Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

D.A.V.

31. 05. 2018
6
7
701
Autor
Kate3

Dnes 31. května - 8. června 1950 - proces

27. června 1950 - poprava

Už ji vedou. Zrádkyni! Ale je to matka... Pověste ji! Dostala provaz! Vždyť má dceru. Neměla se motat do politiky. Ženská má stát u plotny a starat se o děcko! Dnes už je to jinak. Dnes už má žena mnohem více možností! Ale prosím Vás a jaký?! Pracovat, studovat, mít za stejnou práci stejný plat jako má muž a... Ticho! Trest smrti! A taky vyslovit nesouhlas, když... Ticho sem řek'! Ticho, ticho, T.I.CH.O. Jak se tváří, podívejte se na ni... jakoby šla na popravu... Taková krásná žena, moudrá, inteligentní, hrdá... Namyšlená, dělá chytrou, chytrá jak rádio-jak západní štvavé vysílačky, poučuje... Vždy bojovala za pravdu, svým životem to dokazovala. Pravda-Strana!-to je jediná naše pravda! Pravda vítězí... ale dá to fušku. Na hranici s ní! S čarodějnicí! Vždyť je člověkem! Lidskou bytostí! My ji nedáme! Kdo? Tady ještě někdo zůstal? Kde máte páteř? Ohnula se, zlomila... Prý dostala velezradu a vyzvědačstvi! Prý dostala od prezidenta vyznamenání za zásluhy o osvobození své země od nacistických okupantů ve čtyřicátémšestém! Ať teče krev! Čistá, milující...
 
A rozlícený mocný dav svrhl její ještě mocnější katy, ušlapal a ubil odpůrce ve vlastních řadách, kteří volali: Zastavte tu vražednou mašinérii! a vykonal nad ní absolutní trest sám.
 
Strůjci celého divadla se z oken vysoko nad zemí hlasitě smáli. 
V zádech měli vražené dřevěné kolíky s navázánou nití. Poplácali se po ramenech, jak dokonale to vymysleli.
Nitě vedly vysoko, daleko, až za obzor, až tam, kde zítra znamená včera. Režiséři seděli v křeslech a nacpávali si břicha. Nechali své zběsilé poskoky, aby tahali za nitky loutek. Odpovědnost?
 
Ale jak se cítí ONA?
 
O.n.a.u.ž.n.e.b.y.l.a.
 

7 názorů

Gora
01. 06. 2018
Dát tip

Ještě - lépe promýšlet smysl toho, co píšeš - např. tohle mi připadá zvláštní:

A rozlícený mocný dav svrhl její ještě mocnější katy

Dav je dle mne přece mocnější než kat /i skupina katů:-)/

S marionetami jsi pochopila dobře...vadilo mi to slovo - vražené kolíky...

S tím mohutným prvním odstavcem /který je však dobře napsaný/ máš možná pravdu, muselo by se zkusit, jak by vypadal - jinak graficky rozložený...

ahoj a těším se, co zas vložíš:-)


Kate3
01. 06. 2018
Dát tip

Ahoj, Goro, moc děkuji za názor. Ale musím ti v několika tvých názorech trochu oponovat. Já bych tento "mnohodialog" nerozčleňovala, to by pak působilo jako dialog dvou lidí a já chtěla, aby to byly jakési výkřiky v davu, překřikování dvou stran s protichůdnými názory. Každopádně je to rozlícený dav, který si žádá krev, asi to má být trochu teatrální. Cítím tam jisté pnutí...kontrast. Ale chápu, že na někoho to může působit jinak a zároveň neříkám, že není dobrý nápad tento mnohodialog rozdělit. Jen já to vidím/cítím jinak. :)

K té větě V zádech... Ti strůjci divadla byli ovládáni poskoky, když režiséři si nacpávali břicha. Takže ta věta by mohla být spíš upravena: Lidské marionety ovládány/byly ovládány dřevěnými kolíky s navázanou nití/nitěmi.

S prologem, respektive epilogem souhlasím.

Děkuji ještě jednou, a ano, náměty, kterými se zabývám, jsou velmi důležité, hlavně v současné době, jak už jsem psala někde výše. A budu psát! :)


Gora
01. 06. 2018
Dát tip

Lakrov má pravdu s epilogem namísto prologu...takhle se vlastně prozrazuje příliš mnoho předem...

Píšeš sice "naléhavě", což má svá plus - odsýpá to, trochu i jako novinové titulky, a dle mne i mínus - nejdelší odstavec - jakýsi mnohodialog /který bych mimochodem rozčlenila, aby se čtenář mohl nadechnout/ působí poněkud jako výkřiky na divadle, na jevišti - prostě trochu teatrálně, a ne vždy je nejpůsobivější vše tolik dopovězené, spíše by mohlo působit bulvárně.

třeba věta V zádech...na mne působí ne moc šikovně sestavená

V zádech měli vražené dřevěné kolíky s navázánou nití. - Lidské marionety ovládaly dřevěné kolíky... nebo loutky...

Za náměty, kterými se zabýváš, a za snahu o experimentování s textem, dávám tip:) a piš


Kate3
01. 06. 2018
Dát tip
Děkuji. Myslím, že právě dnes je důležitější než kdykoliv jindy (za těch posledních 30 let), abychom připomínali, učili, vzdělávali. Nerada bych viděla znovu to, co zkoumám, tedy 50. léta v této naší docela svobodné a demokratické době. Ale ta naše česká politická scéna, respektive situace, je poslední dobou velice tristní. Díky ještě jednou!

Lakrov
01. 06. 2018
Dát tip

Podel těch datumů v prologu (i když si je přesně nepamatuju) od začátku tuším,  o koho jde a tak mě napadá, jestli by téhle miniatuře neslušel místo prologu  spíš epilog; možná by to tak bylo ještě působivější. I takhle je to ovšem  burcující a přenositelné (s jinými datumy) do leckteré jiné doby.  Tip.  


Kate3
01. 06. 2018
Dát tip
Ano, tak to je. O tuto dobu už se zajímám pár let. Moc děkuji!

Jeff Logos
01. 06. 2018
Dát tip

Kdo tuhle dobu nezažil, jen těžko pochopí. Oceňuji formu zpracování ai verbální naléhavost. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru