Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Echo močálu

21. 05. 2018
2
19
769
Autor
Ozzozorba

Dva dny jsem nic nejedl ani nepil a nakonec jsem se přes všechny své útrapy dostal k močálu. Voda! I když smrdutá. Žíznící se neptá, jestli by nebylo něco lepšího. Pije a pije a pije.

Říká se, že když někdo hladoví déle než tři dny, pak už ztrácí chuť k jídlu. Pak může hladovět třeba i měsíc a jeho břicho je spokojené. Nevím, nikdy jsem onu pomyslnou třídenní hranici nepřekročil. Ale jedno vím jistě, že pokud jde o žízeň, tak ta se jen stupňuje. Člověk si neodechne. Žízeň je táhlý žár. Není žádná hranice, od kterého byste v ústech necítili svíravou poušť. Vodu už jsem neviděl dva dny a tak se mi nemůžete divit, že jsem pil zasranou břečku z močálu. Do které bych si za normální okolností nevložil ani prst. Do taktu mi kvákaly žáby a bzučeli moskyti. Slavnostní hudba bažiny. Byl jsem úplně na dně. Pít takový hnus.

Ulevilo se mi. Nasytil jsem pouštního hada. Jazyk mě podivně svrběl a zrak se mi rozostřil. Snad to bylo zkaženou vodou. Dostal jsem halucinaci. Bažina se proměnila v žabí hřbitov pokrytý slavnostním slizem. Prolétající moskyt vypadal jako pterodaktyl s křikem vyděšené vrány.  Co se to kurva děje! Vykřikl jsem zděšením, že snad tím křikem zaženu vzlínající se šílenství; šedého draka. O šílenství jsem slyšel jen samé nepěkné věci, a nikdy bych si nepomyslel, že do toho temného písku, spadnu i já.

„Drž hubu!“ Okřikla mě ropucha, kterou jsem považoval za kus kamene. Žabí oko se ke mně přiblížilo na délku mravence. Vodnaté žluté kolo, chladné, bez špetky vkusu. Do toho oka jsem píchnul prstem. Prohlo se jako kontaktní čočka. Nejsem žádný optik, ale krátkozrakost jsem poznal hned. Ta žába byla úplně slepá. Možná mě chtěla sežrat. Vytřela do mě zelný sliz a pak s ní vypadlo něco jako „Naser si!“ a jedním skokem byla pryč.

Ten dáreček se mi dostal pod kůži. Začal působit. Ocitnul jsem se v chladném doupěti. Asi jsem vlezl do jedné z těch černých děr, které si žáby vyvrtávají do břehu bažiny. Jen samý smrad. Na stěnách visely zapouzdřené mrtvé žáby obalené uschlým bahnem.

„Jsou to ty nejvýznamnější z nás,“ hrdě na mě pokřikla drobná bílá žába s duhovým lampiónem. „Jsem tvým průvodcem v síni slávy.“ Spiklenecky na mě mrkla žabím okem, a já cítil, že mě chce vojet. Zasraná žába, začínám se potit, ale co můžu dělat? Jdu a dělám ji medvěda na řetězu, kterého ukazují v cirkuse. Jsem tak krotký. Jsem šílený. Jsem uzamčen ve svém ošklivém bahenním snu.

„Tady visí náš žabí král. Pochází z urozeného pulce. Panoval měkce a sladce. Rozšířil naši bažinu a za to jsme mu my všechny žáby neskonale vděčné. Klekni na kolena, ty zmrde a oblízni našeho krále!“ Pokřikovala bílá opice. Stěny se prohýbaly od křiku bílé žáby.   

Co to kurva je? Líbat vyschlou žábu, se mi fakt nechtělo. Mizím pryč, padám! Nechci! Řval jsem. Pak nastalo ticho a tma. Duhový lampiónek zhasnul.  

V té tmě jsem spatřil žalostný obličej. Vypadal jako já. Co se to děje? Jsem snad mrtvý? Zrak se mi zaostřoval a já poznal, že se dívám na svůj odraz v močálu. Od doby co jsem se napil, uběhlo několik vteřin. Tuhle sračku fakt nemusím. Otřel jsem si zabahněné ruce, zvedl se a šel dál. Vše bude lepší než toto svinstvo. Jsem hladový, žíznivý, ale není nad to mít v palici jasno.


19 názorů

K3
25. 05. 2018
Dát tip

Jakube, když už jsi napsal tolik povídek, ber to trochu s nadhledem. Netřeba se navzájem urážet. Ať si každý řekne názor.


kvaj
25. 05. 2018
Dát tip

Proč reaguješ tak exaltovaně? A navíc si to špatně vysvětluješ. Tvá povídka mi je celkem ukradená. Pouze jsem napsal svůj pohled na ni a teď s tebou diskutuji.


Ozzozorba
25. 05. 2018
Dát tip
Mňo, feťákům teda konkurovat nemůžu a ani nechci. Napsal jsem 200 povídek a ty to skáčeš jak picnutá kačena. Kvůli té jedné. Tomu se nedá ani říkat nerovnováha. To je naprosté vyšinutí.

kvaj
24. 05. 2018
Dát tip

Já jsem uvolněný dost a bavím se. Nechybí mi ani fantazie. V jistém období svého života jsem se stýkal i s feťáky a někteří z nich mi nosili popisy svých halucinačních vizí. Zhruba prvních deset těchto textů mě docela bavilo, pak už mi to přišlo fádní. A většinou to byly vize daleko fantastičtější, barvitější a bizarnější než ta tvoje. Navíc byly většinou v syrovém stavu čili nefabulované, o to víc působily. Přesto mě po čase nudily. Ty se ve své "povídce"příliš stylizuješ. Ty kurvy, sračky a zmrdi v textu jsou toho důkazem. Ta slova mě nepohoršují, ale jsou tam zbytečná.


Ozzozorba
24. 05. 2018
Dát tip
Kvaji, v řádku máš sousloví "redaktor prózy." Cožpak nemáš ani špetku fantazie? Setřepej ze sebe ten stádní otlak. Uvolni se, a bav se.

kvaj
24. 05. 2018
Dát tip

Hm. Líčení halucinací mě nebere, zejména když se nijak nevyjasní proč.

Někdo, nevím kdo, kdo údajně dva dny nepil, dojde k močálu, napije se, zjistí, že je to hnusné a jde dál. Asi tohle jsi vylíčil.

Z čeho měl vlastně ty halucinace? I když voda v močálu nejspíš není pro člověka pitná, po pár vteřinách by se s ním nestalo nic. Ale i později by spíš měl střevní potíže, tedy sračku, a ne halucinace. Jedině kdyby byla nemoc provázená horečkami, pak snad. Takže měl ty halucinace z toho, že nepil?


K3
23. 05. 2018
Dát tip

Asi nemá smysl se s tebou přít. Nietzche jsem moc nečetl, zkoušel jsem, ale bylo to na mě přece jen dost náročné. Vím, že ho měl rád Hitler a taky Jack London a toho zase mám rád já.


Ozzozorba
23. 05. 2018
Dát tip
Pocházíš ještě z doby hlíněné a na blátě stavíš svůj svět. "Dobrý úmysl" to sousloví je cítit močálem; je mi odporné. Zkus nepít dva dny morální svinstvo. Nebo si přečti "Soumrak model čili kterak se filosofuje kladivem" od Nietzsche.

K3
22. 05. 2018
Dát tip

Není to co bývalo. Možná by ti prospělo, dát si trochu oddych a načerpat novou sílu..:). Některé výrazy působí spíš jako provokace, než jako dobrý úmysl napsat něco hezkého.

Kdybys dva dny nepil, byl bys na tom mnohem hůř. Narušená sliznice, bolavej krk... Zkus si den bez pití a uvidíš, já to zkusil...


atkij
21. 05. 2018
Dát tip
Fuj, to bylo hnusny...na pohadky i horory je treba mit fantazii:) ... ani nemam zizen;)

Gora
21. 05. 2018
Dát tip

Jdu na to:-) - pokaždé čtu, co napíšeš, myslím, že jsi talentovaný, a to mne vždy bavilo...


Ozzozorba
21. 05. 2018
Dát tip
Prolog jsis ještě určitě nepřečetla. Dopsal jsem jej nyní.

Gora
21. 05. 2018
Dát tip

díky, Ozzo, za odkaz, již jsem přečetla...


Ozzozorba
21. 05. 2018
Dát tip
V tom případě tě odkazuji na "Morálka - nejstudenější ze studených netvorů." http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=487902

Gora
21. 05. 2018
Dát tip

To není...tvé povídky mne bavily, ale nějak jsi změnil styl, což je tvá věc, jen píšu, jak mne ty nové oslovují... jsem zvědavá, co na to ostatní...

Ještě, Vojta snad dovolí, to místo z jeho vítězné povídky, o kterém se zmiňuješ:

„Kurva,“ zaklel Oťas.

„A kurva,“ spadla čelist Vildovi.

„Kde?“ neodpustil si Petr.

 

A to je vše. Dialog dvou mladíků, kteří si asi navzájem neřeknou:

"Co to vidím?"

řeknou právě to, co napsal autor...ale to jen ke "křivému zrcadlu."

I hnus může mít v povídkách opodstatnění, všechno, ale bezúčelnost mi vadí. Omlouvám se, ale trvám si na tom...přeju chápavější čtenáře.

 


Ozzozorba
21. 05. 2018
Dát tip
Ještě poznámka nad čarou. Vulgarity ti u vítězné dubnové povídky (kterou jsi ohodnotila 3 body) nevadily? Proč to? (dvakráte je tam kurva) Není to trochu tak symptom pokřiveného zrcadla?

Ozzozorba
21. 05. 2018
Dát tip
No, začátek mne docela zaujal, i některé z "pološílených" obrazů žabího království, ale... třeba zde - proč příd.jméno, když máš dvakrát zdůrazněno, že je to za prvé břečka, za druhé močál, a o kvalitě té vody se šíříš ještě v další větě a později zas...je to taková vata, která mi nevoní:-( že jsem pil zasranou břečku z močálu. - To je pro gradaci, stupňování - nevoní:-( mi ani další vulgarity, kdybys je vynechal,nebo opsal jinými výrazy - mohla bych při čtení mít pocit, že vnímám jakýsi psychedelický sen, ale tato slova ho bortí a zbude ten sliz:-) - Su v poho - :)

Gora
21. 05. 2018
Dát tip

No, začátek mne docela zaujal, i některé z "pološílených" obrazů žabího království, ale... třeba zde - proč příd.jméno, když máš dvakrát zdůrazněno, že je to za prvé břečka, za druhé močál, a o kvalitě té vody se šíříš ještě v další větě a později zas...je to taková vata, která mi nevoní:-(

že jsem pil zasranou břečku z močálu.

nevoní:-( mi ani další vulgarity, kdybys je vynechal,nebo opsal jinými výrazy - mohla bych při čtení mít pocit, že vnímám jakýsi psychedelický sen, ale tato slova ho bortí a zbude ten sliz:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru