Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohlavní identita

07. 05. 2018
11
13
1391
Autor
Danny
Karel se hledal. Tedy, on by se nehledal, kdyby okolí nemělo trošku problém. "Zajímavý je," řekla jednou jedna jeho kamarádka, "že vůbec nevnímám, že bys byl chlap. Ale zároveň nejsi zcela jistě ani ženská..." Karel měl plné zuby ženských představ, jak by měl muž působit a co by měl dělat, aby byl podle žen "chlap". Zároveň měl pocit, že to, co by "měl", bylo vždy to, co se zrovna dané ženě, která to říkala, na mužích líbilo a co ji vzrušovalo: a tak by se "měli" podle ní chovat všichni. Což bylo hloupé a sobecké, alespoň podle něj. "Nemám ráda non-binary," řekla jednou u piva jeho kamarádka Diana, která se nechala před pár lety přeoperovat z muže na ženu, nyní ji to pasovalo na odborníka, pardon, odbornici na vše, co se týče genderu, "nemám ráda non-binary, protože tu jsou lidé jako já, jejichž boj o to, aby byli uznáni a mohli se bez problému přeoperovat, je tím srážen." "Ale taky jsou tu lidi jako já, Diano," namítl Karel, "není nás podle mě moc, ale pro nás jsou prostě obě škatulky, muž i žena, příliš omezující. Kdybych se například nechal přeoperovat na ženu já, pouze bych tím nahradil jeden soubor omezení jiným souborem omezení a problém by se nevyřešil. I když - možná by toho omezení bylo méně: žena v dnešní době může být i jemná, i drsná, zatímco příliš jemný muž může být považován za padavku. Vždycky jsem si myslel, že ženy mají více stupňů volnosti, například se jim toleruje, když pláčou. Ale já potřebuju těch stupňů volnosti daleko víc." "Taky se s tím špatně svěřuje," řekl Dianě ještě, "když muž přizná, že se považuje za něco jiného, než být mužem, chlapem, je brán za slabocha. Jenže u mě je v tom naopak síla: nějaké sebeurčení, které přesahuje tyto kategorie: nejsem schopen jej pojmenovat, stále mi uniká, cítím ho, ale moc ho nejsem schopen vyjádřit slovy." Takových debat vedl ještě hodně. Pokud laskavý čtenář dovolí, uděláme střih: pointa se totiž vyjeví až za konce jeho života a laskavý autor povídky nechce, aby chudák Karel zbytečně umíral už v mladém věku: prostě přišla nějaká budoucnost, v níž se počítače změnily na mega-počítače, internet na mega-internet, mobily na mega-mobily, auta na mega-auta a poté Karel zemřel v mega-domově důchodců, sytý dnů. Když po smrti vešel do světla, viděl, že má náhle na sobě bílou róbu. A to, co mu vyrostlo na zádech jeho jemnohmotného těla: křídla? "Děkuji ti za celé tvé působení v lidské sféře. Inkarnovaní andělé to nemají někdy lehké," řekl archanděl Michael, "Vítej zpátky."

13 názorů

Ono je to možná celé tím, že andělí prý jsou bezpohlavní. Aspoň tak nějak mi to naznačil náš pan farář, když s námi ve výčepu, každou sobotu hrával karty. On nás vůbec často při hře vyváděl z našich "neznabožských" omylů, na které jsme se ptávali :-) 


kvaj
15. 05. 2018
Dát tip

Mediálně vděčné téma pohlavní identity, budí pozornost i zde v diskuzi, jak je patrné. Pokud jde o vlastní povídku, tak vzhledem k tomu, že mi Karel zůstal úplně cizí, nezanechalo ve mně dojem, ani když se ukázalo, že je andělem.

Ten vysvětlovací odstavec - pokud laskavý čtenář dovolí, pointa se totiž vyjeví až za konce jeho života (kdy jindy?) - ukazuje, že jsi nevyřešil problém, jak povídku vyústit a uzavřít pomocí děje a jednání postav.


Gora
10. 05. 2018
Dát tip

Jasná zpráva:-)

avi PM


Danny
10. 05. 2018
Dát tip
Goro, jasně, souhlasím, díky.

Gora
10. 05. 2018
Dát tip

Danny, souhlasíš s nominací do PM?


agáta5
09. 05. 2018
Dát tip

já bych potřebovala jen víc svalů, ale smířím se s tím, že je mít nikdy nebudu.. jsem obojí, podle potřeby, jen lešení do prvního patra nepostavím... ale to nepostaví ani leckterej chlapák, takže jsem, co se týče osobnosti, spokojená :)

hezký příběh, na křídla se taky těším


Danny
07. 05. 2018
Dát tip
Diana: díky za cennou kritiku, opravdu by bylo nejlepší vzít to tak jak říkáš a promiň mi tu shodu jmen :)

Diana
07. 05. 2018
Dát tip

Zajímavé, závažné. Té potřebě volnosti velmi rozumím. Ale nedalo by se to řešit prostě tím, že ať si tedy myslí o mně kdo chce, co chce, já jsem prostě takový (taková) a vyhovuje mi to. Povídka nutí k zamyšlení. Nikdy nejsme dost tolerantní.***

P.S. Ač Diana, přeoperovaná nejsem! Tak pozor! ;-)))


Dodola
07. 05. 2018
Dát tip

Prý jsme byli stvoření jako hermafrodité, až bůh Ráma to pokazil :-) Anděl je prý snad ještě vyšší level, než jednota protikladů, no, nevím :-)


Josephina
07. 05. 2018
Dát tip

Ono to vypadá složitě, s tím sexem a přitažlivostí (ad Incels). Ale podle mě to média - i literatura taky nafoukla, že jeden musí bejt atraktivní, dokonalej a podobný blbosti. Člověk si má najít spřízněné duše všeho druhu a sex si nějak pořešit, třeba i bez lidí, mno (je to nakonec ve dvou hlavně kvůli rozmnožení přemnoženýho lidstva).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru