Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věž

15. 04. 2002
21
0
6447
Autor
Kandelabr

Dřevěné schody pod nohama skřípěly.

Práce zkurvená, zima jak v hajzlu, fučí jak prase. Jenom idiot by šel dneska nahoru. Idiot. Nebo někdo kdo musí. Měl jsem se na to vysrat. Říct mu, že je to zbytečné. Na hovno. Ježiši Kriste, to by se lidi posrali, kdybych tam dneska nevylezl? Stejně už jsou všichni namol nebo dělají takový bordel, že nějaké zvonění jim může být ukradené. A mě taky. Kurva. A nohy mě bolí a ani pleskačku jsem si nevzal. Doufám, že ta flaška naoře pořád je.Jsem vážně vůl. Měl jsem zůstat doma, čučet na bednu, něco žrát a popíjet šampáňo a ne se mordovat v takové kose nahoru. A vůbec, jakto že ještě nemáme zvony na motorek? To přece nemůže být zas tak drahý. To bych měl pak nějaké dálkové ovládání, jak na bednu a ve dvanáct bych prostě zmáčknul červený čudlík a bylo by. Ale todle je jak za posraného Rakouska. Je fakt, že kvůli jednomu, dvoum zvoněním za rok můžu na motor zapomenout.

Světlo baterky klouzalo po špinavých prknech a šedi masivních zdí.

Schodů jak do nebe. Nebo spíš do pekla. Ještě chvilku a vypustím duši. Ještě tak aby se to se mnou urvalo, ty schody jsou durch prožrané červotočem. A každýmu je to u prdele. Protože nahoru nikdo nechodí. Kromě mě.

Celá věž jako by byla naplněna těžkým oddechováním přecházející v občasné záchvaty kašle.

Kdyby se aspoň podle toho zvonění někdo řídil. Tohle je úplně zbytečná práce. Štrachám se nahoru jak Sysifos. Asi bych si měl na chvilku sednout. Kurva srdce. Času je ještě dost, tak co. Aspoň půl hodiny. Doprdele proč jsem vlastně vyšel tak brzo? Kdybych zazvonil o pět nebo deset minut později? Kdo by to zjistil? Stejně bude takový randál, rachejtle a všecky ty krámy a nebude nic slyšet.

Kroky utichly a bylo slyšet jen tichý zpěv větru.

Tak popadnout dech a honem nahoru. Hlavně aby tam byla ještě ta flaška. Ale jo, musí tam být, leda by ji vyzunkli holubi.

Schody se opět neštastně rozvrzaly a světlo baterky se pomalu blížilo k vrcholu věže.

Ještě posledních dvacet, třicet schodů, pak si sednu, dám si pořádného loka z flašky, zapálím cigáro, počkám čtvrt hodinky, odzvoním to a pak rychle domů. Už aby to bylo, doprdele práce, proč já se musím takhle honit? Mám to vůbec zapotřebí? Starý člověk.

Aha, už ho vidím, macka.

Mdlé světlo baterky narazilo na chladný povrch velkého zvonu. Pak pomalu klouzalo dolů po provaze, visícím od srdce dolů.Něco nebylo v pořádku.

Normálně by provaz měl být prověšený.

Sakra co je? Vždycky je prověšený. Vždycky ho tak uvazuju k zábradlí. A na tři uzly.

Provaz byl úplně napjatý.

Posledních deset schodů muž vyběhl.

Světlo baterky se zatřpytilo v páru skelných očí.

Baterka vyklouzla z ruky a celou věčnost padala na podlahu.

Tma.

Kurva! Baterka ! Srdce! Bodá! Pálí!

PÁLÍ!

Ve tmě se ozvalo těžké žuchnutí. Muž se snažil popadnout dech. Klid, panebože.Dědku, uklidni se! Čeho se tak lekáš ty blbče! Nádech. Výdech. Soustřeď se. A v klidu. Nádech. Výdech. Dobrý?

Dobrý. A teď. Baterku. Najít.

Šátrání v temnotě. Po chvíli prsty na cosi narazily. Ať není rozbitá.

Světlo.

Nebylo mu víc než třicet. Tmavé vlasy. Modrošedé oči. Vypadal obyčejně. Až na provaz kolem krku. Až na fialový obličej. Až na vytřeštěné oči sledující muže.

Doprdele práce. Měl jsem z toho málem smrt. Dělám jak kdybych nikdy neviděl mrtvého. Cha! Ale fakt je, že jsem tě tady nečekal. Je mrtvý? Je.

Namáhavě vstal a začal se oprašovat.

Kurva chlape, co tě to napadlo? A proč zrovna tady? Myslel sis, že tě tady nikdo nenajde?

V bezpečné vzdálenosti obešel visícího muže a sáhl do tmy za jeden z trámů. Zuby odšpuntoval láhev a pořádně se napil.

Kruci, tys mi dal! Že to dneska bude zasraná šichta, to mě bylo jasný od začátku, ale tohle?

Pohled na hodinky.

Do hajzlu, ještě dvacet minut. Já vůl.

Mrtvý nic neříkal, lhostejný k dění kolem sebe.

Muž si sedl do rohu. Opřel se zády o trám. Nervozně zalovil v kapse.Cvaknutí zapalovače.

Snažil se uhýbat pohledem. Pokoušel se zadívat do temnoty krovu nebo studovat strukturu podlahy, ale vždy jeho pohled skončil na visícím těle.

Nemůže tu viset dlouho. Ještě ani nezačal smrdět. Kurva, tohle je ale morbidní. Taky bych se na to zvonění mohl vysrat, to ho mám tahat za nohu nebo co? A odříznout ho nemůžu. Jednak nemám čím a druhak stejně. Co pak s ním? Dát si ho na záda a sejít? To určitě! Hodit ho dolů? Ještě přistane někomu na hlavě.

Potáhnutí z cigarety.

Proč jsi to udělal? Máš aspoň nějakou závět nebo něco? No šacovat tě nebudu. Mám zavolat policajty? Co s tebou kurva? Stejně ti už nikdo nepomůže. Ani pámbu všemohoucí.

Další lok z láhve.

Co je to s váma lidi? Klidně bys mohl být můj syn, do háje. Věšet se ve třiceti. Proč kurva? Dyť to je konec v půlce života. Myslíš si, že já sem to měl kurva lehký? Celej život? Ale mašli jsem si nehodil. Víš o co všechno bych přišel? A o cos přišel ty?

Lok.

A o co vlastně? O dalších třicet let v posrané práci, která tě ubíjí.O pitomou ženu, která se s tebou rozvede. O nudu a šeď. Zkažené oči. Ztvrdlý játra. Prostatu.

Potáhnutí.

Vlastně máš recht, chlape. Udělals to docela elegantně. Chcípnout si hezky v klidu, na boží půdě, blíž k nebesům. Sranda. A to tě ani nikdo nehledá? Nemáš ženu? Haranta, kterýmu se táta nevrátil z práce a kluk teď brečí a neví co se děje. A tys na ně na všechny vyzrál. Houpeš se tu v průvanu a čumíš na mě těma svýma skelnýma očima.

Nic neponechat náhodě. Ani smrt.Vysrat se na náhodu.

Cigareta dopadla na zem a těžká bota ji rozmáčkla.

Lok.

A další.

Tahle flaška mi tu vydržela pět let. Vždycky, když sem vylezu, dám si hltíka na zahřátí. Ale dneska je dobrej den na to, abych ji dorazil.

Muž se těžce zvedl. Ještě se napil z láhve, ale nechal trochu na dně. Dvě minuty do půlnoci.

Eště si chvilku užívej to ticho, protože za chvilku nám nad hlavama začnou lítat různý ty rachejtle a bengály a jiné pekelné ohníčky heh. Já už jsem zvyklý, ale ty seš tu nový podnájemník. Doufám, že nejsi příliš náročný. Trošku tady fouká, ale jinak je to fajn ne?

Muž si stoupl na špičky a strčil flašku mrtvému do kapsy kabátu.

To máš ode mě na památku.

Venku se rozhořely tisíce ohňů.

Tak šťastný a veselý!

Pověsil se mrtvému za nohy. Srdce zvonu se neochotně pohnulo.

Hlas zvonu obletěl celé město.

Hurá. Skončil starý zkurvený rok. At žije nový zkurvený rok!

A houpající se mrtvý muž pozoroval, jak se světlo baterky pomalu ztrácí. A vrzající kroky přehlušil ohňostroj venku.


Zvěruška
07. 05. 2004
Dát tip
Proč tolik vulgarismů, umíš to i jemnějším a hezčím způsobem...

Aki
26. 02. 2003
Dát tip
mně se to líbí... tipanec bez výhrad :o)

Potrhlice
31. 01. 2003
Dát tip
Strašně ponuré a morbidní, jako vše co jsem od Tebe četla. Na mne trochu dlouhé, ale zdárně jsem to dočetla až do konce. A konec mne paradoxně uchvátil. Stálo to za to prokousat se k takovému konci.

Helga
29. 01. 2003
Dát tip
Tak tohle je další z těch, co se mi opravdu líbí. Tvá pozdější minimalizace děl se mi prostě nějak nezamlouvá. Sprostých slov je dost, ale jsou zcela na místě. Nuitík to vystihla. Jen na drobné chybičky, kdy ten chlapík vedle nespisovných koncovek používá i spisovné. Atmosféra skvělá, čekala jsem, že se to rozplizne do nikam, ale konec mě nakonec překvapil zdařilostí. Holt asi kdo umí, ten umí. :) Jo a ještě mi tou větou, že baterka padala „celou věčnost“, přišlo, že spadla z celé té věže dolů. To je zas problém při používání oněch literárních formulek – někam se prostě nehodí. Ale třeba je to jen můj subjektivní názor.

ikarka
12. 01. 2003
Dát tip
Nějak moc jsem se do toho ponořila...ještě že je den:-),TIP

Nuitík
12. 01. 2003
Dát tip
nesnaží se zaujmout vulgárníma slovama, to ne...nepíše za sebe, píše za toho dědka, kterýho ta práce prostě děsně sere....cholerik, co sám sebe dost lehce vyprudí, stačí vést vášnivou debatu ve své hlavě :o) výborně napsaný to je... fakt velke talent na tyhle věci máš... zažrala jsem se do toho až hrůza, to umí pár lidí tady takhle zaujmout, mě to zaujalo. **

suva
12. 01. 2003
Dát tip
jo, ta slovíčka - je jich tam na mě moc... syrových a málo stravitelných, i když - asi to není žádný med, a kolikrát i mě ulítnou... ale napsaný je to dobře, až moc dobře...

StvN
05. 01. 2003
Dát tip
Teda ty lidi překážej i po smrti. Ten zvonař je sympatickej.

Pavson
05. 01. 2003
Dát tip
Koukám, že to zítra mi trvalo dost dlouho. Moc pěknej kousek si nám tu prostřel. Akorát tu baterku jsi mu nemusel nechat vypadávat, stejně bylo jasný, co na konci toho provazu visí. Ale jinak moc dobrý. *

JohnieBass
03. 01. 2003
Dát tip
Nezlob se,mrzí mne to,ale tohle se mi fakt nelíbí. Připadá mi, že se tu zbytečně snažíš zaujmout vulgárními slovy a bejt strašně uvolněnej, ale skutek utek. Nemá to nápad, dějově je to chabé. Je to prostě o ničem. To už není ani undergroundový, to je prostě slabý, doslova špatný. Nic víc nemůžu říct. Abych byl 100%ně upřímný, zdá se mi, že by ses měl zaměřit trochu jinam a psát ten styl příběhů jako dřív (viz. povídka Vlak, která je vyloženě výborná, nebo Padlý apod.) Johnie Bass

Pavson
19. 12. 2002
Dát tip
to si přečtu zítra ( a co je komu do toho? )

Cirilla
16. 12. 2002
Dát tip
ále? Dost dobře napsaný, jako bych tam byla.

Narvah
10. 12. 2002
Dát tip
Napinave je to do te chvile, nez ho uvidi. Pak to upada. Ten konec je docela fajn. Libi se mi tvuj jazyk. A taky to, jak dokazes vystihnout pocit. A ty obrazy. *

B3
05. 05. 2002
Dát tip
a je dál

Deltex
25. 04. 2002
Dát tip
Je to zajímavé, pesimistické... ale čekal jsem od toho trochu víc... no a spojení "houpající se mrtvý muž pozoroval..." se mi zdá trochu nelogické. Jinak je to přeplněno moc vulgárními slovy... neříkám, že jsem nějakej slušňák, ale... co je moc... Jinak mi to docela sedlo... Měj se!

B3
25. 04. 2002
Dát tip
..hvězda*

des_te_meer
22. 04. 2002
Dát tip
*

clovrdik
20. 04. 2002
Dát tip
dobrý je to ... občas to známe asi každej, to zhnusení vším ... prostě když se něco sere, tak se to prostě sere ... TIP a zařazuju k sobě do klubu

zoo
20. 04. 2002
Dát tip
JO!*

jo cte se to moc dobre....skoro jsem zapomnela ze ctu... proste tip, no

Helča
17. 04. 2002
Dát tip
dobrý počtení

Gadeiros
17. 04. 2002
Dát tip
Skvělé. TIP Hortenzie: Díky za avízo.

MM
16. 04. 2002
Dát tip
má to spád, má to děj, má to myšlenku... mrtvola mě vylekala... ale to lkaní mi přišlo trochu moc... jako že ho bylo příliš a tak se to trochu rozmělnilo. ale stejně dost dobré :) *!*

Onkel_A
16. 04. 2002
Dát tip
Jo dobré, akorát bys měl držet pořád jednotný styl mluvy, chvilku mluví spíš moravsky, pak zase pokus o nějakou hovorovou češtinu, je to trochu maglajz. Asi by sis to měl po sobě někdy i přečíst, co? Ty střídající fontu už beru tak trochu jako tvůj rukopis... No ale jinak dobré!

zip
15. 04. 2002
Dát tip
milé... co to bylo za rok? vsadím se, že 2000/2001, protože tak posraný rok jsem ještě nezažil. povídka dobrá, jen mi trochu v designu vadí střídání patkového písma s bezpatkovým - to nemuselo být. tip!

Sheryl_Lee
15. 04. 2002
Dát tip
dalsi o clovekovi co je nastvany na svet?:) byla sem napjata az do konce:))) dokonaly konec:) akorat se mi nelibi to-zima jak v hajzlu

Sheryl_Lee
15. 04. 2002
Dát tip
tip:*

Hortenzie
15. 04. 2002
Dát tip
libí..moc...*

alina
15. 04. 2002
Dát tip
No, ne že bys mě nějak rozveselil.....ale jako vždy jsem si dobře početla!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru