Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Městský kompost

11. 05. 2018
7
6
812

Znáte kompost? To je taková hromada. Dává se na ni například tráva ze sekání, listí ze stromů, šlupky od exotického ovoce banánu nebo lógr z kafe. Ono to tam krásně hnije a vytváří se kvalitní zemina. Kompost se vyskytuje pouze na vesnicích kousek od chalup. To je škoda, protože ve městě by taky přišel vhod. Když třeba přijedu na návštěvu k synovi a on mi udělá kafe, tak já ho vypiju, ale pak nevím, co s tím lógrem. Vyhodit je ho škoda. Zabalím ho proto tajně, když se syn nedívá, do kapesníku a strčím do zadní kapsy u kalhot, abych ho pak doma přidal do svého kompostu. Syn se vždy diví, kam ten lógr zmizel a řekne: Tati, snad jsi to nesnědl?

A já, protože nemám rád lhaní, tak mlčím, a syn se divně kouká a dodá: To není vůbec zdravé. To už nikdy nedělej.

Já přikývnu a cítím, jak mě v kapse ten zabalený lógr hřeje na pozadí a dělá na látce vlhkou skvrnu. Když pak vstanu od stolu, musím si rychle obléct kabát, aby si hnědé kávové skvrny nikdo nevšiml, protože by to vypadalo jako když jsem vy víte co, a syn by řekl: Tati, to je z toho lógru!

A vlastně by měl pravdu, ale jinou, než by si myslel.

Syn by klidně kompost doma mít mohl. Na balkoně. Stačil by k tomu sud, do kterého by se z boků udělalo mnoho dírek. Mohly by se tam dávat zbytky z kuchyně, odumřelé části pokojových rostlin a podobné přírodní věci. Mohla by se tak přímo doma vyrábět kvalitní zemina.

Velmi výhodné by bylo mít jeden společný kompost v panelovém domě, jak tam žije spousta rodin a vytváří se velké množství odpadu. Ten kompost by se mohl umístit na balkon vylosovaného dobrovolníka. Od jeho bytu by měli všichni sousedi klíč, a nosili k němu všechny rostlinné zbytky a kompostovatelný odpad. Takhle by se vytvořila velká spousta kvalitní zeminy. Bylo by to krásné, nemyslíte?

Ahoj!


6 názorů

výborný nápad, Luboš, ideálne by bolo hádzať rovno z balkónov, nebolo by treba kľúč :)))*


Jeff Logos
23. 05. 2018
Dát tip

Zábavně podnětné, stejně tak jako mušství - což je asi slet much na kompostu


Lakrov
22. 05. 2018
Dát tip

Ta absurdní představa, k níž tenhle nevážný text v závěru dospěje, mě pobavila.  Takové naivně podané fantazírování na téma srovnání města a vesnice.


Dodola
12. 05. 2018
Dát tip

Permakultura?


mND
11. 05. 2018
Dát tip

Já kompost znám. A taky poznám dobrý text. A talent. Tohle je dobrej kompost. Jako že je na něj dobře zaděláno, ale ještě to chce čas. Dobrý je kompost někdy přeházet, ale ne zas moc často.

 


Diana
11. 05. 2018
Dát tip

Opravdu převratný nápad! Když si představím, že by v našem paneláku padl los na nás!!!... :-)))*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru