Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Č. Krumlov v červnu

10. 06. 2018
29
55
2934
Autor
Gora

 

Tři hodiny odpoledne, všední den. Z parkoviště v Jelení zahradě se do města hrnou nekonečné "průvody" lidí, bažící poznat proslulý Český Krumlov.

V loubí Budějovické brány postávají muž a žena, pohledem loví mezi lidmi. On je bělovlasý pán v mysliveckém, ona, asi dcera, má oči barvy zralých borůvek. Každý obhlíží jinou stranu mostu. Asi tak docela nesplývám s japonskými návštěvníky, protože oslovili právě mne:

„Dobrý den, jste místní?“ Přikyvuju a ptám se, co potřebují. Na vysvětlování místopisných určení jsem nikdy nebyla ta pravá!

 Přistoupí blíž.

„Vy to určitě budete vědět, kde tady prodávají ….,“ zamumlal nezřetelně nějaké slovo, pravděpodobně něco jako rýgl, ale ve stylu Otíka z Vesničky, když si v kanceláři ředitele poručí „rohlik,“ aniž by mu kdokoliv rozuměl. Oba s důvěrou zavěsili oči na mé rty, aby jim v turistickém hemžení neuniklo ani slovo.

„Co že to sháníte? Nerozumím,“ ptám se, jako by skutečně hovořili japonsky.

„Přece k-ý-b-l,“ odtuší ten dobrý muž. „Kdysi tady poblíž bývalo Železářství a domácí potřeby, a vyhlášené!“

Ano, kdysi…když v Krumlově ještě bylo zvykem nejen pro přespolní projít městem a nakoupit, co doma chybělo  -  od potravin po domácí potřeby a oblečení.

Řezník v prodejně pod zámkem míval skvělé játrové knedlíčky, o pár metrů dál byl bufet s výbornou dršťkovou polévkou a na pláccích úzkých ulic kluci proháněli mičudu. Na lavičkách seděli skuteční obyvatelé města, a ne placený kompars. Z opravdových peřin v oknech se větrala láska. Sklep byl sklep s uhlím a ne vinárna.

Slovo skanzen se v souvislosti s Vnitřním městem často skloňuje, a právem.

„Podél výpadovky na Budějovice, pěšky asi kilometr do vleklého kopce, dojdete k pěti supermarketům, některý z nich určitě prodává i kýble,“ snažím se poradit. Krčí rameny, kroutí hlavou a odcházejí. Mají zpoždění, bratru tak třicet let!

…………………..

Chvíle v kavárně s příjemným chládkem uvnitř i rozpáleným dvorečkem. S kulisou francouzských šansonů z reproduktorů chutná italské cappuccino výtečně. U vedlejšího stolku sedí distingovaní anglicky mluvící muži ve světlých košilích na pozdním obědě či brzké večeři. Stůl plný sendvičů s kuřetem a „domácích“ovocných limonád.

Krumlovské důchodkyně obsadily jiný stůl, mladinká servírka je oslovuje „děvčata moje“.  Pijí kohoutkovou vodu rozlévanou z velikého džbánu, je zdarma. Hovor ovládly nejnovější choroby starých dam.

Prostor před pultem zaplnila čtveřice ruských matrón. Pročítají menu na tabulkách a dohadují se, zda zůstat uvnitř /ale to by nesměly kouřit/ nebo na rozpáleném dvorku.  Obkroužily éterickou brigádnici a vedou ji na předzahrádku, aby jeden stolek přesunula do stínu. Z děvčete už lije, a to hostina ztepilých amazonek s vertikálními průstřihy halenek na tučných pažích teprve začíná. Tác ve slabých rukou brigádnice se prohýbá pod limetkovými dorty a kávou nastavenou čepicemi šlehačky.

Přísun leckdy nedobrovolných hostů bez ohledu na státní příslušnost má „na svědomí“ místnůstka v chodbičce kavárny. Servírka má co dělat, aby ohlídala její používání pouze konzumenty podniku, ne náhodnými kolemjdoucími. Potřebuješ si ulevit? Tak si objednej, to je kouzelné zaklínadlo ke kýženým dveřím toalety.

Nezávidím jí tu úlohu hlídacího psa… a peprné odpovědi těch, kteří nepřistoupili na „něco za něco“ a odcházejí dál hledat…

Proč mám opět pocit, že by se pro lidi dalo občas udělat i něco víc, než se dělá?


55 názorů

Oldjerry
28. 09. 2018
Dát tip

Měl jsem tu sedmdesát odkazů - vždyť jsem sem půl roku nemohl... 


Gora
28. 09. 2018
Dát tip

Jardo, díky, jsem ráda, že ještě nějkdo koukne i zpět v mé tvorbě:-)


Oldjerry
28. 09. 2018
Dát tip

Iren, je to bezva, ale spíš do Krumlovského občasníku, nebo teď do předvolebního období na nějaký mítink. Jako úvaha s velmi silným literárním akcentem je to ovšem vý-bor-del-né!!   *


Gora
24. 06. 2018
Dát tip

Přemku, děkuju, ve Větřní jsme bydleli 5 let, než jsme koupili domek v Č.K. - no, domek, ruinu:-(

Dřív to tu nebylo pro turisty tak exponované, dnes se jim podřídilo vlastně celé město...


lastgasp
24. 06. 2018
Dát tip

Ještě jednou, barvitý obrázek dneška. Zapomněl jsem tipnout, tak to napravuji.

 


lastgasp
24. 06. 2018
Dát tip

Mezi Boleticemi, Krumlovem a Větřným jsem se pohyboval v roce 1953. Přál bych dnešní byznys galerce pohled na tehdejší Krumlov. Co jsme tam zažívali. Máš prima postřehy a talent reportérky. Gratuluji. /T


Gora
17. 06. 2018
Dát tip

Díky, Bixley:-)


bixley
17. 06. 2018
Dát tip

V Českém Krumlově asi dřív býval idylický život, dnes je to byznys. Hezká miniaturka.

Před pár dny jsem v Makedonii navštívila starobylou vesnici Vevčani, která aby se z ní nestal skanzen, chtěla v referendu vyhlásit vlastní republiku a dokonce si vyrobila pasy a vytiskla peníze. Samostatnou republikou se samozřejmě nestala, ale je to ukázka toho, jak si místní toho, co mají, dokážou vážit.


Gora
14. 06. 2018
Dát tip

Karpaťánku moj drahý:-), to vieš, než sa rozhojdáš:-)), a vďaka.

Vážně - sama jsem velmi překvapena, kolik příspěvků a komentářů se skoro vždy nahromadí u mých dílek, a nesmírně si toho považuju.


Smutnokrásne čítanie. Bavilo, ako zvyčajne. Kriste, koľko komentov, to už je toľko hodín kým som aj tie dočítal?


Gora
13. 06. 2018
Dát tip

Ahoj, Yane...dík!


Yan73
13. 06. 2018
Dát tip

Hezký, ahoj Y.


Gora
12. 06. 2018
Dát tip

Děkuju moc, Inko, tak to se u nás stavíš, to je jisté:-))


Štírka
12. 06. 2018
Dát tip

Irčo, díky,na chvíli jsem si čuchla atmosféry Krumlova....tak nějak přirozeně a okamžitě jsem se přesunula z Jeseníků.... (a to je to, co bych uvítala jako příští převratný vynález ... aby to šlo se vším všudy a doopravdy...). A Krumlov, který jsem viděla snad naposled 1997, na mě vždy působil... budu tam muset někdy zase nakouknout...


Gora
12. 06. 2018
Dát tip

Lakrove, někdy i s dobrým úmyslem...a výsledek víc než rozpačitý, třeba na krumlovském "Unesco" zanícení...


Lakrov
12. 06. 2018
Dát tip

Pokazili jsme si svět sami nebo jsme si jen v nadšeném zápalu nevšimli, jak plíživě mizí to, co z něj dělalo náš svět?  


Gora
12. 06. 2018
Dát tip

Okamžiku, to mne moc těší:-))


Gora
12. 06. 2018
Dát tip

Lakrove, díky, ano, nevěděla jsem, jak zakončit...dík


Lakrov
12. 06. 2018
Dát tip

 Má to zvláštní atmosféru "zapomenutých časů, za nichž byl svět ještě  v pořádku". Ta atmosféra startuje větou  ...seděli skuteční obyvatelé města, a ne placený kompars...  a udrží se až do konce. Snad jen poslední "řečnická" věta mi přijde  příliš "poučná".  Tip.  


Gora
12. 06. 2018
Dát tip

Dodo, také děkuju, že jsi četla a komentovala:-))


Dodola
12. 06. 2018
Dát tip

Když jsem před pár lety procházela Krumlovem, bylo to jako návrat v čase - do doby tebou popisované, snad i těch třiceti let zpátky. Skanzen je výstižné slovo. Díky, žes mě znovu provedla tou malebností obohacenou o střípky aktuálního dění.


Gora
11. 06. 2018
Dát tip

Jani, ano, je to celkem aktuální:-)) a děkuju ti


vesuvanka
11. 06. 2018
Dát tip

Pěkně a výstižně napsané, také jsem sledovala reportáž o živém skanzenu v Českém Krumlově :-))) TIP


Gora
11. 06. 2018
Dát tip

Karle, děkuju, pousmála jsem se nad WC se srdíčkem:-))


K3
10. 06. 2018
Dát tip

Když skanzen, tak byste tam měli mít pravé nefalšované suché wc i se srdíčkem:).

Pořád tam žijou lidé, ale jiní, bohužel. A to je všude. Hezké postřehy.


Jeff Logos
10. 06. 2018
Dát tip

Omlouvám se, ale asi každý z nás má jiné chápání slova líbivý. Pro mně to rozhodně není slovo související s červenou knihovnou, ale dobrá tedy. Budu si dávat pozor. J.F.


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

To mne těší, hlavě mi prosím už nepiš, že je to líbivé:-( to je něco jako červená knihovna...díky


Jeff Logos
10. 06. 2018
Dát tip

Je mi ctí, číst tvoji tvorbu, povznáší mě. 


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Jeffe, děkuju za navštívení...


Jeff Logos
10. 06. 2018
Dát tip

Líbivá momentka a zhuštěná pravda. Dík.


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

gabi, díky!


...*


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Ivi, moc děkuju, usmívám se:-)))


kýbl..spojuje obé.....třeba si ten turista nechtěl objednat v oné.....:-)))..pěkné postřehy....***


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Jitko, nejdřív jsem chtěla dát jen první část, pak mi připadala moc krátká...dík, asi bych to měla přehodit...ale je to jen mini...


atkij
10. 06. 2018
Dát tip

Krumlov zbožňuju, ale jako ten turista, co se kochá skanzenem a splavným pohledem od Vltavy...

mají zpoždění už třicet let...je trochu silnější pointa, než ta, kterou končíš.

Máš to pěkně vymalované.

 


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

revírníku Jardo, dík, a hlásím - opraveno:-)


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Petře, také něco příhoď...

Jsem ráda, že souhlasíš s tím, jak to zde je v současné době, dřív ještě bylo město celkem vlídné i pro Krumlovany, teď už jen samá pizza, trdelník a banka nebo hospoda - je jich prý přes tři sta!

Dík moc.


revírník
10. 06. 2018
Dát tip

To jsou ty tvoje (nejen krumlovské) postřehy, které tak rád čítám. Moc se mi líbí.

...aby jim v turistické hemžení neuniklo ani slovo. (dopiš "m")


Petr333
10. 06. 2018
Dát tip

Ahoj, při čtení Tvojí miniatury jsem si vybavil časy pár let po revoluci, kdy jsem pracoval v jedné firmě která renovovala střechy starých kostelů a zámků. Z mého pohledu skvělé časy, kapitalismus se tehdy jěště nezakousl s takovou vervou do našich ulic, se svou globalizací, volným pohybem turistů. Projeli jsme valnou většinu zámků v ČR a historických center měst a třeba v Krumlově jsme bydleli v Klášteře. Stačilo ujít pár metrů k Latránu a koupit si mléko, pečivo u pekaře,noviny, pozdravit průvodce na hradě, kastelána. Byla jsi "tak nějak doma."  Tvé postřehy /a o to hůř neboť tam bydlíš/ jsou bohužel podobné těm mím z loňska. Holt každá doba má své, jenže Krumlov je fakt skanzen, panoptikum uštvaných turistů zběsile uhánějících z parkovišť za parkem do centra, na hrad atd. Možná mě vytrhneš z mojí neskutečný lenosti a pár miniatur z loňského Krumlova ještě přihodím. Hezkou neděli.


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Petro, moc ti dík:-), šla jsem od doktora a napsala dojmy...


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Di, děkuju, že jsi nahlédla...na jedné straně města pět velkých obchodů, na druhé/kde m.j.bydlíme my/ - ani jeden, pouze klasika Jednoty...


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Karle, děkuju, že bedlivě čteš, to mne těší:-)


Gora
10. 06. 2018
Dát tip

Luboši, tvoje vtipnost mne nepřestává udivovat, díky:-)


Diana
10. 06. 2018
Dát tip

Časy se mění. Ty plantáže supermarketů, obklopující každé město, zemi opravdu nekrášlí! **** 


Lerak12
10. 06. 2018
Dát tip

Latentní klozetový problém v Zvonokosech na CZ způsob? Tvář města s komerční turistickou šminkou.  Pěkně popsané místní "domorodkyní."

Povšiml jsem si, Tvé drobné změny stylu psaní prózy v "poetických" obratech. Vsuvek např. Peřin v oknech, borůvkových očí ap. Je mi to vlastní a líbí se mi to. Vlastně malebné přívlastky k tak hezkému městu i právem patří.     


Kočkodan
10. 06. 2018
Dát tip
Já myslím, že bych si kvůli toaletě raději nějakou tu maličkost objednal, než poměrně pracně shánět přece jen do značné míry nouzový kýbl...

Gora
09. 06. 2018
Dát tip

Aleši, jsou tu již dva týdny, rodiny s dětmi, vlastně herci... - je to sociální experiment, dnes o tom hovořili na ČT ve zprávách, a já měla dopsáno, tak jsem dala aktualitku:-), dík


Dobré postřehy...

Nedávno jsem zachytil informací, že jakási umělkyně v Krumlově najímá na inzerát brigádníky, aby tam žili jako "domorodci"... :o)


Gora
09. 06. 2018
Dát tip

Evži, je to tak, stejně jako Krumlov, vše má dvě strany  - penziony a obchodníci si mnou ruce, ale rohlík nekoupíš, a s toaletami to samé...díky


Pěkné postřehy. Ale je jedna věc, když ty potřebuješ, vidíš to jinak a druhý zadarmo poklízí po těch,  kdo se neumí trefit. Ten to vidí zase jinak.  Znám to za ta léta dobře. :-) /T


Gora
09. 06. 2018
Dát tip

Čudlí, dík, potěšils:-)


Čudla
09. 06. 2018
Dát tip

Pěkné. /*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru