Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

modelář iluzí

11. 05. 2018
11
26
1910
Autor
atkij

Dlouho se mi nestalo, aby mě nějaká ilustrace či obrázek tak zaujal jako tento od Petra Dubjaka. Asi pro tu  zdánlivou jednoduchost, atmosféru, kouzlo, nevyřčenou pointu. Pracovní název byl původně Velký princ. Proč asi?

S dovolením autora zveřejňuji inspirační zdroj.

 

 

 

 

 

 

celý rok slepoval letadlo z papíru

pro vzlety zatměním v naivní fázi

k místům

kde skutečnost předponou kvazi

nabízí jiný svět

bláznivý na míru

 

iluzi

již mnohým chápat lze

 

obloze křivých snů bělavé čáry sek

na koncích obou stran

z nich šťastné osy

přímit chtěl

v rukách však blýská se

… cosi

 

místo os bludný kruh

a nebe

                 od trysek

 

prozření úleva katarze?

 

statické bezdeší nabídky v dativu

k nebi je daleko z výšky dvou metrů

v držení svědectví svatému petru

proč zůstal

při zemi představ

                          sám

                                 naživu

 

 

 

 

 

 

 


26 názorů

atkij
04. 06. 2018
Dát tip
Aha...tak sprtouchlata...tak v tom pripade hodne dobre:)nemyslela bych, ze "to" bylo zamerne:)

Musaši
31. 05. 2018
Dát tip

Jako každý idealista se dívám na poezii z hlediska idejí,protože některé z nich jsou věčné a všeplatné a to že si z ních postmoderna dělá šprtˇouchlata (viz např, současný rádobykomik ARNOKULT) jim opravdu ani v nejmenším neublíží.


atkij
28. 05. 2018
Dát tip
Musasi, jaksi podprahove vnimam malinko Tve rozladeni. Soucasnost jsem myslela v sirsim kontextu, ale vzhledem k predchozi komunikacni lince,je Tve napojeni logicke. Co se tyka soucasne poezie...asi bych se neodvazila nazor pausalizovat na cele poeticke pole. Kdyz preci ctenar hleda, vzdy si pro sebe najde texty, jez mu budou blizke, necha se jimi pohltit, fascinovat... Zalezi na kazdem jednom cloveku. Pokud to beres z druhe strany pole jako hrac, se zajmem byt pivotem prvni ligy, to by zde rozehralo diskuzi vzdalenou puvodni rozprave. ...a vyjadrovat se k trendum haiku se vubec neodvazuji, jen se snazim ucelovat si nazor, nechavam se stale prekvapovat. Darmoslap pod jednim ze svych haiku nechaval avizo...a verejne email, kdo by se chtel ucastnit primo setkani autoru pisicich haiku,takze to by byla take jedna z moznosti prime konfrontace. A co se tyce pismackych dejin...? Tuto otazku si rada necham prozatim nezodpovezenou...:) Ctu te rada!

Musaši
28. 05. 2018
Dát tip

Já naopak současnost nesnáším. To,že v ní vůbec nejsem"zacyklený" mi umožňuje vidět třeba současnou poezii tak nějak zvnějšku a je to opravdu tristní pohled. Mrzí mě ale to,že mnoho čtenářů se ztotožňuje se současným uměním a že bych je případně mohl zranit,když bych jim nějak nabourával třeba přesvědčení o skvělosti současné poezie. Proto se už raději současnou poezií nebudu zabývat ani teoreticky.

Co se haiku týče,i v něm převládla postmoderní doktrína a vnesla do něj nesmyslná klišé nezničitelná jako plevel. - Samozřejmě ,že budu říkat tento svůj názor nahlas,Můra a Darmošlap se mnou opět přestanou komunikovat, tak jako to udělali vždycky,takže budu psát asi rok pro odhadem tak čtyři až pět čtenářů,kteří mi možná zbudou.Ponechám tady asi sto haiku,která budu považovat za relativně slušná i když budu vědět,že si jich patrně nikdy nikdo nevšimne. - Asi tak nějak vidím své další účinkování na Písmáku. - Ale ,kdo ví, třeba se mýlím a vykope mě tu za pár let pak  nějaký literární archeolog.


atkij
24. 05. 2018
Dát tip

Historické souvislosti vzhledem k haiku zmapované tedy nemám. Jsem spíš zacyklená v současnosti:)

ale řekla bych, že pro haiku je důležité (stejně jako pro poezii obecně) inastartované vnímání k všesmyslovému intenzivnímu zážitku pro nacházení těch správných slov mířících ke čtenáři:)

 


Musaši
24. 05. 2018
Dát tip

V zásadě s tebou souhlasím,ale to,že se individualita autora nesmazatelně vtiskuje do díla je až záležitost novověku.Ještě ve středověku často ani nebylo žádoucí,aby byla známa jména výtvarných umělců a o starověku už raději ani nemluvím.Tehdy se museli umělci zcela podřídit dokonalé ideji ,která je nekonečně přesahovala asi tak jako se mravenci podřizují chodu mraveniště. - Tehdy ovšem nešlo o nějakou objektivitu ale o principy,na kterých stála společnost. Tam,kde začíná egocentrismus,tam začíná úpadek. Ale ještě i v renesanci byl portrét nebo dokonce autoportrét považovaný za podřadnou formu umění ve srovnání s uměním pro církev.


atkij
21. 05. 2018
Dát tip
...neslo o nic zasadniho, podekovani... Mozna trochu nelogicky, ale neda mi neoponovat...objektivni realitu bez subjektivniho vhledu vnitrnich oci(poetickych)do haiku nenacpec ani heverem:) Dva lidi se podivaji na stejny objekt ...jeden rekne... To jsou divny typci ...druhy rekne Blond dredy našly v davu zelenou kštici Proste na to musis mit talent, a to zrovna Ty mas, za cos obdivuju...

Musaši
21. 05. 2018
Dát tip

Píšu jen haiku částečně proto,že by mělo být ojektivistické. Haikař by měl psát o vnějším světě ,ne o sobě. Vždycky ale záleží na tom , co si haikař vybere.  - Když si přečtu sbírku haiku nějakého autora , většinou mi toho řekne o něm samotném skoro tolik nebo i více než sbírka současného básníka volného verše. Proto nevím jestli se dají vůbec psát objektivistická haiku,natožpak "pravdivá" ,jak říká Darmošlap.

Rád bych ti odpověděl na dopis,ale nejde to. Mně dnes na Písmáku skoro nic nefunguje. Ani nevím,co mi píšeš. Nejsem schopný to otevřít.


atkij
17. 05. 2018
Dát tip
Rekla bych, ze ji lze nachazet bez ohledu na okolnosti. Prestoze ovlivnuji ve velkem meritku. Ve finale hraji prim nase vnitrni oci. Zalezi, jak s tim pohledem nalozime ci jak se s nim vyrovname:) Vysledek si pak muzeme precist:) A klasicke cervanky vidam docela casto:)

Musaši
17. 05. 2018
Dát tip

Napsal jsem pár senrjú o tom,že nad naší romantickou krajinou jsou už pouze "kerosinové červánky" - tedy růžové stužky za letadly. O klasických romantických červáncích si už můžeme nechat zdát. - Ale možná,že i naše skvělá doba ve své pitomosti a absurditě přináší jistou poezii , která se dá zachytit do senrjú. Jestli to ovšem dokážu já , na to jsem sám zvědavý.


atkij
14. 05. 2018
Dát tip
Musaši, diky za milou odezvu. Ano, drzet v ruce okenko urcite neni typicka situace, prave proto me obrazek zaujal ... a nejen. Tvuj pohled na oblohu musi byt uzasny. Obcas svou pustinu taky potrebuju k docerpani paliva:) ...a basnicky by me zajimaly:)

Musaši
14. 05. 2018
Dát tip

Líbí se mi kresba i tvoje básnička. Kdysi jsem taky napsal pár básniček o letadlech,protože nad pustinou,kde bydlím,často létají. Jenže já se nedívám s rozsvíceným kulatým okénkem v ruce na odlétající éro ze schůdků na letišti,ale z celkem liduprázdných hor . Skály,lesy,nikde nikdo,jen já zvedám své okénko na vrcholku kopce za odlétajícím letadlem... Tip.


atkij
12. 05. 2018
Dát tip
...no comment:))asymericky zvednuté obočí s koutky úst:-)...a já tak mile, nediskriminačně:-)

Kočkodan
12. 05. 2018
Dát tip
Jitko, raději mi slovy podrobně vymodeluj každý centimetr tvého tílka. (smajlík osoby, jež nemůže popřít vilné geny) Snad jsi nenastartovala proces durdění. ;-)

atkij
12. 05. 2018
Dát tip
Kockodanku, kdybys chtel, muzu ti ho podrobne vybarvit slovy. Diky, zes i tak cetl. qicalo, ano... inspirace nejede jen dle nazoru, ...vzdy je to jen stimul k necemu, co v hlave vyckava... O chlup min...:)

Kočkodan
11. 05. 2018
Dát tip
Jitko, tvůj novotvar bezdeší je ještě hezčí než krepdešín. Mimochodem – mne už dost dlouho žádná ilustrace ani obrázek nezaujaly. A Péťo promiň, trvá to pořád. ;-)

atkij
11. 05. 2018
Dát tip
Muamarek, jsi hodny, dekuju:)

atkij
11. 05. 2018
Dát tip
Dodola, symbol strelce... to by me asi nenapadlo...bezva...leda ze bych projikovala neco ze sebe, kdyz jsem strelec...ty jo, diky moc za podeleni se s dojmy:) Diano, dekuju za vypichnuti...ano! qicalko, budu rada, kdyz pak srovnas...zajimalo me, jestli by tento text mohl stat i sam o sobe...rikam si, ze snad i jo:)diky moc R.L.,:) Danny, druhou pro Tebe:) Goro, diky moc, s obrazky se ucim...byl mi prislibeny o trosku mensi, aby byl pomerove adekvatni strance...zas na druhou stranu mi zde sehral prim:)

Muamarek
11. 05. 2018
Dát tip

Příjemná, hravá záležitost, zvukomalebná...


Gora
11. 05. 2018
Dát tip

Líbí se mi jak obrázek, tak báseň...a mám tě ráda:-)


Danny
11. 05. 2018
Dát tip
*

Diana
11. 05. 2018
Dát tip
"...obloze křivých snů bělavé čáry sek na koncích obou stran z nich šťastné osy přímit chtěl...." ***

Dodola
11. 05. 2018
Dát tip

Trochu melancholická báseň o touze, snech... povedlo se ti.     Celé i s tou ilustrací mi to tak nějak něco připomíná. Pak mě napadlo, že asi symbol znamení střelce: dole zvíře, pak lidský trup a hlava, pohled zaměřený vzhůru a tam, kam už ani pohled nedosáhne, aspoň vystřelený šíp touhy...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru