Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

prečo práve ja?

26. 05. 2018
9
17
1721

a prečo by on
ona
ono?

melódia znie v dizharmónii tónov
mojich dobrovoľných samovrážd

smrteľnú ranu mi ako vždy
vylieči čudná okolnosť
nedá sa nazvať medikamentom
je podobná momentom
premostenia
dvoch ohromujúco vzdialených
sfér

nastolený mier
rezonuje vo mne počas
nedlhého obdobia
končiaceho v bode A
čiže
v averzii na život

v rozpoložení stagnujem
spätnou väzbou vraciam do hry
falošnú prímes vylúdených tónov
tým sa komplikuje cesta domov
môj výdych vniká do zanedbaného
hoboja

... a preto práve ja ...


17 názorů

fjorda ... ďakujem***


fjorda
24. 02. 2022
Dát tip

Nadherny


RUZIGEL
03. 01. 2020
Dát tip

Tvá krásná poezie tě zbaví všech tvých chmur.Tvoř! A raduj se ze všech možných drobností.Každým dnem ti bude líp po celý nový rok. 


sirupček, to nemusíš ... ja tu už desať dní bojujem s pieskom  v žlčovode, nemôžem sa hýbať, záhrada stojí a bujnie a ak nechcem večer čučať pod dekou s omrznutým nosom, tak si musím deň čo deň napíliť a nasekať trochu dreva do pece ... tiež tu mám čudné hromádky po druhom bývalom a premnožené žihľavy a javory ... život je krásny ... pozdravujem všetky nekonečná a mladý javor


 

Ano, to souvisí. Fyzicky náročná práce s náročností objevování nových horizontů souvisí velmi hluboce. I když tomu rozumem nerozumím ani trochu, ze zkušenosti vím, že práci v jejím účinku nic nenahradí. Moje tělo mne má rádo, jen pokud mu toto dopřávám a neptá se, jestli to chci a nebo mohu. Prostě máknout si je jak dýchat z hluboka a přelétat hřebeny hor.

A když už musíš něco změnit tak, že to někoho stojí život, nesmíš toho litovat, ale prostě vědět, že jednou stejně tak někdo může zasáhnout do tvého života. A taky to nebude potřeba zahalit do smutku nebo lítosti, ale prostě do skutku, za který bereš zodpovědnost a tím to končí. Proto se mi tady ta báseň tak líbí. Protože báseň o chvílích na pokraji smrti má tu sílu toho okamžiku, kde vládne jen vůle a síla. A dějí se zázraky, pro které nejsou slova. Bez přítomnosti smrti není žádný úžas ani tajemství. A u kormidla je intensita. Mám za to, že o tomto jsi chtěla psát, jak jsi s večerem brala do rukou životy těch, co rostou na Tvé zahradě.

 


Sirup a Lišaj

Omlouvám se, je pravda, že jsem vnímal tvou reakci ironicky, teď vnímám ten lehčí tón i s Tvým výkřikem. Rád by jsem tedy tvůj den proměnil do zcela jiné atmosféry a odlehčil tomuto večernímu setkání, protože .. skutečně jsem pochopil, že se Ti báseň opravdu líbí ... a je v ní opravdu dost vrstev pro kohokoli, kdo se jimi chce provést.  A s prací a s živly na zahradě je jistě ještě více strhující :)


tak toto ma potešilo, hádam ste sa už pod mojou básňou udobrili, želám pekný večer vospolok


-sirup a lišaj

Pro mne vzácnost, ty si vystačíš se svou povrchností. Prostě se tak nějak podobáš těm, co je žene doba do toho měřit všechno sebou samým.


celkom iste aj s vlakmi ... vlakom sa rada vzďaľujem a približujem, nezáleží na tom odkiaľ a kam


Je podobná momentom

premostenia

dvoch ohromujúco vzdialených

sfér

To zní ve svém tichu opravdu mistrovsky harmonicky (v kontextu celé básně). A působí přímo ve vesmírné úrovni, stejně jak v té jemné vnitřní. Když se jedná o dotek smrti není se dál na co ptát..


fakt hraješ na hoboj?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru