. 04. 2018
Dát tip

dík!!

avi


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

když jinak nedáš, to zas budu poslouchat kecy... :)


Gora
30. 04. 2018
Dát tip

to je jedno, je to výtečné!! tak můžu?


Diana
30. 04. 2018
Dát tip

Skvělé! Přímo úžasné! :-))))))))))**********


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

Aleši, nenaváděj jo :))))


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

to není povídka, goro, nechme ji tady jen pro usmání... do soutěže napíšu něco seriózního, jo?  Neboj, něco jednou vymyslím, co tam ráda dám


jasně, když už ji nevyléčí, tak ať ji aspoň proslaví...:o)


Gora
30. 04. 2018
Dát tip

Mohla bych tu Vyrážku nominovat do soutěže?? Připadá mi ukrutně zábavná:-)


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

jsem raděj dopsala ještě prolog, aby si lidi nemysleli, že jsem úplnej cvok :)

kam až to bude pokračovat? No, do blázince přece ... mezi ploty, Aleši :)


tý jo!!! sci-fi od agáty? kam až to bude pokračovat? :o) tu vyrážku ti teda nezávidím...


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

jj kví, ten konec je právě ten paradox našeho - lidského chování, ten je právě úplně nejlepší

já bych v životě nic z řepky nekoupila!  prej... Erbová :))

požírá nás, když vidím co to dělá se zvířaty, hmyzem, lidmi... prostě mi to nedalo nenapsat tohle

Karle, správně!


Lerak12
30. 04. 2018
Dát tip

Aha! 11.29 jsem byl moc roztržitý. Když já mám sklony se na jaře se empaticky zamilovat téměř  do všeho. Musím se nad sebou zamyslet. Makám na tom.


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

11.29 byl chybný krok k řepce :))) je furt blbá a hnusná a žlutááá :))

díky, že jsem ti mohla dát prima náladu, to je lepší než kortikoidy :)


Lerak12
30. 04. 2018
Dát tip

11hod 22 minut. Začínám Tě číst. O dvě minty pozdějí strašně nenávidím tu hnusně žlutou řepku!!

11hod 29 minut. Zamiloval jsem se do řepky!  "Žlutáá je nejlepší, Tydydadap tip tap."

11hd 34 min. Mám prima náladu. To díky prima čtení, Agáto.  


agáta5
30. 04. 2018
Dát tip

jsem tak naštvaná na řepku, že mi to píše samo

neboj, kočko, už osypaná jsem :)   ale fakt mám vyrážku a vůbec nevím, kde jsem k ní přišla, nikdy jsem nic takovýho neměla, takže se jen dohaduju žejo :)

díky za čtení a že se líbí :)))


Kočkodan
30. 04. 2018
Dát tip
Agi, na jednu stranu je to docela skoda, ze budes dneska upálená, protoze fakt nepíses vubec spatne a tvoje dílka mi budou trochu chybet... (snad se z toho mýho komentáre neosypes)

Gora
30. 04. 2018
Dát tip

Agáto, senzace.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru