Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KRAJINY ZROZENÉ OHNĚM INSPIRUJÍ...

Výběr: a2a2a, Gora
12. 06. 2018
28
42
2418
Autor
vesuvanka
Krajiny zrozené ohněm inspirují…

Krajiny sopečného původu mají své kouzlo - jsou nejen krásné a zajímavé po stránce přírodovědné, ale i vděčným námětem k malování. Inspirativní jsou majestátné kužely jednotlivých sopek, celkové pohledy na dramatickou vulkanickou krajinu, ale i její detaily, jako jsou útvary utuhlé lávy a tufu, a to jak mladé, tak i staré, které po ukončení sopečné činnosti byly miliony let modelovány erozí. Právě tyto kameny, balvany, skalní bloky, stěny kráterů a lávová pole vypovídají o historii vulkanické krajiny. Zatímco geolog a vulkanolog v nich čte jako v knize, malíř sleduje barvy a tvary - nachází "podobnosti čistě náhodné", které ve skutečnosti vůbec náhodné nejsou. Maluje, srovnává a učí se poznávat krajinu víc do hloubky, pronikat do zákonitostí přírody, snaží se do obrazu vnést geologické děje a někdy i trochu botaniky, protože popel a zvětralá láva jsou základnami pro bohatý život. Zaujaly mě i rostliny, jež se uchytávají na mladé lávě.

Pro mě jsou vulkanické krajiny a rostliny, které osídlují mladé lávy, velkou inspirací k malování, a tak vám zde představím některé obrázky ze své poslední tvorby, které vás zavedou do různých koutů světa včetně našeho Českého středohoří. Přeji hezký zážitek.

 

Bořeň u Bíliny v Českém středohoří. Je to největší znělcový masív v Evropě, který nás zaujme svým bizarním tvarem, tak odlišným od ostatních středohorských kopců. Na jeho vzniku se podílela nejen sopečná činnost, ale i eroze, zejména mrazová, kdy se vytvořily skalní sloupy, věže a jehly.
 

Vesuv a pinie. Nejkrásnější pinie s širokými a plochými korunami rostou v oblasti kolem Vesuvu. Pro mě bylo novinkou, že pinie původně Apeninském poloostrově nerostly, byly dovezeny Římany z Hispánie.
 

Detail čedičového lávového proudu Etny. Láva na povrchu poměrně rychle chladne a vytváří krustu.
 

Bříza Betula aetnensis na svahu Etny. Tento druh břízy je endemit - neroste nikde jinde než na Etně.
Zaujme nás bělostným kmenem  a větvemi, které jsou téměř bez kresby.

 

Čedičová láva se žlutě kvetoucím pryšcem Euphorbia dendroides na ostrově Pantelleria u Sicílie
 

Skalnaté pobřeží Mar Menor v oblasti Murcia na jihovýchodě Španělska, tvořené lávou a sopečným tufem.
Inspirováno fotografií Květy Roznětínské, jíž vděčím za poznání tohoto zajímavého koutu Španělska – viz fotogalerie
 

Vrchol vulkánu Oldoinyo Lengai v Tanzánii. Sopka vyvrhuje lávu unikátního chemického složení, tvořenou uhličitanem sodným a draselným. Tato láva má při výlevu poměrně nízkou teplotu kolem 500 stupňů,  zatímco lávy ostatních sopek dosahují teploty 800 - 1200 stupňů. Popel zúrodňuje pastviny, které uživí statisícová stáda bůvolů, pakoní a dalších býložravců. Poblíž vulkánu se nachází proslulé slané jezero Natron, kde žijí obrovská hejna plameňáků.
 

Erupce na ostrově Nišinošima u Japonska v červnu 2017. Ostrov je vzdálený asi 900 km od Tokia. Vznikl podmořskou erupcí v listopadu 2013. Dalšími erupcemi se rychle rozrůstal a spojil se sousedním ostrovem. V současné době je na ostrově už život - zahnízdili zde ptáci (terej maskovaný).
 

Ohia Lehua (Metrosideros polymorpha) - železnec mnohotvarý na lávě vulkánu Kilauea, na ostrově Havaj.
Železnec (je jich více druhů) roste jako keř nebo strom a má tvrdší dřevo než dub.

 

Posvátná hora Japonska Fudži (Fudžisan), je nejvyšší horou Japonska s nadmořskou výškou 3776 m a pro svůj pravidelný tvar kužele považována za nejkrásnější sopku na světě. Je velkou inspirací pro fotografy a malíře.
Dodnes existuje v Japonsku sekta, která uctívá Fudži.

42 názorů

vesuvanka
31. 01. 2023
Dát tip Gora

Irenko, děkuji  za zájem, který mě těší :-)))


Gora
30. 01. 2023
Dát tip

Já bych si takovou knihu koupila. A moc ráda. Ale chápu...


vesuvanka
30. 01. 2023
Dát tip

Irenko, děkuji za další zastavení a zájem. Vydání knížky s touto tematikou a barevnými obrázky by bylo náročné nejen po stránce finanční (obzvláště, když jsou barevné ilustrace), ale i  propagace, hledání vydavatele, nabízení knihkupcům atd. Tak jsem ráda, když mohu občas přidat obrázky s texty na Písmáka a na jiné weby.


Gora
30. 01. 2023
Dát tip

Znovu jsem navštívila něco z tvých navýsost zajímavých naučných děl, kterých je na Písmáku dost na výběr. Vydala by na knihu i s obrazy!


vesuvanka
27. 09. 2018
Dát tip

Narriel, děkuji za zastavení a milou odezvu :-)))


Narriel
27. 09. 2018
Dát tip

Jani, krásné.


vesuvanka
28. 06. 2018
Dát tip

Jaroslave, mám radost, že se Ti moje obrázky líbí. Vášeň pro přírodu mám, ale znalostí ještě málo. Stále  je se co učit. Děkuji za zastavení a milá slova  :-)))


revírník
28. 06. 2018
Dát tip

Je to nádhera, Jano, ty tvé obrazy! A znalosti. A ta vášeň pro přírodu. Tip.


vesuvanka
27. 06. 2018
Dát tip

bestye, děkuji za zastavení a milá slova :-)))


bestye
27. 06. 2018
Dát tip
Skvostné obrázky a skvělý komentář - příjemné chvilky, díky za ně :c)*

vesuvanka
26. 06. 2018
Dát tip

Zuzulínko,  potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy, děkuji :-)))


Zuzulinka
26. 06. 2018
Dát tip

nádherné zastavení Jani:-)


vesuvanka
21. 06. 2018
Dát tip

Dodolo a Čudlo, děkuji za zastavení a milá slova :-)))

"Podobnosti čistě náhodné" - nejednou mi něco z neživé přírody svými tvary připomíná přírodu živou anebo naopak. Například zde na obrázku erozí rozbrázděné svahy vulkánu Oldoinyo Lengai mi připomínají kůru staletého stromu, vrch Bořeň u Bíliny z této strany trochu připomíná sedícího lva...

V koříncích lišejníků a patrně i mechů  jsou obsaženy kyseliny, které naleptávají  povrch horniny, čímž se stávají její složky pro tyto rostliny "stravitelné".


Čudla
20. 06. 2018
Dát tip

Pěkné /*


Dodola
20. 06. 2018
Dát tip

Krásně malované slovem i obrazem. Zaujaly mě ty "podobnosti čistě náhodné". Nedávno jsem si uvědomila, jak obyčejný mech na skále nebo betonu roste vlastně ze zcela anorganického podkladu. Jak jsou tihle průkopníci života odolní...


vesuvanka
17. 06. 2018
Dát tip

Ahoj reinko, máš pravdu. Také to sleuji, a samozřejmě i havajskou Kilaueu - ostrov Havaj narůstá. Viděla jsem fotku nádherných skal vzniklých utuhnutím nejnovější lávy.  Děkuji za zastavení i Tip :-)))


reinka
15. 06. 2018
Dát tip

Ahoj Jani, 

teď to pršťí

na Bali i v Guatemali...


vesuvanka
15. 06. 2018
Dát tip

Jirko a Evi, potěšili jste mě svojí návštěvou a milými slovy, za něž děkuji :-))). Snažím se popularizovat vulkány nejen z hlediska geologie a vulkanologie , ale i jejich velmi bohatý život. 


zvedavec
15. 06. 2018
Dát tip

Zdravím Ťa, Vesuvanka, krásne obrázky a poučný obsah, ďakujem!


a2a2a
15. 06. 2018
Dát tip

Jako vždy napsáno přitažlivě. Ukázka dobré vědecko populární literatury.


vesuvanka
14. 06. 2018
Dát tip

Nevím, zda moje avízo odešlo, pro jistotu posílám znovu.


vesuvanka
14. 06. 2018
Dát tip

Růženko a Peter, děkuji za zastavení a milá slova :-)))

Moc mě těší, že vám moje obrázky přinášejí radost. Snažím se svými díly probouzet  nadšení pro sopky a pokud se mi to daří, radost je i na mojí straně 


Jani, prenášaš svoju radosť a zanietenie so sopiek aj na mňa.


RUZIGEL
14. 06. 2018
Dát tip

Nenacházím slov.Potěšení pro duši.Dík za avizo.


vesuvanka
14. 06. 2018
Dát tip

fialko, Mílo a Musaši, děkuji za zastavení a krásné komentáře k obrázkům,  moc jste mě potěšili :-)))

Mílo, na Bořeni jsme byli jen jednou a byl to hodně dramatický výlet - těsně pod vrcholem nás zastihla bouřka. Napsala jsem o tom dílo "Sedící lev v Českém středohoří":

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=481588&pg=2

Musaši, díky za zajímavou informaci o využití tufu alpinkáři a kaktusáři.


Musaši
14. 06. 2018
Dát tip

Z maleb se mi nejvíce líbí Vesuv a pinie,"abstraktní" láva ,lávová skalka ale i další. Jinak jsem se zase dověděl něco nového o boji a spolupráci ohně a země neboli žezel a pentáklů, jak by řekl tarotista.

Tuf je nejen velmi úrodný ,je i estetický a používají jej alpinkáři i kaktusáři. Tip.


Mimiane
14. 06. 2018
Dát tip

Obrázky jsou tak nádherné, že těžko slovy vyjádřit, prohlížím je pořád dokola, prostě Krása..Jani, víš že jsem na tom Bořeni ještě nebyla?..často jezdím kolem, ale letos ho určitě navštívím, tam nahoře budu vědět, že jsi tam se mnou..:) Díky za tu krásu tady..

 


fialka...
14. 06. 2018
Dát tip

Opět úžasně zajímavé, nádherné obrázky, prostě obdivuhodné :-)


vesuvanka
13. 06. 2018
Dát tip

Romane, děkuji za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
13. 06. 2018
Dát tip

Inko, děuji za návštěvu a milou odezvu k obrázkům :-)))


Štírka
13. 06. 2018
Dát tip

Jani, krásné a spousta informací, jako vždy ! Do kreseb se promítá ta spousta obrázků, které jsi již vytvořila... jsou stále působivější. Ráda jsem Tě takto navštívila, díky :-)


vesuvanka
13. 06. 2018
Dát tip

Karle, Irčo, Marcelko, Diano a Jeffe, děkuji za zastavení a milé komentáře :-))). Mám velkou radost, že vás moje dílo věnované vulkánům zaujalo. Mě přitahovaly sopky už od školních let, a protože jsem se nemohla věnovat geologii nebo dokonce vulkanologii profesionálně, našla jsem si k sopkám cestu prostřednictvím vlastního studia a malování, obojí se stalo doslova mojí vášní. 


Jeff Logos
13. 06. 2018
Dát tip

Velmi poučné a není to nezáživné. Dobrý nápad a prosakující znalost tématiky v každém slově.


Diana
13. 06. 2018
Dát tip

Jani, díky, díky! Možná víš, že jsem technicko-právnický "polomozek", takže jediné znalosti z oblasti vulkánů čerpám od tebe a tvých úžasných maleb a popisů! Netušíš, jak strašně zajímavé to pro mne je. **********


Marcela.K.
13. 06. 2018
Dát tip
Láva...nádhera! Krásné obrazy, Jani.

Gora
13. 06. 2018
Dát tip

Nádhera,Jani:-)


Lerak12
13. 06. 2018
Dát tip

Ale přesto... rád bych, Tvé obé!


vesuvanka
13. 06. 2018
Dát tip

Karle, děkuji za zastavení a milou odezvu :-))). 

Díky za zájem.  Jsem ráda, že se mně podařilo dílo s obrázky vložit, jinak v poslední době mě opustila inspirace k psaní, protože už nejezdím na výlety,  a tak se více věnuji  malování.


Lerak12
13. 06. 2018
Dát tip

Zajímavý počin na zdejším serveru. Líbí.

Čtu Tě Vesuvanko, poslední dobou jen vzácně. Tak snad už teď častěji.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru